Articol citit de 33363 ori
Probabil ca nu stiti...sau.....!!
dar acum 12.000 de ani in urma au existat civilizatii avansate,care au lasat in urma constructii complexe ca
cele din egipt,baalbek,peru,mexic...etc
Este destul de greu
De stabilit prioritatea unei inventii ce a schimbat fata lumii. Autorul articolului nu ne da detalii de felul cum era construit si cum functiona acel tipar cu litere(Caractere) mobile din Coreea secolului 14 pentru a ne face o idee despre eficienta lui. Si nu putem lua de buna nici informatia d-sale ca avem de-a faca cu ceva autentic.Eu de pilda de cind cu ,,pumnul lui Basescu " privesc cu multa suspiciune afirmatiile bombastice ale jurnalistilor.O zi buna !
Foarte corect, frate Sile!
De-atata minciuna ordinara spusa pe fata, fara pic de jena, am ajuns sa ridicam cu circumspectie pana si capacul v.eceului!
Sa nu care cumva sa vedem si-acolo vreun politician sau vreun "ziarist", care minte de-ngheata pana si "incalzirea globala".
Asta se numeste paranoie institutionalizata, prietene drag si nu-s departe vremurile cand asta era politica de stat: acu' 22 de ani, nu mai mult!
Craciun fericit iti urez si-un an nou cu liniste in suflet, daca nu ne mai citim!
Trist dar adevarat.
Daca paranoia la o singura persoana , e greu de tratat ,ce sa mai spunem cind e institutionalizata. Chemarea lui Soljenitin - Sa nu traiesti in minciuna , nu vor prea multi s-o asculte.Dar ca in relatarea biblica a discutiei lui Abraham cu Dumnezeu , de voi gasi acolo 10 drepti nu voi prapadi Sodoma si Gomora,cred ca mai sunt si oameni pentru care nu suntem inca parpaditi.Paranoicul are o scuza, boala, cei care seamana paranoia sunt vinovati. O zi buna !
Tiparul cu caractere mobile din metal
Tiparul coreean folosea caractere mobile din metal, la fel ca cel al lui Gutenberg și era perfect funcțional. Ca dovadă există cartea Jikji. http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-1/baegun-hwasang-chorok-buljo-jikji-simche-yojeol-volii-the-second-volume-of-anthology-of-great-buddhist-priests-zen-teachings/
Era mai simplu ca autorul acestui articol sa se documenteze mai mult
Ar fi aflat, si de pe net inclusiv, ca primele scrieri tiparite din lume s-au executat in China secolului VI, dupa Hristos.(aproximativ in anul 550)
Ar mai fi aflat ca uneltele de tiparit nu erau un tipar propriu-zis, ca al lui Gutenberg, si nici nu aveau cum sa fie, pentru ca limba chineza nu are alfabet, ci zeci de mii de semne, greu de reprodus intr-o trusa de litere de tipar. Chinezii foloseau placi sculptate in intregime cu textul care trebuia imprimat, ceea ce semana mai mult cu tehnica gravurii si nu cu tiparirea.
Tarile din jurul Chinei au preluat procedeul, folosind ca si chinezii placi sculptate sau grupuri de litere si litere grosolane, turnate in lut sau portelan.
Gutenberg, care era si bijutier, a gasit aliajul optim din care sa poata turna literele, le-a ajustat pina la forme standardizate, a stabilit si raporturile matematice dintre inaltimea, latimea, distantele dintre litere si cuvinte, a stabilit raportul dintre oglinda textului si marginea foilor, netiparita, retele de cerneluri de tipar, similare cu cele din pictura in ulei, care a fost descoperita in timpul Renasterii, cerneluri care nu se mai dizolvau la umiditate si nu mai patau foile etc.
Gutemberg nu i-a cunoscut pe inventatorii tiparului asiatic, dar a avut doi concurenti in Europa, unul in Franta si altul in Olanda, care nu au fost la fel de buni inventatori ca el si nu au reusit sa ramina in istorie ca inventatori ai tiparului.
Corect: Chinezii au fost primii
Ca in multe alte domenii, chinezii au fost cei care au inventat de fapt tiparul. Egiptenii au avut de asemenea un sistem similar de tiparnite.
Incorect: chinezii au inventat ...
... o metoda de imprimare a unor imagini in alto-relief de pe o placa, imagine care se numeste gravura, nu tipar.
Chinezii nici pina astazi nu pot folosi un tipar propriu-zis, pentru ca redacteaza scrisul lor cu aproximativ 100.000 de semne. Doar aparitia tiparului digital i-a ajutat sa tipareasca asa cum o fac cei care folosesc tiparul cu litere mobile.
Tiparul l-a inventat Gutenberg prin folosirea literelor mobile si standardizarea formei si asezarii lor text.
Dar ce au scris chinezii?
Nu a auzit nimeni de vreo carte. Europa a dat un Aristotel, Pitagora, Ovidiu, Virgiliu, Herodot, Omer, Vitruvius, Pliniu, Cicero, Socrate, Thales, Arhimede, Ptolemeu...
Tiparul coreean
Tiparul coreean folosea caractere mobile din metal! Primele caractere mobile din metal fuseseră inventate de chinezul Bi Sheng in anul 1041. Cartea Jikji e cea mai veche carte tipărita care a rezistat pana in zilele noastre. Ea se găsește in prezent la Biblioteca Naționala Franceza din Paris. In Coreea de Sud este un muzeu al tiparului unde este prezentata exact metoda de tipărire. Se numește Ch’ongju Early Printing Museum.
Mai documentează-te
Chinezii au folosit ,,plăci sculptate in intregime" (adică tipar cu blocuri de lemn) pană in 1048 cand Bi Sheng a inventat tiparul cu caractere mobile din ceramică. După Bi Sheng, un alt inventator pe nume Wang Zhen a creeat tiparul cu caractere mobile din lemn și l-a descris in cartea Nong Shu (農書), publicată in 1313.