O tragedie in istoria noastra contemporana: Tamadau 1947

Luni, 14 Iulie 2014, ora 23:04
11098 citiri
O tragedie in istoria noastra contemporana: Tamadau 1947
Toto: Wikipedia

In acel an 1947, Romania se afla intr-o situatie bizara. Razboiul trecuse, tara inca mai era ocupata fara nicio justificare de trupele sovietice, Partidul Comunist avea practic toata puterea in mana, dar partidele istorice, total marginalizate de comunisiti, inca mai existau si chiar isi exprimau opiniile.

Regele, aflat in fruntea tarii, promulga legile, primea solemn scrisorile de acreditare ale diplomatilor straini si asista formal la solemnitati. El, indraznetul faptuitor al actului de la 23 august, asista la defilare privind multimea amorfa cum aclama niste anonimi, care cu evenimentul nu prea aveau nici in clin nici in maneca.

Partidul comunist nu intelegea sa guverneze altfel decat detinand intreaga putere, iar firava opozitie si institutia monarhica erau piedici anacronice in planurile sale. Probabil ca avea directive de la Kremlin sa scape de amandoua pana la sfaristul anului, luandu-le pe rand, si hotarase sa inceapa cu prima.

A fost aleasa ziua de 14 iulie 1947, data cand Franta isi serba ziua nationala, iar Europa ii respecta sarbatoarea. Acesta este unul din motivele pentru care pare putin probabil ca fruntasii Partitului National Taranesc sa-si fi ales aceasta zi, ca sa paraseasca tara pe ascuns si ajunga intr-un Occident cuprins de alte preocupari.

Este mai probabil ca "fuga" sa fi fost o inscenare a comunistilor, dornici sa ofere Europei o proba de "inalta tradare" a unor personalitati inalt rang din Romania.

Cert este ca, in acea dimineata, la orele 7, un grup de conducatori national-taranisti, in funte cu vicepresedintele Ion Mihalache, s-a indreptat catre micutul aerodrom de langa Tamadau, la vreo 40 km de Bucuresti, unde ii asteptau doua avioane mici.

Iuliu Maniu n-a acceptat sa se alature grupului, considerandu-se "prea batran si cam bolnav". Era momentul sa se afirme generatia mai noua.

Nimeni nu va afla vreodata cu certitudine daca a fost intr-adevar o fuga clandestina, sau daca militantii comunisti au intins o nada, capabila sa dea lovitura de gratie intregii opozitii.

Cert este ca, si in aceasta varianta, grupul a cuplat cu initiatorii nadei, organizandu-si din timp plecarea, in care sens diplomatii din statele unde urma sa ajunga grupul au fost informati despre cele planuite.

In noaptera de 13 spre 14 iulie, Ion Mihalache si ziaristul Nicolae Carandino l-au vizitat pe Iuliu Maniu, pentru ultimele detalii. Traseul prevedea ca delegatia sa ajunga in Turcia, iar de acolo sa decoleze spre Elvetia si imediat spre Marea Britanie.

Rolul delegatiei era sa informeze Occidentul despre situatia grava din tara, unde opozitia este pe cale sa fie anihilata, abuzurile ocupantilor sovietici ruineaza economia, deja distrusa de razboi, iar presa oficiala prezinta distorsionat situatia reala.

In momentul cand grupul urma sa urce in cele doua avioane, au aparut militari ai Ministerului de Interne si civili comunisti inarmati, somandu-I sa se predea.

Faptul ca erau "intamplator" de fata si reporteri cu aparate fotogafice intareste banuiala ca la mijloc fusese o inscenare, nu rezultatul unei urmariri discrete a organelor de securitate ale statului.

Este greu sa descrii astazi ce amploare li s-a dat a doua zi in presa vremii celor intamplate si ce conexiuni facea aceasta cu asa zisele uneltiri ale fortelor anticomuniste, dormice sa compromita noul regim.

La locuintele tuturor fruntasilor partidelor de opozitie s-au facut in aceeasi zi perchezitii, iar peste cateva zile a fost arestat si Iuliu Mniu, ridicat chiar din patul de spital, unde era tratat de docotorul Ion Jovin.

Au urmat arestari, intemnitari, lungi detentii in inchisorile de trista reputatie ale trecutului comunist.

Astfel a fost lichidata spectaculos opozitia din Romania, iar comunistilor nu le mai ramanea decat un singur obstacol: monarhia. La ordinul lui Stalin, l-au inlaturat si pe acesta in ultimele zile din decembrie al aceluiasi an, preluand intreaga putere in tara si guvernand cu majoritatea absoluta de 100%, pana in decembrie 1989.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Iuliu Maniu personalitate politica, #aeroportul Tamadau inscenare, #comunisti preluare putere , #istoria culturii si civilizatiei