Orase si monumente antice ascunse in adancul marilor (Galerie foto)

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 20:24
9985 citiri
Orase si monumente antice ascunse in adancul marilor (Galerie foto)

Cunoastem prea putin din trecutul indepartat, pe de o parte pentru ca stramosii nostri ne-au lasat putine documente scrise, pe de alta parte, din cauza naturii insasi care tine ascunse in maruntaiele ei multe vestigii.

Dar acolo, in adancuri, zac nu numai inestimabile taine, ci si uluitoare frumuseti, care arareori se lasa descoperite, admirate si cercetate de noi, cei de astazi.

Portalul Mixtuff ne ofera cu titlu de exemplu cinci asemenea vestigii monumentale, scoase la iveala de specialisti si unele chiar pregatite sa fie oferite curiosilor care s-au saturat sa priveasca numai si numai antichitatile pastrate la suprafata Terrei.

Port Royal, Jamaica

In ziua de 7 iunie 1692, un puternic seism urmat de un tsunami nimicitor si alunecari de terenuri au adus oceanul peste orasul Port Royal din Jamaica, acoperindu-l cu zeci de metri de apa.

La data aceea, Port Royal era cunoscut ca important sediu al piratilor, aflandu-se in drumul corabiilor ce aduceau bunuri dinspre America spre Europa, prada usoara pentru capturi de toate felurile, de la mirodenii si fructe exotice la aur si argint. Ajunsese un oras al luxului si al bogatiilor.

Era chiar renumit pentru numeroasele sale case de noroc, taverne si bordeluri, pentru viata depravata a populatiei si pentru prostituatele de lux provenite nu numai din populatia locala, dar aduse chiar si de pe alte continente.

Apoi, scufundat sub ocean, orasul a ramas multa vreme dat uitarii. In ultimele decenii, scafandrii i-au redescoperit insa ruinele, acoperite de corali. Ei formeaza un recif populat cu numeroase specii tropicale.

Ruinele au ramas cam roase de ape, aurul si argintul au disparut demult, dar arheologii sunt fericiti, pentru ca de vestigiile artistice, toate din piatra, nu s-a atins nimeni.

Piramidele de la Yonaguni, Japonia

Pana in prezent, specialistii se afla inca in controversa cu privire la originea monumentelor subacvatice, aflate in apropierea insulei japoneze Yonaguni si care ajung pana la inaltimi de 76 metri, deasupra fundului oceanului.

Terasele de piatra, coloanele din jurul lor, constructiile care amintesc de piramide dau de inteles ca totul a fost realizat de munca omului, dar a ajuns sub apa in conditii neelucidate.

Dupa unii, evenimentele au avut loc cu doua sau trei mii de ani in urma, iar dupa altii mult mai departe in preistorie, poate chiar acum 12.000 de ani.

Ipoteza acestora din urma este mai fascinanta, dar argumentele nu sunt imbatabile. Dimpotriva, profesorul Patrick D. Nunn de la University of the South Pacific sustine ca natura este in stare sa sape in piatra la fel de bine ca si omul. Nu sunt in lume destule stanci megalitice cu forme bizare, unele amintind forme umane, altele sugerandu-le ufologilor cele mai nastrusnice idei?

Pe fondul controverselor, as adauga ca avem si noi megalitii nostri pe Bucegi, la Babele, care poate ar fi la fel de interesanti daca in loc sa fie in varful muntelui ar fi fost pe fundul marii.

Dwarka, India

Orasul antic Krishna a fost considerat multa vreme un mit, pana cand in anul 2000 mitul a fost brusc spulberat. Asezat la 40 metri sub nivelul apei din golful Calbay, ruinele orasului Krishna - unul dintre cele sapte orase mari ale Indiei antice - s-au aratat deodata scafandrilor, in toata splendoarea lor.

Desigur, legenda a exagerat cand sustinea ca in oras s-ar afla 70.000 de palate acoperite numai cu aur si argint, dar vestigiile gasite sunt suficiente pentru a da cercetatorilor teme de lucru pentru cateva decenii de acum incolo.

Cum, cand si de ce s-a scufundat legendarul oras ramane deocamdata o enigma.

Orasul de sub lacul Qindaohu, China

Pe drept cuvant specialistii apreciaza ca acesta reprezinta cea mai spectaculoasa constructie subacvatica din lume.

A fost construit in anii 20 - 200 d. Hr pe o suprafata cat aproximativ 62 terenuri de fotbal, iar astazi se afla la 25-40 metri sub luciul lacului Qindaohu.

Sculpturile superbe care impodobesc constructiile, transparenta apelor lacului, dar si facilitatile de acces create in ultimii ani au facut ca orasul sa fie una dintre cele mai populare destinatii turistice din China.

Palatul Cleopatrei, Egipt

In largul coastelor marii, nu departe de orasul Alexandria, se afla ramasitele subacvatice ale palatului regal egiptean din legendara epoca a Cleopatrei. Cercetarile au stabilit ca atat palatul, cat si zona inconjuratoare au ajuns acoperite de ape urmare unui cutremur devastator, produs acum un mileniu.

In apropierea palatului, arheologii au gasit si ruinele templului zeitei Isis, alaturi de alte pretioase valori arheologice, in numar de 140.

Citeste si:
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Iohannis, la memorialul victimelor atentatelor din 11 septembrie de la New York
Preşedintele Klaus Iohannis a depus marţi, 21 septembrie, flori şi a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la memorialul construit...
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Sursa: Ziare.com