Un sfert dintre tineri nu citesc niciodata literatura - sondaj

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 20:45
2710 citiri
Un sfert dintre tineri nu citesc niciodata literatura - sondaj

Un sfert dintre tineri nu citesc literatura niciodata, iar 61% dintre ei nu merg deloc la teatru, opera, balet sau concerte de muzica clasica, potrivit unui sondaj care a fost prezentat joi de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

Dintre tinerii care citesc literatura, 8% fac acest lucru zilnic, 20% de 2-3 ori pe saptamana, 24% de 2-3 ori pe luna, in timp ce 20% doar de 2-3 ori pe an. Totodata, 49% dintre tineri nu merg la cinematograf, iar 48% nu se duc la concerte de muzica moderna.

La televizor se uita zilnic 79% dintre tineri, in timp ce 13% fac aceasta activitate de 2-3 ori pe saptamana. Sunt si tineri care spun ca nu se uita la televizor deloc, dar proportia lor este de 3%.

De asemenea, 78% dintre tineri spun ca folosesc internetul zilnic sau de cateva ori pe saptamana, in timp ce 15% dintre acestia spun ca nu il folosesc deloc. Cei mai multi dintre cei care il folosesc fac acest lucru zilnic pentru comunicare (52%), pentru informare (45%) si pentru muzica, filme sau jocuri (44%).

Totodata, 81% dintre intervievati au declarat ca folosesc calculatorul zilnic sau de cateva ori pe saptamana, in general, in timp ce 14% au spus ca nu il folosesc deloc. Computerul este folosit de catre tineri pentru muzica, filme si jocuri in masura mai mare si mai frecvent decat pentru lucru (scoala sau serviciu). Astfel, pentru muzica, filme si jocuri este folosit zilnic sau de cateva ori pe saptamana de catre 72% dintre respondenti, proportia celor care il folosesc pentru lucru cu aceeasi frecventa fiind cu 10% mai scazuta.

In ceea ce priveste cluburile si discotecile, 8% dintre tinerii intervievati au spus ca le frecventeaza de cateva ori pe saptamana, in timp ce au declarat 31% ca fac acest lucru de cateva ori pe luna, iar 23% de cateva ori pe an. 35%, peste o treime, au spus ca nu fac acest lucru deloc.

In proportie de 17%, tineri care au participat la sondaj au spus ca petrec timp cu prietenii zilnic, iar 38% fac acest lucru de cateva ori pe saptamana. 22% se vad cu prietenii de 2-3 ori pe luna, in timp ce 11% nu petrec niciodata timp cu prietenii.

Pe langa acestea, 12% dintre tineri au declarat ca fac sport zilnic, in timp ce 22% fac sport de cateva ori pe saptamana, 22% - de cateva ori pe luna, 12% - de cateva ori pe an, in timp ce 29% au spus ca nu fac sport deloc. Pentru a practica un sport regulat, cei mai multi tineri ar dori ca in apropierea locuintei lor sa se gaseasca un bazin de inot - 57%. De asemenea, 51% si-ar dori sa existe o pista pentru biciclete, 50% -un teren de fotbal, iar 42% - un teren de tenis.

Cei mai multi dintre tinerii intervievati merg in excursii de cateva ori pe an (53%), in timp ce 31% nu merg deloc, iar 9% merg de cateva ori pe luna.

Proportia tinerilor care participa la activitati ale unor asociatii sau cluburi de tineret, precum si a celor care participa la activitati ale unor organizatii culturale este relativ redusa, intrucat 72% dintre ei declara ca nu fac acest lucru niciodata. Cei mai multi dintre cei care participa la acest tip de activitati o fac de 2-3 ori pe an.

Majoritatea tinerilor au in jur de trei-patru ore de timp liber in timpul saptamanii (35%), in timp ce 29% au in jur de una-doua ore, 22% au peste cinci ore, iar 5% spun ca nu au deloc timp liber in timpul saptamanii. In weekend, cei mai multi dintre intervievati au peste cinci ore de timp liber (57%), in timp ce 21% au in jur de trei-patru ore, 9% - una-doua ore, iar 2% nu au timp liber nici in weekend.

La sondaj au participat 1.205 persoane din grupa de varsta 18-35 ani. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru populatia din grupa de varsta 18-35 ani, a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/- 2,8%. Cercetarea "Barometrul de opinie publica - tineret 2012" a fost realizata in perioada 30 noiembrie - 10 decembrie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#sondaj tineri lectura, #sondaj tineri citit literatura, #sondaj activitati tineri , #literatura