Ziua cand un dezaxat profana o capodopera sacra: Pieta

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 23:41
14195 citiri
Ziua cand un dezaxat profana o capodopera sacra: Pieta

Cu 42 de ani in urma, in ziua de 21 mai 1972 - era in Duminica Rusaliilor - vizitatorii Vaticanului asistau cu groaza la o scena stupefianta: un individ necunoscut a intrat in Bazilica Sfantului Petru cu un ciocan geologic in mana si, strigand "Eu sunt Iisus Hristos, inviat din morti!", a facut in cateva clipe tandari celebra capodopera a lui Micheangelo, intitulata Pieta.

Autoritatile l-au identificat imediat. Individul era un dezaxat mintal, se numea Laszlo Toth si n-avea cum sa explice motivele gestului sau. Martorii au recuperat numeroase aschii si cioburi, din care unele au fost restituite Bazilicii, altele nu. Acest din urma amanunt a ingreunat mult munca ulterioara de restaurare a capodoperei distruse.

Pieta este una din cele mai valoroase lucrari sculpturale ale renascentismului Italian si o reprezinta pe Fecioara Maria, tinand in brate trupul lui Iisus, dupa coborarea de pe cruce.

Lucrarea i-a fost comandata lui Michelangelo de catre un obscur cardinal francez, pentru propriul mormant, unde ar fi stat secole de-a randul, daca Vaticanul nu se arata puternic impresionat de ceea ce rezultase.

Capodopera starnea admiratia contemporanilor inca de la prima ei prezentare, dar si unele controverse. S-a insinuat chiar ca nici macar nu-i apartine lui Michelangelo, fiind executata de un alt sculptor contemporan, Giuseppe Lirioni.

Faptul l-a revoltat pe autor, care a inscriptionat pe o bretea de pe imbracamintea Fecioarei urmatorul text in limba latina: "MICHAELANGELUS BONAROTUS FLORENTINUS FACIEBAT", adica in romaneste "executat de Michelangelo Buonarotti din Florenta".

A fost singura lucrare semnata de marele maestru al Renasterii, care mai tarziu regreta ca si-a pus propria semnatura pe un monument cu tenta sacra si a apreciat ca gestul constituie o aroganta.

Dupa atacul de vandalism comis de dezaxatul Laszlo Toth, cioburile recuperate au fost incredintate celor mai de seama specialisti pentru restaurare. Dar nu s-au putut recupera toate resturile.

Este posibil ca unii din cei care au pus mana pe aschii sa le detina si astazi, refuzand sa predea o piesa provenita din patrimoniul sacru al omenirii si considerandu-le suveniruri.

Cert este ca anumite detalii au trebuit refacute de la zero, iar lucrarea reconstituita astfel se gaseste astazi amplasata chiar la intrarea in Bazilica, bine protejata sub un geam de tip antiglont.

Mai putin cunoscut este insa faptul ca o copie a celebrei sculpturi se afla chiar in Romania, realizata in anul 1906 de sculptorul Toth Istvan si amplasata la loc de vaza, in fata Bisericii romano-catolice din Oradea.

Importanta pe care o capata prin amplasare a deranjat insa autoritatile comuniste de dupa anul 1948. Ca urmare, au retras-o "pentru renovare", pratic un pretext in vederea mutarii, iar la 22 mai 1961 a fost mutata intr-un loc mult mai modest, in curtea Bisericii.

In locul ei, a fost amplast in fata bustul fostului fruntas comunist Alexandru Moghioros, care a stat acolo pana dupa 1989.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: Ziare.com