Ziua cand un dezaxat profana o capodopera sacra: Pieta

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 23:41
15406 citiri
Ziua cand un dezaxat profana o capodopera sacra: Pieta

Cu 42 de ani in urma, in ziua de 21 mai 1972 - era in Duminica Rusaliilor - vizitatorii Vaticanului asistau cu groaza la o scena stupefianta: un individ necunoscut a intrat in Bazilica Sfantului Petru cu un ciocan geologic in mana si, strigand "Eu sunt Iisus Hristos, inviat din morti!", a facut in cateva clipe tandari celebra capodopera a lui Micheangelo, intitulata Pieta.

Autoritatile l-au identificat imediat. Individul era un dezaxat mintal, se numea Laszlo Toth si n-avea cum sa explice motivele gestului sau. Martorii au recuperat numeroase aschii si cioburi, din care unele au fost restituite Bazilicii, altele nu. Acest din urma amanunt a ingreunat mult munca ulterioara de restaurare a capodoperei distruse.

Pieta este una din cele mai valoroase lucrari sculpturale ale renascentismului Italian si o reprezinta pe Fecioara Maria, tinand in brate trupul lui Iisus, dupa coborarea de pe cruce.

Lucrarea i-a fost comandata lui Michelangelo de catre un obscur cardinal francez, pentru propriul mormant, unde ar fi stat secole de-a randul, daca Vaticanul nu se arata puternic impresionat de ceea ce rezultase.

Capodopera starnea admiratia contemporanilor inca de la prima ei prezentare, dar si unele controverse. S-a insinuat chiar ca nici macar nu-i apartine lui Michelangelo, fiind executata de un alt sculptor contemporan, Giuseppe Lirioni.

Faptul l-a revoltat pe autor, care a inscriptionat pe o bretea de pe imbracamintea Fecioarei urmatorul text in limba latina: "MICHAELANGELUS BONAROTUS FLORENTINUS FACIEBAT", adica in romaneste "executat de Michelangelo Buonarotti din Florenta".

A fost singura lucrare semnata de marele maestru al Renasterii, care mai tarziu regreta ca si-a pus propria semnatura pe un monument cu tenta sacra si a apreciat ca gestul constituie o aroganta.

Dupa atacul de vandalism comis de dezaxatul Laszlo Toth, cioburile recuperate au fost incredintate celor mai de seama specialisti pentru restaurare. Dar nu s-au putut recupera toate resturile.

Este posibil ca unii din cei care au pus mana pe aschii sa le detina si astazi, refuzand sa predea o piesa provenita din patrimoniul sacru al omenirii si considerandu-le suveniruri.

Cert este ca anumite detalii au trebuit refacute de la zero, iar lucrarea reconstituita astfel se gaseste astazi amplasata chiar la intrarea in Bazilica, bine protejata sub un geam de tip antiglont.

Mai putin cunoscut este insa faptul ca o copie a celebrei sculpturi se afla chiar in Romania, realizata in anul 1906 de sculptorul Toth Istvan si amplasata la loc de vaza, in fata Bisericii romano-catolice din Oradea.

Importanta pe care o capata prin amplasare a deranjat insa autoritatile comuniste de dupa anul 1948. Ca urmare, au retras-o "pentru renovare", pratic un pretext in vederea mutarii, iar la 22 mai 1961 a fost mutata intr-un loc mult mai modest, in curtea Bisericii.

In locul ei, a fost amplast in fata bustul fostului fruntas comunist Alexandru Moghioros, care a stat acolo pana dupa 1989.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Michelangelo Pieta restaurare, #Michelangelo Pieta copie Romania , #istoria culturii si civilizatiei