Un număr impresionant de descoperiri valoroase au fost făcute de arheologii români, pe traseul Sibiu-Pitești, parte a Autostrăzii A1. Corina Borș, arheolog și coordonator al lucrărilor de arheologie preventivă, a oferit pentru Ziare.com informații despre cercetările care încă se derulează.
Obiectele, rămășițele datează din...
Astăzi, 24 februarie 2023, e mai clar că aspirația hegemonică ortodoxă a vulturului bicefal rus se lovește de scutul occidental dominat de vulturul cu capul alb, hotărât să mute cât se poate de mult linia estică a lui Huntington.
Împletirea a sute de ani între putere imperială și credință a fost esențială pentru...
Despre „Mica Unire”, care a avut loc la 5 și 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza (devenit principele Alexandru Ioan I), succesiv în Moldova și Muntenia, și mai ales despre preparativele acesteia, după 1856, s-ar putea realiza o mulțime de filme, dar mai ales seriale de mare succes (pe model Hollywood,...
O cercetare internațională, care a inclus și aşezarea preistorică de la Teleac, aflată la câţiva kilometri de Alba Iulia, a urmărit să identifice prin mijloace de datare exacte (Carbon 14) traseul si evoluția meiului (Panicum miliaceum), inclus în regimul alimentar al populațiilor preistorice.
Rezultatele studiului au fost...
Cercetările arheologice desfășurate pe un teren din centrul municipiului Alba Iulia au scos la suprafață noi vestigii arheologice spectaculoase.
Este vorba despre urme ale locuirii romane la Apulum, capitala Daciei Romane, dintre care se remarcă un drum roman foarte bine conservat. Noile vestigii se află la câteva sute de metri de...
Noțiunile fundamentale ale Antichității, potrivit autorului, ar fi codificate iar noi modernii nu le cunoaștem sensul ascuns. Așa, de pildă, ar fi “Armaghedonul”, nume utilizat în Apocalipsă 16, 16 indicând locul unde cei răi, aliații Bestiei sau ai Fiarei, se vor întâlni în lupta finală contra lui Dumnezeu. Localitatea...
Resturile scheletului unei femei ce datează de la începutul Epocii Bronzului, descoperite în anul 1972, au însemnat o descoperire senzațională pentru lumea științei.
Arheologii au aflat, studiind craniul, ceea ce ar fi o operaţie rudimentară pe creier datată cu aproximativ 4.500 de ani în urmă. Potrivit specialiștilor, operația...
Regimul comunist proaspăt instaurat de Rusia în România după al Doilea Război Mondial s-a confruntat cu o puternică rezistență a românilor care nu erau de acord cu noua doctrină impusă de bolșevici. Sute de oameni s-au refugiat în munți, unde așteptau avioanele americane.
Americanii nu au ajuns, astfel încât în decursul a...
Într-un peisaj natural spectaculos, la câteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, arheologi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu specialişti din SUA şi Marea Britanie, au scos la iveală urme arheologice vechi de circa 5000 de ani.
Cercetările au început în 2011 și au continuat pe parcursul următorilor 9 ani....
Epoca Marilor Descoperiri Geografice a schimbat fundamental istoria lumii - si in bine, si in rau. De la inceputul anilor 1400 pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, marile puteri europene au strabatut marile si oceanele in cautarea de noi pamanturi si bogatii.
Marile descoperiri geografice au fost facute de Europa Occidentala, gratie unor...
Un mesaj al unor detinuti politic care au lucrat in anii '50 la repararea Cazinoului din Constanta a fost gasit in timpul lucrarilor de reabilitare a monumentului care au loc in aceasta perioada. Scrisoarea detinutilor era zidita in fereastra scoica dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.
Primaria Constanta a transmis, sambata,...
A fost ideolog al Miscarii Legionare, dar niciodata membru al Garzii de Fier, iubit de discipolii carora ii placea sa creada ca le preda cu totul altceva decat un cod filosofic. Dar cat e adevar si cat mistificare in biografia unuia dintre marii seducatori al interbelicului?
La Editura Humanitas tocmai a aparut o noua biografie semnata de...
Omul poate sa incerce sa se ascunda de istorie, sa treaca Volga pe malul nelocuit, sa se indragosteasca si sa creada ani de zile ca poate sa duca o viata ascunsa, chiar si de privirea lui Stalin. Dar istoria mare nu permite astfel de brese si ii trage inapoi pe toti cei care ar vrea sa o fenteze si sa traiasca in afara ei.
La trei ani dupa...
