Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica (I) - Documentar

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 09:19
6652 citiri
Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica (I) - Documentar
Foto: amazon.com

Lagarul de concentrare din Sachsenhausen a dobandit notorietate la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial dupa ce s-a descoperit ca aici au murit peste 35.000 de oameni, in marea lor parte prizonieri de razboi si detinuti politici.

Un fapt mai putin cunoscut este ca intre gardurile de sarma ghimpata ale lagarului s-a desfasurat cea mai mare operatiune de falsificare valutara din istorie.

La nici o luna de la invazia Poloniei, cadre importante ale Schutzstaffel (SS) si ale Oficiului Suprem al Securitatii Reichului (RSHA) s-au intalnit in Berlin, in cladirea Ministerului de Finante, pentru a dezbate o propunere interesanta venita din partea maiorului SS Albert Naujocks.

Dupa consultarea cu economistii de vaza ai tarii au trasat in linii mari un plan ambitios care avea ca scop destabilizarea economiei celui mai puternic stat al vremii, Regatul Marii Britanii.

Nascocirea unui plan neconventional

Discutiile au stabilit ca obiectiv principal falsificarea bancnotelor britanice. Dupa cum ii spunea Reinhard Heydrich, seful RSHA, maiorului SS Alfred Naujocks, era imperativ ca acestea sa fie copii cat mai fidele ale originalelor, intr-atat de asemanatoare incat nici macar un specialist sa nu poata face diferenta intre ele.

Urmatorul pas presupunea o contributie substantiala din partea Luftwaffe, care se vedea nevoita sa aloce un numar impresionant din avioanele sale pentru a imprastia banii falsificati deasupra Regatului Unit.

Succesul operatiunii depindea in acest punct doar de lacomia oamenilor. Desi se luase in calcul ca unii cetateni onesti ar fi predat bancnotele autoritatilor, conspiratorii aveau o mare incredere ca acestia ar fi fost in minoritate.

Odata puse in circulatie, bancnotele ar fi zdruncinat din temelii economia britanica, din cauza inflatiei declansate de asimilarea falsurilor. Valoarea scazuta a monedei ar fi declansat o criza economica profunda, iar Regatul Unit ar fi fost atunci o prada usoara pentru cel de-al Treilea Reich.

Cancelarul german, Adolf Hitler, fusese informat de aceasta initiativa si si-a dat acordul ca aceasta sa continue.

Totusi, au existat indoieli chiar in randul oamenilor din prima linie a Partidului National Socialist (NSDAP), Josef Goebbels, ministrul Propagandei Publice, numind operatiunea "einen grotesken plan" pentru usurinta cu care ar fi putut fi intoarsa impotriva Germaniei. In ciuda acestor obiectii, s-a mers mai departe.

Este curios faptul ca Churchill se intrebase, fara sa aiba cunostinta de planul german, daca regimul nazist nu putea fi invins distrugandu-i economia printr-un plan asemanator.

Primeste asigurari ca o astfel de actiune ar fi sortita esecului, ba mai mult, ar fi luati in deradere pentru o astfel de idee.

Roosevelt, presedintele american, primise o sugestie asemanatoare si atunci cand cere parerea omologilor britanici afla cu stupoare ca ei deja trecusera peste aceasta optiune.

Cu toata secretomania din jurul intrevederii naziste, reteaua de spionaj britanica tot afla la timp de acest plan si avertizeaza Banca Angliei.

Conducerea Bancii Angliei a considerat imposibila falsificarea bancnotelor, dar si-a luat precautii, interzicand de-a lungul anilor de razboi introducerea pe teritoriul tarii a lirelor sterline.

Operatiunea Andreas

In prima faza, eforturile au fost coordonate de Albert Langer in cadrul operatiunii Andreas, avand spijinul RSHA. In laboratoarele RSHA s-au intampinat si primele dificultati.

S-a dorit replicarea hartiei folosite in fabricarea lirelor englezesti, dar lipsa de expertiza a tehnicienilor s-a facut simtita. Aproape un an de zile a fost pierdut pe analize care nu au avut o finalitate practica.

A fost nevoie de implicarea inginerilor specializati ai fabricii de hartie Hahnemuhle, care, dupa teste indelungi, au reusit sa desluseasca ce materii prime erau necesare pentru a recrea tipul respectiv de hartie, fiind vorba de fibre de ramia, o planta textila gasita numai in sud-estul Asiei, si fibre de in de prima mana.

RSHA s-a vazut nevoit sa importe astfel cantitati mari din Orientul Indepartat, respectiv Turcia.

Trecand de acest obstacol, unul si mai mare se infatisa - elementele de securitate. Dupa inca un an de eforturi s-a reusit reproducerea filigranelor si a diferitelor imagini integrate in bancnote.

Operatiunea Bernhard

Operatiunea a fost sistata pentru putin timp din pricina aparentei lipse de rezultate si a neintelegerilor dintre mebrii SS implicati, doar pentru a fi reluata sub egida maiorului SS Bernhard Kruger in iulie 1942, la ordinele lui Heinrich Himmler, care ii cerea productia de masa a bancnotelor folosindu-se de prizonierii din lagarele de concentrare.

Preluand munca depusa de Albert Langer, Kruger a mai trebuit sa sparga algoritmul folosit in crearea numerelor de inregistrare si sa depisteze o marca distincta de securitate aplicata bancnotelor.

Scapati din ghearele mortii

In acest rastimp din lagarele Buchenwald, Mauthausen, Ravensbruck, Theresienstadt si Auschwitz au fost selectati detinuti evrei care au lucrat in tipografii sau care aveau cunostinte similare si au fost adusi in Sachsenhausen.

Initial au fost adusi aproape treizeci de oameni, dar in timp numarul lor s-a ridicat la peste o suta. Maiorul Kruger a explicat foarte clar ca orice incalcare a confidentialitatii operatiunii va fi pedepsita in mod brutal.

In acelasi timp, a incercat sa le ofere conditii de trai mai bune si i-a tratat cu respect, atat timp cat isi faceau treaba bine.

Insa toti detinutii au putut sa vada prin aceasta masca a binefacerii, cunoscand soarta lor atunci cand nu va mai fi nevoie de ei.

Banca Angliei este indusa in eroare

La inceputul lui 1943 a inceput contrafacerea in masa a bancnotelor de 5, 10, 20 si 50 de lire, dupa ce la finele lui 1942 a avut loc primul test al bancnotelor.

Un colaborator RSHA s-a prezentat la o banca elvetiana, sub pretextul ca ar dori verificarea unor lire pe care le achizitionase de pe piata neagra.

Dupa cateva zile de atente investigatii expertii bancii au concluzionat ca intr-adevar sunt autentice.

Mai mult, s-a cerut contactarea Bancii Angliei, care a recunoscut si ea validitatea bancnotelor.

Citeste maine pe Ziare.com partea a doua a documentarului Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Hitler falsificare lire sterline, #operatiune falsificare valutara Germania, #documentar Hitler razboi mondial , #istoria culturii si civilizatiei