Obedienta fata de URSS, prioritate a manualului de istorie din 1948 - Documentar

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 09:47
4548 citiri
Obedienta fata de URSS, prioritate a manualului de istorie din 1948 - Documentar

"Elemente dusmane poporului", burghezi, capitalisti asupritori sunt termenii folositi de autorii manualului de Istorie Moderna si Contemporana pentru clasa a zecea din anul 1948 in scopul descrierii capitalismului si a pune la zid tot ceea ce nu era pe placul noii oranduiri politice - comunismul.

La polul opus, lectiile despre Uniunea Sovietica prezentau in termeni pomposi realizarile comunismului, punand in antiteza doua lumi: Occidentul capitalist si plin de disensiuni sociale si Estul in care proletariatul muncea pentru propria prosperitate si o ducea bine.

Manualul a aparut la Editura de Stat, "sub ingrijirea unui grup de profesori", nu se da nici un nume. Grupul de profesori "prezinta inovatii, exclude anecdoticul, introduce explicatia pe temeiul realist fara tirade, da o insemnatate justa personagiilor si da o mare importanta factorului economic-social", conform prefetei cartii.

Regii otelului, petrolului si presei vs nemultumirile sociale

Lectia despre America la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator pune fata in fata expansiunea industriala cu nemultumirile sociale. Istoricii romani comunisti acuza SUA de faptul ca au reusit sa devina una dintre "tarile clasice ale trusturilor si monopolurilor".

"Se ivesc o serie de regi ai otelului, petrolului, presei etc. Trustul otelului, de pilda, cuprindea industria metalurgica, societatile navale, calea ferata, minele de carbuni etc. Trustul petrolului Standard Oil, condus de Rockfeller, cuprindea 70.000 km linie de conducte, sute de vapoare, docuri, magazii, in toata lumea, supunandu-si industria gazului si a electricitatii si o serie de alte concernuri". ("America la inceputul secolului XX", pagina 215).

Ce a determinat, insa, toata aceasta expansiune economica si care au fost rezultatele ei? "Cresterea monopolistilor si politica de expansiune a Americii au adus un val de nemultumiri populare. Incep o serie de actiuni progresiste impotriva trusturilor si pentru largirea drepturilor democratice.

In lupta cu trusturile s-au ridicat si fermierii care, printre altele, nu voiau sa plateasca tarifele ridicate pe calea ferata. Apare o vasta literatura - intre altele, operele marelui scriitor Upton Sinclair - care sprijina aceasta actiune.

Roosevelt nu putea sa nesocoteasca aceasta situatie, mai ales ca se afla in preajma alegerilor. El duce o campanie impotriva trusturilor, care sunt deseori condamnate la plata unor amenzi, ceea ce insa nu le stinghereste cresterea." (Idem, pagina 216).

Politica trusturilor intareste, spun autorii manualului, "spiritul combativ al maselor muncitoresti, care deseori se manifesta prin mari greve. Aceste greve sunt intarite de influenta revolutiei ruse din 1905. Partidul Socialist American a dus, la inceputul secolului (sec. XX - n. red.), o politica sectara, fiind rupt de mase. Cu toate acestea, sub conducerea lui De Leon, seful lui, a depus o larga activitate pentru educarea maselor muncitoresti". (Idem, pagina 216).

Criza din 1929-1933

Marea criza economica a lovit, potrivit autorilor manualului, in special tarile capitaliste. Singurele state care au reusit sa nu fie afectate de marea problema mondiala au fost, evident, tarile membre ale URSS.

"Anul 1929 gaseste situatia economica a tarilor capitaliste in plina deruta. Tarile industriale aveau milioane de someri, fabricile stateau inchise, institutiile de credit se prabuseau.

O puternica concurenta incepe intre tarile capitaliste, ceea ce duce la un eventual razboi comercial. Tarile capitaliste se vad nevoite sa-si reduca productia industriala.

Criza economica al carei punct maxim a fost in 1929-1930 si care a atins toate tarile, afara de URSS, a inceput sa cedeze spre 1933. Toate tarile au putut sa iasa partial din aceasta criza, intensificand exploatarea muncitorilor si taranilor si a tarilor coloniale sau inapoiate economiceste, precum si incepand pregatirile militare in vederea demararii unui nou razboi". (pagina 239).

Pentru istoria rusa, perioada 1929-1939 reprezinta un deceniu tumultuos - o perioada de industrializare masiva si de lupte politice, in timpul carora Iosif Visarionovici Stalin a reusit sa obtina controlul total asupta societatii sovietice, exercitand o putere practic nelimitata.

In 1929, Stalin a facut propunerea pentru primul plan cincinal. Acesta a fost primul dintr-o serie de planuri care urmareau rapida edificare a unei industrii grele, colectivizarea agriculturii si dezvoltarea limitata a productiei de bunuri de larg consum.