Nimeni nu-si inchipuia acum o luna ca-l va vedea pe Klaus Iohannis explicandu-ne la TV ca trebuie sa ne spalam des pe maini sau pe ministrul Vela interzicand pensionarilor, prin ordonanta militara, sa-si plimbe cateii mai devreme de 8 si mai tarziu de 9 seara.
Politicienii au fost siliti sa se schimbe, fiindca provocarile sunt inedite....
Toate cele 12 tapiserii create de maestrul renascentist italian Rafael, contemporan si rival al lui Michelangelo, au revenit dupa cinci secole in Capela Sixtina de la Vatican, informeaza Reuters.
Pentru prima data dupa o jumatate de mileniu, toate cele 12 tapiserii realizate de Rafael au fost expuse pe peretii Capelei Sixtine in unul dintre...
Tone de pamant pline cu piese arheologice au fost excavate din cetatea Tomis si aruncate pe un camp, la marginea Constantei, fara ca vreun arheolog sa supravegheze lucrarile. Arheologul Octavian Mitroi a declarat ca sunt piese importante, din perioada elenistica, romana si romano-bizantina.
Zeci de constanteni au facut, vineri, un lant uman...
S-a serbat Ziua Unirii din 24 ianuarie, cu care prilej presa a titrat "Ziua Micii Uniri", ca s-o deosebeasca de "Marea Unire" de la 1 decembrie.
Sintagma mi se pare nefericita si a inceput sa circule relativ recent, in urma cu doar cativa ani. Inventata inca din vremea comunismului, expresia n-a avut priza in public. Romanii nu s-au acomodat...
Au trecut 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului, dar iata ca in locul lui ridicam felurite ziduri ale memoriei, fie ca negam crima comunista, fie ca inlocuim frica din anii dictaturii cu nostalgia dupa o viata mediocra, dar in care toate instinctele rele erau permise. Daca, insa, calaii si victimele sunt bine cunoscuti astazi, asta nu...
Alexander von Humboldt a masurat tot ce i-a iesit in cale. Chiar daca unele dintre descoperirile sale sunt intre timp depasite, intreaga sa opera are multe in comun cu modul in care percepem azi lumea.
Aproape ca nu exista nume care sa fie mai cunoscut si mai frecvent intalnit decat cel al lui Alexander von Humboldt. Universitati, scoli,...
Cetatea Dacica Sarmisegetusa Regia va fi restaurata, acesta fiind cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani. Valoarea lucrarilor, potrivit unui studiu realizat de specialistii Institutului National al Patrimoniului (INP), a fost estimata la 145 de milioane de lei.
Intitulat "Restaurarea si punerea in valoare a sitului...
Constructia nationala de la 1918 a fost un succes, dar ce am facut noi cu aceasta mostenire nu mai e chiar atat de grozav, spune istoricul Lucian Boia, intr-un interviu pe care l-a acordat Ziare.com, in luna februarie 2018, la inceput de Centenar.
Avem decalaje de dezvoltare, nu avem autostrazi, cateva personaje care vor sa scape de puscarie...
Cred ca stirea despre sase dineuri organizate de-a lungul anului 2019 in Sala Tronului din Palatul Regal a socat multi bucuresteni si multi romani din toata tara.
Nu-mi inchipui ca un alt guvern din alta parte si-ar fi permis sa dea destinatii atat de prozaice unei locatii cu o atat de puternica incarcatura istorica, precum nu avem multe in...
Pentru noi, sarbatoarea nationala este purtatoare de atatea simboluri, incat nu-si pune mai nimeni intrebarea ce alte evenimente s-au petrecut in lume, in aceeasi zi de 1 decembrie.
Si s-au petrecut multe. Unele au marcat istoria lumii, altele cultura, stiinta sau civilizatia, uneori au constituit simboluri sau au ramas simple amintiri....
Comunismul este o afacere complicata, pentru ca, pe de o parte, a avut multi complici in Occident, iar pe de alta parte, a infestat societatile atat de profund, incat, astazi, in Romania inca mai e valida intrebarea daca nu cumva Securitatea a castigat partida.
Nicaieri in lume, cu exceptia Rusiei, unde KGB-ul este la putere, nu au avut...
Un tezaur dacic complex, continand peste 60 de piese din argint si trei obiecte din aur, a fost descoperit in comuna Ernei, din judetul Mures, specialistii fiind de parere ca dateaza de la jumatatea secolului I inainte de Hristos.
Importanta descoperire arheologica a fost prezentata vineri, intr-o conferinta de presa, de directorul Muzeului...
