Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se cauta mormantul celui care a strigat: "Dau un regat, pentru un cal!"

Marti, 28 August 2012, ora 23:50
18215 citiri
Se cauta mormantul celui care a strigat: "Dau un regat, pentru un cal!"
foto: infoniac

Shakespeare l-a facut celebru pe regele Richard al III-lea, mai mult decat istoria insasi. Putine sintagme au ramas atat de bine fixate in memoria culturii, ca aceea pusa de marele dramaurg in gura eroului sau: "A horse! A horse! My kingdom for a horse". S-a tradus in romaneste, mai scurt, prin "Dau un regat pentru un cal".

Dupa moartea sa, in lupta contra lui Henry Tudor din anul 1485, regele a fost inmormantat intr-un loc pe care istoria l-a dat uitarii, desi consemneaza importanta bataliei de la Bosworth, care pune capat razboiului celor doua Roze. Acolo si-a gasit sfarsitul nefericitul rege.

O legenda pretinde ca osemintele ar fi fost aruncate in raul Soar, din apropiere, dar istoricii contesta veridicitatea acestei istorioare. Dimpotriva, cercetarile intreprinse de ei in ultimul timp au reusit sa localizeze ipoteticul mormant, sub o parcare din Leicester, scrie infoniac.ru.

La data de 25 august 2012, au inceput pe acest amplasament cercetari cu radar, urmand a se efectua si sapaturi, pentru descoperirea mormantului.

In cazul in care ipotezele se confirma, cercetatorii spera sa decopere nu numai mormantul regelui, ci mai multe vestigii de cultura medievala, apartinand secolului XV.

Exista informatii istorice, din care rezulta ca regele ar fi fost inmormantat in interiorul manastirii franciscane din Leicester, ale carei urme au disparut.

Facand unele conexiuni intre informatii, specialistii apreciaza ca este posibila descoperirea urmelor acestei manastiri, chiar in zona parcarii, unde se vor efectua sapaturi.

Daca se confirma ipotezele - ceea ce in prezent este inca departe de a fi lucru sigur - descoperirea ar putea avea o importanta deosebita atat pentru istoria, cat si pentru cultura Angliei, pe de o parte prin faptul ca istoria este puternic marcata de razboiul celor doua Roze, pe de alta parte prin faptul ca descoperirea mormantului eroului sheakespearian ar avea un puternic impact, chiar si in afara Angliei.

Intreaga actiune este coordonata de o organizatie non-guvernamentala, care intentioneaza ca, in cazul cand se vor gasi ramasitele pamantesti ale regelui Richard al III-lea, acestea sa fie reinhumate cu onoruri corespunzatoare, in catedrala din Leicester.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#mormant Richard al III lea, #mormant parcare Leicester, #regatul meu pentru un cal , #istoria culturii si civilizatiei