Ca parte a acestui plan, statul a preluat controlul agriculturii prin intermediul fermelor de stat si a celor colective in cadrul procesului de colectivizare fortata. Multi tarani s-au opus masurilor luate de stat in agricultura, deseori lasand pamantul in paragina, ascunzandu-si recoltele sau ucigandu-si animalele pentru a nu incapea pe mana autoritatilor.

Combinatia dintre vremea nefavorabila, deficientele in functionarea fermelor colective organizate in graba si masivele confiscari de produse agricole a dus la izbucnirea unei foamete de proportii, mai multe milioane de oameni pierzandu-si viata in special in sud-vestul Rusiei si in Ucraina.

Romania, dupa Primul Razboi Mondial

Actiunile politice ale Romaniei in perioada de dupa Primul Razboi Mondial sunt catalogate de istoricii comunisti drept actiuni antidemocratice. "La sfarsitul anului 1918, cand nu mai incapea nici o indoiala cu privire la infrangerea Germaniei, Guvernul roman denunta pacea de la Bucuresti (Buftea).

Se face a doua mobilizare: Guvernul roman incearca sa stearga urmele politicii de supunere fata de Germania si se incadreaza in politica guvernelor din Franta si Anglia. Romania, condusa de guverne reactionare, ia parte la interventia impotriva Uniunii Sovietice si trimite armate impotriva Ungariei, care se gasea in plina revolutie (1919), pentru a asigura interventionistilor "centre strategice" ale Europei.

Aceste acte au fost inceputul plasarii tarii noastre, de catre guvernele reactionare, in tabara antidemocratica formata dupa Primul Razboi Mondial". (pagina 248).

Instaurarea dictaturii regale a lui Carol al II-lea este pusa pe seama lipsei de unitate a clasei muncitoare care i-a inlesnit acestuia ducerea la indeplinire a planurilor sale.

"Tara astfel slabita in interior a indurat in 1940 Diktatul de la Viena care ne ciopartea Ardealul.

In locul dictaturii regale se instaureaza dictatura terorista legionaro-antonesciana, care, calcand interesele nationale, supune Romania pe de-a-ntregul imperialismului german si - la 22 iunie 1941 - tara noastra porneste in razboiul criminal impotriva URSS." (pagina 249).

Al Doilea Razboi Mondial si capitularea Germaniei

Atacarea Poloniei, la 1 septembrie 1939, de catre Germania, a reprezentat inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Anglia si Franta declara razboi Germaniei "fara a da insa nici un ajutor real Poloniei cotropite" (pagina 250).

"In aprilie 1940, sunt ocupate Norvegia si Danemarca. In mai, armatele hitleriste ocupa Olanda si Belgia, iar Franta, dupa o perioada de un an in care n-a dus lupte, pierde jumatate din teritoriu in timp de o luna. Tradatorii francezi, in frunte cu maresalul Petain si Laval, incheie armistitiu cu Germania". (Idem)

Chiar daca armatele Axei inregistreaza succese la inceputul razboiului, ele primesc "o puternica lovitura la Moscova in 1941 si apoi o lovitura hotaratoare la Stalingrad in 1942. Urmeaza apoi loviturile neintrecute si necrutatoare ale armatei sovietice, lovituri care distrug grosul armatei hitleriste".

In anul 1944, armata sovietica "elibereaza Polonia si continua lupta pentru eliberarea popoarelor care au cazut sub jugul hitlerist. (...) Dupa ce Berlinul fusese ocupat de armata sovietica, Germania capituleaza. Trei luni dupa capitularea Germaniei, URSS intra in razboi impotriva Japoniei si grabeste capitularea acesteia". (Op. cit., pagina 251)

Romania, la randul sau, "a fost eliberata de dictatura fascista si jugul hitlerist multumita inaintarii victorioase a Armatei Sovietice si prin actul de la 23 august 1944 cand armata romana - avand in primele randuri divizia "Tudor Vladimirescu" - se alatura Armatei Sovietice si lua parte la lupta impotriva Germaniei hitleriste". (pagina 251).

Guvernul comunist care vine la putere la 6 martie 1945 este catalogat de istoricii vremii drept unul "democratic", cand sunt judecati "criminalii de razboi". Facem precizarea ca a inceput seria de procese politice in Romania, care s-a lasat cu trimiterea detinutilor sa lucreze la canal sau in puscariile comuniste: Aiud, Sighet, Ramnicu Sarat, la care se adauga "reeducarea de la Pitesti".

Manualul prezinta in termeni pomposi realizarile noului regim politic de la Bucuresti: "Fortele democrate infrang reactiunea in alegeri. Guvernul democrat intensifica actiunea de reconstructie a tarii. O intreaga serie de reforme contribuie la ridicarea nivelului de trai al poporului. (...) Incheierea unei serii de aliante cu tarile vecine si in primul rand cu URSS a contribuit la intarirea pacii in Sud-Estul Europei". (pagina 252).

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...