Ziua cand primul vapor cu aburi traversa marea, acum 206 ani

Duminica, 17 Martie 2013, ora 16:45
20732 citiri
Ziua cand primul vapor cu aburi traversa marea, acum 206 ani

17 martie 1807 este o zi memorabila in istoria marinei. In acea zi, un vas actionat cu aburi s-a incumetat pentru prima data sa traverseze apele marii, din Anglia in Franta.

Este vorba de trecerea peste marea Manecii, cea care in zilele noastre, dupa doua secole, se traverseaza printr-un maiestuos tunel, una din mandriile tehnicii moderne.

In 1807 insa, mandria tehnicii era vasul cu aburi. Ii apartinea lui Robert Fulton, care construise de mai multa vreme asemenea vase, dar nici el si nici altii nu indraznisera sa infrunte cu aceasta masinarie marea, arata Infoniac.

Fulton experimentase de cativa ani vapoare pe raul Hudson, unde reusea sa atinga impresionanta viteza de 9 km pe ora. Dar marea este altceva decat fluviul, unde in caz de naufragiu ajungi repede la mal. De aceea, chiar si marinarii incercati priveau cu reticenta indrazneala lui Fulton, atunci cand, la 17 martie 1807, a pornit dintr-un port britanic cu vasul sau "Eliza" spre malurile franceze.

Traversarea n-a fost fara peripetii. Pe drum, s-a starnit furtuna. Marinarii s-au dezorientat. Ei stiau ce au de facut pe timp de furtuna cu velele, dar in cazul aburului s-au simtit pierduti.

Pe bordul vasului "Eliza" a aparut o revolta, iar Fulton a calmat-o amenintand cu revolverul si promitand ca cel dintai marinar care va pune piciorul pe pamant francez va primi de la el trei sticle cu rom.

A doua zi, pe 18 martie 1807, "Eliza" ancora in portul francez Le Havre. Fulton s-a tinut de cuvant in ce priveste romul, dar a facut cu aceasta ocazie o declaratie care producea ilaritate: pretindea ca are curajul sa iasa chiar si in largul oceanului si ca nu e departe ziua cand vasul cu aburi va pleca din Europa si va acosta in America.

Fulton nu vorbea degeaba, traversarea Atlanticului cu vaporul s-a facut relativ curand, iar o suta de ani mai tarziu, in aprilie 1912, urma sa aiba loc tragedia vasului cu abur "Titanic", considerat atunci a fi cel mai sigur mijloc de transport din lume, tocmai datorita fortei aburului.

Succesul lui Fulton din 1807 a fost atat de mare, incat constructorul si-a permis sa se prezinte la imparatul francez Napoleon Bonaparte, propunand dotarea armatei franceze cu asemenea vase, care nu depind de forta vantului.

Raspunsul a fost unul din cele mai neinspirate din partea lui Napoleon. Conform memorialistilor, refuzul era categoric: constructia lui Fulton este "o jucarie", iar pentru armata nimic nu poate fi mai de nadejde decat numai vantul.

Unii pretind ca, daca Napoleon ar fi luat in serios propunerea si ar fi dotat flota cu mijloace actionate mecanic, putea ajungea sa domine marile. Atunci, poate soarta lui ar fi fost alta, poate si soarta Europei sau chiar a lumii. Insa istoria nu se scrie nici cu "poate", nici cu "daca".

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...