Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Monstri sacri contestati de carcotasi

Sambata, 07 Martie 2015, ora 21:40
10424 citiri
Monstri sacri contestati de carcotasi
Foto: Wikipedia

Suntem obisnuiti sa asociem numele marilor descoperitori si ale marilor inventatori cu obiectul celor descoperite sau inventate de ei, desi stim ca uneori suntem atrasi de legenda.

Cel mai notoriu este cazul lui Columb, consacrat prin traditie ca descoperitorul unui continent, pe pamantul caruia piciorul lui n-a calcat niciodata, nimerind in fiecare expeditie pe cate o insula din apropiere.

Exista insa si cazuri mai putin cunoscute, cu nume ilustre a caror intaietate este socotita incontestabila, dar care se pun din cand in cand in discutie. Portalul Radioc ofera cateva exemple.

Teoria relativitatii

Este atat de inradacinata paternitatea lui Albert Einstein cu privire la teoria relativitatii, incat nu ne-ar veni sa credem ca, sapand in memoria istoriei, unii ii cam contesta o parte din merite.

Mai exact, Einstein a perfectionat si dezvoltat conceptul teoretic existent deja inaintea lui, elaborat de catre matematicianul si fizicianul francez Henri Poincare (a nu se confunda cu Raymond Poincare, fost presedinte al Frantei).

Pe aceasta tema, Henri Poincare scrisese nu mai putin de 30 de volume si 500 de monografii. Iar argumentul suprem este acela ca, intr-un articol publicat in anul 1900, acesta formulase celebra ecuatie care ii aduce astazi faima lui Einstein: m=E/c2.

Totusi, Poincare n-a ajuns la interpretarea completa a ecuatiei si cu atat mai putin la enuntarea teoriei restranse si a celei generalizate privind relativitatea.

Penicilina

Cu un mileniu in urma, vindecatorii unor triburi africane descoperisera faptul ca un anumit mucegai poate vindeca unele infectii. Tratamentul lor a continuat empiric si, probabil lipsindu-le studiile pentru practicarea procedeului, ideea a fost abandonata in timp.

Abia in anul 1897, medicul francez Ernest Duchesne reia experimental pe cobai folosirea mucegaiurilor pentru tratamentul tifosului. Evoluand in continuare, experientele sale au reusit, dar tanarul medic n-a putut sa-si breveteze procedeul, murind dupa cativa ani in urma unei boli care ar fi putut fi tratata perfect cu antibiotice.

Abia in 1929, scotianul Alexander Fleming a descoperit penicilina, care avea sa-i aduca faima, odata cu premiul Nobel in 1945, cu acordarea titlului de Sir si al aceluia de membru al Royal Society.

Cine a inventat radioul?

La noi in tara, controversa a sosit odata cu sovietizarea. Pana atunci stiam ca inventia apartine italianului Marconi, iar in manualele de scoala tiparite dupa 1948, a aparut un nume de care nu auziseram: Popov. Stiind ca si principiul lui Lavoisier a inceput sa-i fie atribuit unui alt rus, Lomonosov, cazul a provocat ilaritate.

Totusi, problema este mai complicata decat pare. Chiar si astazi, unii ii atribuie inventia altora decat Marconi: in SUA Nicola Tesla este considerat inventatorul radioului, in Franta - Eduard Branly, in India - Jagadish Scandra Bose, iar in Marea Britanie - Oliver Lodge.

Adevarul este ca toti acesti cercetatori isi au anumite contributii, fiecare a facut cate un pas inainte si este greu sa stabilesti care din acesti pasi merita pus inaintea tuturor.

Telefonul

In anul 1871, italianul Antonio Meucci a reusit nu numai sa stabileasca o modesta legatura cu aparatul sau, ci chiar sa si-l brevedeze, denumindu-l "teletrofono". El n-a avut totusi bani ca sa-si extinda inventia, iar dupa doi ani a aparut versiunea Graham Bell si un nou patent. Incotestabil este totusi faptul ca Bell l-a facut functional si l-a generalizat.

Locomotiva

Inventia locomotivei ne-am obisnuit sa i-o atribuim britanicului George Stephenson. Totusi, inaintea lui, un alt britanic, Richard Trevithick, reusise sa realizeze vehiculul, fara insa sa-i poata face o proba: fierul era prea scump pentru construirea atator sine, iar inventia insasi (incarcata cu apa si combustibil solid) era prea grea, ca sa poata merge direct pe pamant.

Detinatorul celor 1.093 brevete de inventii

Thomas Edison, omul care si-a incarcat palmaresul cu 1.093 brevete de inventii, recunostea ca multe din ele au rezultat din perfectionarea si punerea in valoare a unor idei abandonate de altii.

El insusi afirmase ca "orice idee este valoroasa numai in functie de utilitatea ei". Poate cel mai elocvent exemplu este cel al becului electric, inventat si brevetat de Edison, dupa ce fizicianul german Grove folosise curentul electric pentru a incalzi un fir si a-l aduce la incandescenta (pentru scurt timp).

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#descoperirea Americii, #Thomas Edison inventator, #Albert Einstein teoria relativitatii, #Alexander Fleming penicilina , #istoria culturii si civilizatiei