Ziare.com

Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (II) - Documentar

Duminica, 04 Martie 2012, ora 22:14

   

Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (II) - Documentar
Invatata Hipatia a atras admiratia contemporanilor pentru cunostintele temeinice pe care le detinea in domenii ca matematica, astronomia sau filozofia. Era cu totul deosebit pentru acele timpuri ca o femeie sa atinga un asemenea nivel intelectual, fiind una din rarele exceptii care demonta mentalitatea bine impamantenita de-a lungul secolelor legata de inferioritatea intrinseca a femeilor.

Desi rememora la aproape trei secole distanta de aceste evenimente, episcopul Ioan de Nikiu isi explica astfel puterea Hipatiei, care prin devotamentul aratat "magiei, astrolabilor si a instrumentelor muzicale ispitea multi oameni prin uneltirile ei satanice. Si guvernatorul orasului o onora peste masura pentru ca l-a fermecat prin vrajile ei. Si el a incetat sa mearga la biserica asa cum ii fusese obiceiul".

Lupta politica dintre Chiril si Orestes

Dupa moartea lui Teofil, Chiril a devenit urmatorul patriarh al Alexandriei. A urmarit eliminarea minoritatilor religioase din oras printr-o campanie de persecutare sustinuta impotriva paganilor, evreilor dar si a novatienilor, considerati eretici.

Ioan de Nikiu aminteste ca evreii au uneltit impotriva crestinilor si au ucis un numar mare dintre ei chiar in biserica apostolica a lui Atanasie, iar acest fapt i-ar fi permis lui Chiril sa ii alunge pe evrei din oras in urma unor inclestari sangeroase, intamplare amintita si de Socrates Scholasticus.

Din cauza unor astfel de transgresii in sfera de autoritate a prefectului, Chiril l-a antagonizat pe Orestes. Patriarhul isi depasise cu mult atributiile ecleziastice, iar Orestes nu avea cum sa accepte aceste incalcari flagrante a prerogativelor sale.

Hipatia, in momentul in care l-a sustinut pe Orestes, a devenit si ea o tinta pentru in lupta pentru putere a lui Chiril.

Raspunzand in cele din urma la chemarile lui Chiril de impacare, care fusesera refuzate pana in acel punct, Orestes a asistat surprins cum patriarhul se folosise de fapt de aceasta ocazie sa il oblige sa ingenuncheze in fata evangheliei, un semn de supunere al lui fata de puterea bisericeasca, deci si fata de Chiril.

Sfarsitul tragic al Hipatiei

Refuzul lui a dus la o rascoala din partea calugarilor nitrieni care au incitat o multime impotriva guvernatorului, fiind aproape sa-l ucida, dar a fost scos din aceasta situatie periculoasa de alti alexandrini, care i-au sarit in ajutor.

Zvonurile nefondate ce aparusera printre crestini legate de esecul reconcilierii la mana Hipatiei au avut ca rezultat moartea ulterioara a acesteia in urma unei porniri bigote si criminale din partea unui cititor pe nume Petru.

Pentru calugarii nitrieni si parabalani, sustinatori ai lui Chiril, ea mai reprezenta si o anormalitate, fiind opusul imaginii unei femei asa cum era ea reprezentata in scripturi, dar si o amenintare, intretinandu-se cu alti crestini, ducand la acuzatii de genul celor enuntate de episcopul Ioan de Nikiu.

Astfel, intr-una din zilele lunii martie a anului 415 e.n. calugarii s-au raliat in jurul lui Petru care i-a instigat impotriva Hipatiei.

In timp ce se indrepta spre casa a fost incoltita si dusa la Caesareum, un templu pagan convertit in biserica. A trebuit sa indure nenumarate umilinte din partea gloatei fiind apoi dezbracata cu forta.

Calugarii au napustit asupra ei cu pietre si au taiat-o cu cioburi pana si-a dat suflarea. A fost apoi macelarita, bucati din trupul ei fiind duse intr-un loc numit Cinaron. Aici, ceea ce mai ramasese din cadavrul ei a fost pus intr-o gramada si ars.

O pata pe un sfant

Vestea mortii Hipatiei s-a manifestat ca un soc in intreg imperiul, dar mai ales pentru alexandrini, iar autorul moral a fost socotit Chiril, dar nu existau dovezi care sa-l implice direct. A fost trimis un comisar pentru a investiga crima, dar Damascius spune ca Aedesius ar fi fost fost mituit, iar ancheta nu a stabilit un vinovat.

Totusi, reiese ca parabalanii, au fost perceputi ca un mare pericol si scosi de sub autoritatea lui Chiril si numarul lor redus. Insa, la nici un an de la aceste evenimente episcopul a putut sa ii readuca sub comanda sa si a marit numarul lor. Chiril al Alexandriei si-a continuat apoi ascensiunea.

A fost canonizat, fiind considerat unul dintre parintii timpurii ai bisericii crestine, iar Ioan de Nikiu il lauda pentru distrugerea ultimelor urme de idolatrie din Alexandria. Totusi, sub obladuirea lui si-a gasit sfarsitul tragic o erudita virtuoasa, o invatata cu mult inaintea acelor vremuri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4618 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De data asta, numai una :)

Pagan Greece and Rome had been comparable with ourselves in character and conduct. With the triumph of Christianity and the fall of Rome, Europe sank steadily age by age until it reached the unprecedented degradation of the Iron Age. (Joseph McCabe, historian)

 

o viata ecranizata

ecranizarea vietii Hipatiei e facuta in filmul "Agora". acolo se poate vedea de fapt cum erau crestinii la inceputuri si cum s-a propavaduit religia celor care nu erau de acord.

 

Agora, un film mai ales crestinii ar trebui sa-l vada.

