Operatiunea secreta Starfish, momeala pentru Hitler

Vineri, 01 Martie 2013, ora 23:55
5758 citiri
Operatiunea secreta Starfish, momeala pentru Hitler
Foto: Daily Mail

Celebra operatiune Blitzkrieg a nazistilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial indreptata impotriva mai multor state, printre care si Marea Britanie, a fost contracarata de planul secret Starfish al britanicilor, prin care au fost construite "orase" fantoma ce ardeau, adevarate momeli pentru aviatia germana.

Britanicii au folosit rezervoare cu motorina si parafina amplasate pe terenuri din afara oraselor, cu scopul de a induce in eroare aeronavele naziste care bombardau Marea Britanie, potrivit Daily Mail.

Aceste "orase fantoma" au fost construite pentru a atrage bombardierele inamice ale germanilor, departe de zonele intens populate.

Aceste locuri prevazute in planul secret Starfish au primit initialele 'SF', insemnand "foc special", si au fost concepute de catre colonelul John Turner. Ele au fost folosite pentru protectia oraselor din Marea Britanie in timpul operatiunii germane Blitzkrieg.

Cartierul general al acestei operatiuni britanice a fost amplasat la studiourile de film Shepperton din Middlesex. "Studiourile de film erau folosite pentru a proiecta si a construi fortaretele necesare", a spus Trevor Dennif, care a lucrat la operatiunea Starfish.

Echipele de filmare au ridicat o serie de structuri la o ferma situata intr-o regiune cu vai, care acoperea o suprafata ce avea lungimea de 1,6 kilometri si latimea de 400 de metri.

Pilotii Fortelor Aeriene Britanice au adus rezervoarele cu combustibil, iar noaptea inaintea bombardamentelor acestea erau aprinse, pentru a insela vigilenta pilotilor germani.

Aceste "fortarete arzatoare" au fost construite pentru prima data in decembrie 1940 si au deturnat cinci incercari de bombardament din partea nazistilor, numai intr-o luna.

Pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, britanicii au reusit sa salveze aproximativ 2.500 de vieti omenesti, dar si cladiri in valoare de milioane de lire sterline, de bombardamentele armatei lui Hitler.

Germanii au realizat 730 de atacuri asupra "oraselor" momeala din Marea Britanie si numai patru civili au fost ucisi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#operatiunea secreta britanica Starfish, #operatiunea nazista razboi Blitzkrieg, #orase britanice momeala nazisti, #planul secret Starfish britanici , #istoria culturii si civilizatiei