Granita Imperiului Roman de pe teritoriul Romaniei, scanata de NASA

Luni, 09 Iunie 2014, ora 14:59
9373 citiri
Granita Imperiului Roman de pe teritoriul Romaniei, scanata de NASA

Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane - filiala Cluj va demara un proiect de scanare cu tehnologie NASA a granitei Imperiului Roman de pe teritoriul tarii noastre.

Proiectul are ca scop adunarea de informatii de o mare acuratete, care ulterior ar scuti arheologii de clasicele sapaturi, care sunt si costisitoare, si extrem de lente. Tehnologia NASA ar ajuta arheologii sa scurteze foarte mult din timpul de cercetare si sa poata intocmi dosarele necesare pentru a incepe procedura de introducere in patrimoniul UNESCO a limes-ului roman.

"Ce cauta NASA in aceasta ecuatie: Este vorba despre obtinerea de date despre patrimoniul arheologic prin imagini satelitare si prin alte tehnici foarte noi de scanare aeriana cu laser si cu alte metode care se aplica de multa vreme in Vest in domeniul protectiei patrimoniului arheologic.

Aceasta tehnologie este foarte costisitoare, mai ales aplicata pe spatii largi. Am aplicat-o si noi pe un spatiu de vreo 10 kilometri patrati, intr-o zona impadurita, unde monumentele nu pot fi nici macar puse pe harta pentru ca nu se vad. Ori aceste mijloace moderne, aceasta scanare cu laser din aer, printr-un program special, elimina padurea din imagine si apare modelul digital al terenului, ca si cum nu ar fi arborii deasupra", a explicat luni profesorul Coriolan Opreanu, directorul stiintific al santierului de la Porolissum, din judetul Salaj.

Potrivit acestuia, proiectul pe care Academia Romana l-a demarat impreuna cu Universitatea Babes-Bolyai vizeaza tot parcursul limes-ului roman, care porneste din Banat, de la Dunare, trece prin Trasilvania, pe Valea Somesului, coboara in marginea Carpatilor Orientali si apoi pe Olt in jos pana in Muntenia, unde atinge iar Dunarea.

"Este greu de spus, pot fi sute, chiar mii de kilometri. Cred ca intr-o prima faza o sa ne oprim doar la Transilvania si Banat", a spus Coriolan Opreanu.

Pentru acest proiect, cele doua institutii romanesti vor colabora cu ICOMOS - International Council of Monuments and Sites din SUA, impreuna cu care vor incerca sa acceseze fonduri internationale. In acest sens, profesorul Douglas C. Comer, care este director in cadrul acestei institutii, a vizitat Romania la sfarsitul saptamanii trecute si a participat la mai multe conferinte.

In opinia sa, cercetarea limes-ului roman de pe teritoriul Romaniei ar putea aduce la lumina informatii noi sau sa sustina ipoteze care s-au conturat in ultima vreme in acest domeniu.

El a spus ca un alt lucru pe care vor sa il cerceteze este felul in care au interactionat anumite culturi datorita prezentei limes-ului roman. Profesorul american a explicat ca, in Iordania, nabateenii, care erau un trib nomad, au suferit o schimbare uriasa dupa venirea romanilor si construirea limes-ului.

Zeci de ani de sapaturi, inlocuiti de scanarea laser

Coriolan Opreanu a precizat ca ar fi de dorit ca tehnologia de scanare cu laser sa poata fi achizitionata si de Romania, deoarece, in ciuda pretului sau destul de mare, in timp ar produce economii si multe beneficii. Arheologul a explicat ca este mult mai simplu sa sapi doar in anumite puncte cheie pe care le alegi dupa ce ai o harta a scanarilor in mana.

"Altadata, arheologii sapau zeci de ani fara sa stie unde si cand vor ajunge. Acum cu aceste tehnici, geofizica, vezi contururile acestor cladiri si, acolo unde se considera necesar, se fac sapaturi in puncte cheie care aduc lamuriri rapide. Este o mentalitate care se aplica de mult in vestul Europei. Investesti o singura data in tehnologie si ea iti aduce informatie foarte multa. Este o logica care la noi nu este inca totalmente inteleasa", a spus profesorul Coriolan Opreanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scanare NASA Imperiu Roman, #granite Imperiu Roman NASA, #granite Imperiu Roman Romania, #scanare laser granite Imperiu Roman , #istoria culturii si civilizatiei