Filmul Agora a fost regizat de Alejandro AmenĂ¡bar, tanarul regizor spaniol care are la activ un Oscar. Scenariul a fos scris de AmenĂ¡bar si Mateo Gil, iar rolul Hipatiei e jucat de excelenta actrita Rachel Weisz. In 2009, organizatorii Festivalul Cannes au refuzat sa accepte filmul in competitie, evident nedorind sa se implice intr-o controversa de zile mari. Rusine festivalului, care nu odata a dat dovada de lasitate in trecut, si care nu odata in trecut a promovat sau interzis filme din ratiuni pur politice si nu pentru calitatea lor. Filmul e unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei spaniole. Agora e un film in care se prezinta adevarul despre felul in care biserica crestina a preluat practic puterea in Imperiul Roman prin comiterea celor mai groaznice atrocitati.

Blanzii miei ai lui Cristos

Au fost niste criminali mai mari decat paganii pe care i-au inlocuit. In plus s-au omorat intre ei pt diferente minore in interpretarea doctrinei incat e de mirare ca au reusit sa mai supravietuiasca pana in prezent. Istoria crestinismului este jalonata de masacre si crime impotriva umanitatii pe toata perioada sa de existenta. La fel si istoria evreilor. Cand au detinut puterea au ucis ei ,cand nu au fost ucisi de vecinii lor.

 

Contantin si Chiril: criminali si sfinti ai bisericii!

Nestorienii, un grup de crestini care sustineau, si pe buna dreptate ca Isus era mai presus de toate un om, nu o divinitate, au declarat despre Chiril (Cyril) ca era un "monstru nascut si educat pentru distrugerea bisericii", cu referinta la adevaratul crestinism, cel abandonat de biserica in favoarea crestinismului de doi bani de azi.

Biserica crestina de azi a venit la putere la fel cum au venit la putere si cei care se auto-intitulau comunisti fara sa aibe insa nimic de a face cu ideea de comunism, asa cum nici biserica crestina de azi nu are nimic de a face cu principiile crestine. Chiril si oamenii lui au ars o buna parte din Biblioteca din Alexandria si din manuscrisele pastrate in Templul lui Serapis, au omorat o multime de savanti, printre ei si Hipatia, pentru ca populatia sa nu mai aiba acces la informatie care punea biserica de azi in lumina ei adevarata. Pe cei care nu i-au omorat i-au fortat sub amenintarea cu moartea sa le jure credinta, si au instituit un regim al terorii utilizand grupuri de calugari creatini murdari si betivi care mergea pe strazi si atacau pe oricine dintre cei care refuzau sa imbratiseze dogma noii biserici. In acele timpuri s-au distrus edificii arhitecturale de mare valoare, s-au ars documente irecurabile, si s-a ucis in stanga si in dreapta in numele noii religii a crestinismului bisericii. Exact ce au facut si tortionarii stalinisti pentru a prelua puterea. Astazi biserica ii prezinta pe acesti doi criminali notorii, Constantin si Chiril ca sfiinti. Nu ar fi de mirare ca, daca biserica ar supravietui inca 100 de ani, ceea ce e foarte putin probabil, sa vedem oamenii tinuti in ignoranta inchinandu-se la icoanele Sfintului Stalin si Sfantului Ceausescu.

Pe alocuri chiar se mai putea pricepe cate ceva din articol...

Nene ai un stil de a povesti absolut incoerent si fara logica. Cauta-ti alta meserie.

 

:(

nu si pentru cei care stiu un pic de istorie...

Unde ai invatat sa te adresezi asa sofisticat cu "nene"

La voi la scoala de militie sau la scoala de securitate?

Infiorator

Articolul este infiorator! Probabil ca este o traducere proasta a vreunui articol aparut undeva in lume.
Pornesc sa caut sursa.

 

Draga "Cecilia" comenteaza substanta nu stilul

Nici tu nu ai o stapanire perfecta a limbii romane. "Infiorator" nu e un cuvant potrivit circumstantei de fata. Suna de asemenea elitist, daca nu snob. Exprimarea ta lasa si ea de dorit. Scrii:

"Probabil ca este o traducere proasta a vreunui articol aparut undeva in lume."

Daca stii sigur ca e o traducere a "vreunui articol" atunci poti sa o califici ca fiind proasta sau nu, producand, bineinteles, dovezile necesare. A presupune insa ceva, dupa care bazat pe acea banuiala a trage concluzii fara nici o acoperire in realitate, asa cum faci tu, nu e un semn de intelepciune.

Si nu in ultimul rand, in timp ce Wikipedia ta e o sursa la indemana oricui pentru informatii din toate domeniile, asa cum multi dintre noi o stim, nu tot ce apare in Wikipedia e adevarat. O multime din informatiile inregistrate acolo vin de la surse care interesul de a prezenta anumite realitati intr-o anumita lumina (vezi subiectul religiei care e manipulat de oamenii bisericii, sau cel al theoriei evolutiei manipulat de stabiliment evolutionist, si asa mai departe).

Pana acum nu ai adus nici o contributie la conversatie, nu ai comentat nimic cu privire la subiect, si nasul tau pe sus cu privire la stilul autorului articolului e usor rizibil.

Hypatia in Wikipedia

Aici, totul este cat se poate de clar si frumos expus.
Nu trebuie decat sa stii putina engleza si sa stapanesti bine limba romana, pentru a redacta un articol bun.

 

Linkul

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia

Scuzele mele! Uitasem sa adaug linkul, dar am mentionat totusi sursa: Wikipedia

 

Uite aici linkul la varianta in limba romana

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria

50 de cuvinte :))) Nici macar nu specifica faptul ca asa-zisul "sfint" Chiril este responsabil pentru uciderea ei. Deh, e sfint ortodox :))))))))))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor