Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Sighisoara, un oras atestat documentar la 14 decembrie 1280

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 08:03

   

Sighisoara, un oras atestat documentar la 14 decembrie 1280
Este frumos sa afli ca unul din cele mai pitoresti si mai bine conservate orase din tara noastra are o origine care se situeaza nu departe de la a fi aproape milenara.

Intr-adevar unele cronici din secolul XVII amintesc de intemeierea acestui oras in anul 1190, cu o jumatate de secol inainte de migratia tatara, dar faptul nu este confirmat printr-un document al epocii.

Altele il consemneaza intemeiat in 1198, ceea ce lasa de banuit ca autorii aveau surse istorice menite sa merite atentia noastra, a celor de acum.

Castrum Sex

Dar documentul care atesta orasul deja infiintat este datat 14 decembrie 1280, respectiv cu 732 ani in urma si specifica denumirea latina a orasului "Castrum Sex", o dovada in plus ca romanii n-au parasit in totalitate Dacia sub Aurelian si ca limba lor era vorbita pe intreg teritoriul dac.

Nu e de neglijat nici denumirea de "Castrum Sex", pe care suntem tentati s-o traducem prin "Cetatea numarul sase". Rezulta ca undeva in zona mai erau inca cel putin alte cinci cetati romane intarite, poate chiar infloritoare, ale caror urme au disparut, sub urgia timpului.

Chiar daca atestarea documentara apartine acelui an 1280, iar cronicile fac trimitere cu o jumatate de secol mai devreme, cert este ca in spatiul actualului oras fiintau demult cetati romane: in apropierea Sighisoarei, au fost descoperite caramizi purtand stampila Legiunii XIII Gemina si monede emise in perioada 108-248.

Pozitia geografica i-a tentat pe romani ca , imediat dupa cucerirea Daciei, sa instaleze acolo, pe valea Tranavei Mari, o cetate intarita, pentru gazduirea trupelor si pentru apararea teritoriului.

Cetatea

Probabil, la retragerea unitatilor militare romane, constructiile lor au ajuns ruine, iar localitatea a fost reinfiintata de colonisti germani, adusi de regele magiar Geza al II-lea. Asa se face ca, in 1298 este mentionat numele orasului sub denumirea germana Schespurch, devenita ulterior Schassburg - adica orasul sasilor.

Numele romanesc al Sighisoarei este atestat documentar din anul 1435, ceea ce nu inseamna insa cu n-ar fi fost uzitat cu mult inainte.

Constructia intarita a cetatii dateaza din anul 1350. Avea forma patrulatera, cu cate un turn in fiecare colt si cu ziduri puternice de aparare, inalte de peste 4 metri. Era una din cele mai bine intarite cetati transilvaniene.

Legenda spune ca viitorul domn al Tarii Romanesti Vlad Tepes ar fi fost nascut la Sighisoara, fapt preluat ulterior si de literatura tesuta in jurul legendarului personaj Dracula.

Ca si in multe alte centre urbane din perioada medievala, populatia Sighisoarei nu s-a putut dezvolta prea mult, datorita mortalitatii ridicate, determinata de lipsa masurilor profilactice, specifica acelor vremi. Erau inevitabile marile molime.

Ciuma si regimul comunist

Istoria orasului consemneaza doua mari epidemii de proportii. Cea dintai a fost ciuma din anul 1603, cand au murit 2000 de locuitori, reprentand mai mult decat un sfert din populatia orasului. Cea de a doua s-a produs in 1709, tot datorita ciumei, cand au murit 4000 locuitori, cetatea ramanand aproape pustie.

Trebuie sa recunoastem ca orasul a fost in mare masura pustiit si in anii nostri, cand etnicii germani paraseau tara locuita de strabunii lor timp de peste sapte secole, fugind de regimul comunist. Cei ramasi mai reprezinta astazi numai 1,5% din populatia orasului.

Trecutul insa nu poate fi sters usor. Marturie asupra istoriei acestei impresionante asezari ramane mareata arhitectura medievala, unica in felul ei, dar si cimitirul orasului, poate unul din cel mai bine conservate in tara noastra, unde mormintele seculare amintesc numele unor generatii intregi, cu care se mandrea urbea de altadata.

Astazi, Dupa repunerea in valoare a unei parti din arhitectura medievala, turistii au in fata un muzeu urban - poate cel mai reprezentativ dupa Sibiu - se simt in ambianta fascinanta a evului mediu si poate sunt mai atrasi decat de tumultul marilor metropole.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14003 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In Muntenia

Tot pe la 1280 este atestat orasul Campulung condus atunci de comitele Laurentiu de Longocampo, inmormantat in biserica Baratiei si cu piatra tombala expusa si azi vizitatorilor in acelasi loc. Pt slavonisti orasul se numea Dolgopolie ( in grafie latina).

 

@neuron

Ma bucur atunci cand aflu ca sunt citit in cunostinta de cauza. Este corecta completarea Dvs, comitele Laurentiu de Longo Campo (asa apare ortografiat in cronicele sasesti) a condus comitatul Campulungului si este inmormantat la Baratia de acolo.
Din pacate insa, cea mai veche piatra tombala a unui conducator de pe teritoriul Tarii Roamanesti, nu este ingrijita cum se cuvine. Cel putin asa era cum doi ani, cand am avut ocazia s-o vad.
Inca o data, va multumesc pentru atentia acordata subiecului de care m-am ocupat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor