Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 16:49
6321 citiri
Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)
Foto: captura YouTube / stirile MDITV

O statueta de 23.000 de ani vechime a fost descoperita recent de arheologi damboviteni la situl paleolitic de la Poiana Ciresului, judetul Neamt.

Descoperirea este considerata a fi una extrem de importanta, este prima de acest tip din tara noastra si este caracterizata de specialisti drept unica pentru patrimoniul cultural al Romaniei.

"Este prima statueta stilizata, abstractizata, din Sud Estul Europei, descoperita la noi in situl de la Poiana Ciresului. Probabil ca o sa poarte denumirea sitului, o sa fie un Venus de Poiana Ciresului. Este realizata dintr-o roca, iar contextul in care a fost descoperita este putin mai special, pentru ca ea a fost gasita pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice si in concordanta cu alte artefacte mai speciale.

La fel ca la majoritatea statuetelor abstractizate din Europa, ii lipseste partea superioara. La noi partea superioara a statuetei mai are ceva special, pentru ca de-a lungul timpului s-a presupus ca erau fragmentate ritualic si mai ales aruncate in foc pentru fragmentare ritualica. Partea superioara a statuetei noastre prezinta urme de ardere si de exfoliere datorate acestui procedeu. Probabil ca este una dintre dovezile solide care o sa sustina teoriile cercetatorilor europeni de acum incolo", a declarat responsabilul santierului arheologic de la Poiana Ciresului, Elena-Cristina Nitu, la o conferinta de presa.

Ea a subliniat importanta descoperirii.

"Trebuie sa va mai spun ca aceste statuete se descopera foarte rar, majoritatea au fost descoperite in anii '80. Ultima statueta europeana care s-a descoperit a fost intr-un sit din Franta, anul trecut, este intr-o stare destul de fragmentara. Urmatoarea este a noastra", a mai spus cercetatorul stiintific Elena-Cristina Nitu.

O descoperire senzationala

Coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru (foto), a afirmat ca descoperirea este "senzationala", si trebuie conservata si expusa corespunzator.

"Eu nu stiu cat este Romania pregatita pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzationala. O astfel de descoperire oriunde in lume este centrul atentiei tuturor. Vreau sa va spun ca ma uitam pe un site acum cateva zile, o descoperire similara din Cehia urma sa se duca la o alta expozitie. Era ambalata intr-o cutie militara, transportata de doi militari, care erau flancati de alti patru militari cu armele in pozitie de tragere. Spun toate aceste lucruri pentru ca eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord sa fie expusa decat in momentul cand i se va asigura vizibilitate, siguranta si modurile de conservare totale, care sa nu ne faca de ras in fata lumii", a spus profesorul Carciumaru.

El a adaugat ca este prima astfel de descoperire din Romania. Statueta este realizata dintr-un material deschis la culoare, este destul de grea pentru volumul sau si nu are cap.

"Este o descoperire senzationala in primul rand ca este prima din Romania, este prima de acest fel din Sud Estul Europei (...). Majoritatea statuetelor de acest tip descoperite sunt fara cap. Deci sa nu ne surprinda ca partea superioara a corpului nu exista. Dar in acelasi timp noi avem speranta ca adesea jumatatea cealalta a unei statuete era gasita la 10-20 de metri. Deci putem sa speram ca vom gasi si partea cealalta datorita modului de sapatura pe care il practicam. Suntem singura echipa care facem sapaturi arheologice si in stratele de cultura sapam din doi in doi milimetri", a mai spus coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru.

Despre materialul din care este realizata statueta, profesorul spune ca se vor face analize pentru a fi stabilit tipul acestuia.

"Sunt multe de spus despre aceasta descoperire. Si noi suntem la inceput. Nu suntem siguri nici materialul din care a fost realizata. Noi acum, microscopic, spunem ca este un argilit. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Este un argilit care probabil are ceva deosebit, nu suntem convinsi ca nu este dintr-o argila preparata intr-un anumit fel cu ingredienti pe care nu ii cunoastem si care a fost arsa superficial. Sunt lucruri care ne asteapta sa le vedem. Ar fi extraordinar daca ar fi arsa, pentru ca asta ne-ar permite o datare directa a statuetei, nu a stratului respectiv. Din strat noi avem suficiente datari care peste 20.000 de ani, calibrate asa cum se folosesc in momentul de fata sunt in jur de 23.000 de ani vechime", a afirmat Carciumaru.

Potrivit acestuia, forma statuetei este cea care da importanta descoperirii.

"Noi speram ca ea sa nu fie inca o statueta descoperita pe teritoriul Europei, ci ca ea sa reprezinte din punct de vedere al evolutiei artei statuetelor un plus fata de ceea ce se stie in momentul de fata. Trebuie sa fim mandri pentru ca in mod cert este indubitabil se vad urmele de prelucrare. Ceea ce este foarte rar pe multe statuete pentru ca au fost distruse. Materialul din care este facut, nu stim sigur ce, a facut conservarea mai buna, chiar decat pe fildes", a mai spus profesorul universitar Marin Carciumaru.

Statueta urmeaza sa fi expusa la Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic din Targoviste.

"Statueta nu este conservata si nici nu s-a intervenit deloc asupra ei. A fost lasata cu depunerile originale cu carbonat de calciu din sit. Trebuie aflat intai natura rocii si apoi gasite substantele care se potrivesc nondestructive, probabil va trebui o baie de ultrasunete sau altceva si, probabil, va trebui sa o trimitem la marile laboratoare din strainatate", a precizat cercetatorul stiintific Elena-Cristina Nitu.

Echipa de arheologi damboviteni a explicat ca a dorit sa prezinte mai intai in tara descoperirea, iar ulterior va fi prezentata si in revistele internationale de specialitate.

"Noi am tinut neaparat, inainte de a intra in studiu in randul revistelor mari din lume, sa facem aceasta conferinta de prezentare cu mass media din Romania. Descoperirea este atat de mare incat ar fi fost necinstit din partea noastra sa preluati din literatura de specialitate din strainatate inainte de a o vedea dumneavoastra primii", a spus coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru.

Descoperirea a fost facuta pe 22 august si prezentata, vineri, intr-o conferinta de presa la Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic din Targoviste.

Cercetarile de la Poiana Ciresului se desfasoara sub egida Complexului National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, prin responsabilul de santier Elena-Cristina Nitu si directorul complexului muzeal Ovidiu Cirstina, cu participarea studentilor Universitatii Valahia din Targoviste, sub coordonarea profesorului universitar Marin Carciumaru.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#statueta descoperita Targoviste, #statueta Poiana Ciresului, #Venus Poiana Ciresului , #istoria culturii si civilizatiei