In 1930, tara il avea in frunte pe copilul Mihai I, incoronat rege dupa moartea bunicului Ferdinand si dupa excluderea din familia regala a tatalui sau, Carol, pentru aventurile sale amoroase, devenite scandal public.
Regenta instalata nu era bine privita de factorii politici ai vremii, iar prim ministrul Iuliu Maniu uneltea in ascuns pentru...
Poate ca te-ai saturat de anumiti bloggeri si influenceri care au umplut Internetul in ultima perioada. Dar, cel putin pe YouTube, inca mai poti sa gasesti si lucruri de calitate. Exista si alte lucruri interesante acolo, nu doar fete care-ti arata ce haine si-au mai luat in ultima perioada sau gameri care iti arata cat de tari sunt la jocul...
Daca-l plangem pe Neagu Djuvara, stim, oare, de ce? Realizam ce ne-a durut, poate, mai mult decat orice, la moartea regelui? Avem motive sa ne indolieze disparitia dintre noi a unei tot mai rare calitati.
In lumea noastra de incompetenti si de calici, de impostori si analfabeti, de oportunisti si mafioti, de curve de videochat, de tate facute...
Peste doua zile, vom aniversa 159 de ani de la Unirea Principatelor. Asa cum s-a intamplat in ultimii ani, serbarea cea mai importanta va fi organizata la Iasi. Unii se intreaba de ce se intampla asa, in conditiile in care in fosta capitala a Moldovei s-a votat pentru Cuza pe 5 ianuarie, in vreme ce ziua de 24 este legata de votul dat in...
La 1 decembrie 2016 se implinesc 98 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.
Basarabia a fost prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania. In fata amenintarilor Rusiei si Ucrainei, Basarabia si-a proclamat independenta la 24 ianuarie/6 februarie 1918. Sfatul Tarii, care cuprindea...
Cadavrele unor soldati romani din Primul Razboi Mondial au fost descoperite recent in Valcea.
Directorul Muzeului Judetean de Istorie Valcea, profesorul Claudiu Tulugea (foto), a declarat ca au fost gasite 4 cadavre ale unor soldati, in zona Poiana Spinului din Perisani.
Zona respectiva indica locul ultimelor transee de tip bastion de pe...
Directorul interimar al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a declarat, pentru Agentia de presa News.ro, ca tezaurul nu este asigurat, intrucat Ministerul Culturii nu a prevazut niciodata fonduri pentru asigurarea pieselor din muzeu.
"Tezaurul nu este asigurat, pentru ca, desi legea 182 este in...
Un cimitir medieval din comuna Saschiz, de valoare inestimabila, a fost sters de pe fata pamantului de proprietarul terenului pe care se afla. Autoritatile au deschis o ancheta, pentru ca localitatea este de zece ani parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Ancheta a fost deschisa dupa ce cazul a fost semnalat pe pagina de Facebook intitulata...
Eu nu sunt dac. Ma cheama Iulian si sunt un urmas al Romei, al lui Traian, in spatiul carpato-danubiano-pontic. Sunt daco-roman, deci latin. Ma straduiesc sa duc mai departe mesajul parintilor fondatori ai statului roman modern, cei care si-au dorit o Romanie europeana, occidentala.
Fiind latin sunt occidental, iar in NATO si UE ma simt...
O colectie tradusa recent de manuale destinate grecilor vorbitori de latina din Imperiul Roman ofera solutii pentru probleme la fel de actuale si azi, de la intarzierea la orele de clasa la felul in care te porti cu o ruda bauta.
Profesorul Eleanor Dickey a calatorit in intreaga Europa pentru a vedea fragmentele din manualele de scoala...
Fostul consilier prezidential pentru probleme de securitate Iulian Fota sustine duminica, 14 februarie, la Sala Atelier a Teatrului National Bucuresti (TNR), conferinta cu tema "Razbunarea istoriei. Romania si sfarsitul vacantei".
"Conferinta este dedicata transformarilor prin care trece sistemul international, insistand asupra consecintelor...
La 24 ianuarie 2016 se implinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Romane.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarata zi de sarbatoare legala, fiind considerat ca semnifica, practic, ziua de nastere a statului national modern roman.
Unirea Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859 sau 'Unirea Mica' este considerata a fi primul pas...
Scrisorile reginei Frantei, Maria Antoaneta, au fost descifrate dupa doua secole. Documentele decodate de cercetatorii francezi releva ca regina avea o relatie pasionala cu un conte suedez si dau greutate speculatiilor potrivit carora doi dintre copiii avuti cu sotul sau, Ludovic al XVI-lea, sa fie ilegitimi.
Au trecut doua secole de cand...
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 08:16 - Hitler chiar avea un singur testicul - a fost gasita dovada
Un document medical arata ca dictatorul Adolf Hitler avea un singur testicul, a scris sambata presa din Germania, sugerand ca exista un anumit adevar, in cele din urma, intr-un popular cantec britanic care sustine acest lucru, relateaza Reuters.
Au existat mult timp speculatii ca lui Hitler ii lipsea un testicul, alaturi de zvonuri ca l-a...
Istoricul George G. Potra a murit, joi, la varsta de 75 de ani.
Istoric si cercetator, ziarist si autor al unui mare numar de lucrari stiintifice, George G. Potra s-a nascut la 9 februarie 1940.
Tatal sau George Potra (1907-1990), unul dintre parintii fondatori ai istoriei Bucurestiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru...
O sticla cu un document foarte vechi, continand cel mai probabil numele mesterilor care au ridicat cladirea in urma cu aproape un secol si jumatate, a fost descoperita, miercuri, de muncitorii care lucreaza la consolidarea casei memoriale Iuliu Maniu, din Badacin.
"Sapand la fundatie, muncitorii au descoperit o sticla, pe care, din pacate,...
O statueta de 23.000 de ani vechime a fost descoperita recent de arheologi damboviteni la situl paleolitic de la Poiana Ciresului, judetul Neamt.
Descoperirea este considerata a fi una extrem de importanta, este prima de acest tip din tara noastra si este caracterizata de specialisti drept unica pentru patrimoniul cultural al Romaniei....
Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) alaturi de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei organizeaza in perioada 25-30 mai o actiune de investigatii arheologice in localitatea Periprava pentru cautarea, descoperirea si deshumarea ramasitelor pamantesti ale fostilor detinuti politici...
De Maial, dacii s-au batut cu romanii in centrul orasului Orastie, intr-o lectie de istorie pe care cei mici nu o vor uita prea curand. In 2015 au castigat dacii.
Maialul este cea mai importanta sarbatoare anuala a municipiului, are origini sasesti si dateaza de la jumatatea secolului 19.
De Maial, publicul poate vizita incinta medievala...
Un studiu realizat de Universitatea din Zurich a demonstrat ca in Egiptul Antic faraonii mentineau relatii sexuale cu membri ai familiei lor. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce au fost studiate 200 de mumii.
Cu mult inainte ca Howard Carter sa descopere mormantul lui Tutankamon in 1922, multi experti vorbeau deja despre relatiile sexuale...
Cartierul general al generalului american Dwight D. Eisenhower, aflat in orasul francez Reims, avea sa devina locul in care, pe 7 mai 1945, seful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl si amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea neconditionata a Germaniei. Inaltul comandament al armatei germane se obliga sa dea ordin...
Genocidul armean ramane o rana necicatrizata a armenilor de pretutindeni.
In Romania, cu toate ca autoritatile nu recunosc oficial genocidul, Biserica Ortodoxa organizeaza anual slujbe de pomenire pentru cei 1,5 milioane de armeni morti, spune Mihai Stepan Cazazian, redactor sef al revistei Ararat, publicatie a Uniunii Armene din Romania....
Un numar de 179 de monede din secolul al II-lea i.H. a fost descoperit in aceasta saptamana, pe dealurile comunei Bujoreni, a declarat miercuri directorul Muzeului Judetean de Istorie Valcea, profesorul Claudiu Tulugea.
Acesta a spus ca "luni dimineata ne-a fost adus acest tezaur pe care un localnic din comuna valceana Bujoreni l-a gasit in...
Suntem obisnuiti sa asociem numele marilor descoperitori si ale marilor inventatori cu obiectul celor descoperite sau inventate de ei, desi stim ca uneori suntem atrasi de legenda.
Cel mai notoriu este cazul lui Columb, consacrat prin traditie ca descoperitorul unui continent, pe pamantul caruia piciorul lui n-a calcat niciodata, nimerind in...
Duminica, 08 Februarie 2015, ora 19:15 - Anul international al luminii - 2015 - fapte si curiozitati
Anul 2015 este celebrat ca fiind Anul International al Luminii si al Mijloacelor Tehnice ce folosesc Lumina, purtand prescurtarea IYL 2015, dupa initialele preluate din limba engleza, in conformitate cu o hotarare adoptata in decembrie 2013.
Ceremonia de lansare a IYL 2015 a avut loc in ultima parte a lunii trecute, la sediul UNESCO din...