Ambasada SUA, dezamagita si ingrijorata de protestul de la MTR fata de comunitatea gay

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:53
4281 citiri
Ambasada SUA, dezamagita si ingrijorata de protestul de la MTR fata de comunitatea gay

Ambasada SUA la Bucuresti este foarte dezamagita de protestul care a avut loc in seara de 20 februarie la Muzeul Taranului Roman si a impiedicat proiectia unui film furnizat de Ambasada pentru sarbatorirea lunii istoriei comunitatii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT).

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com de ambasada SUA, ONG-ul Accept si Muzeul Taranului Roman au avut un acord pentru proiectia acestui film castigator a numeroase premii internationale in cadrul cinematografului muzeului.

"Suntem ingrijorati mai ales de faptul ca protestul parea sa fi fost organizat sau cel putin tolerat de catre un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, intrucat acesta i-a insotit pe protestatari si nu le-a descurajat actiunile", se arata in comunicat.

Textul continua aratand ca protestatarii au creat "o atmosfera foarte intimidanta pentru persoanele care venisera sa vada filmul, iar discursul lor intolerant a creat o atmosfera care ar fi putut duce la confruntari violente. Desi prezenta fortelor de ordine ne-a linistit, din nefericire, acestia nu au reusit sa aiba un rol mai activ, ceea ce ar fi facut posibila continuarea vizionarii filmului conform programului".

"Intoleranta si ura sunt inacceptabile si nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales intr-o institutie publica, deschisa tuturor cetatenilor", continua comunicatul de presa.

Textul se incheie amintind pozitia presedintelui Obama: "Intelegem ca drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului". In plus, "raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o sectiune referitoare la modul in care sunt tratati membrii comunitatii LGBT in fiecare tara, iar Ambasada sustine membrii comunitatii LGBT din SUA si de peste hotare".

Muzeul Taranului Roman a gazduit, in cursul lunii februarie, manifestari legate de "Luna Istoriei LGBT". 19 ONG-uri i-au cerut directorului institutiei, Virgil Stefan Nitulescu, sa renunte la initiativa.

ONG-urile sustin, intr-o scrisoare deschisa, ca "asistam la o nefasta propaganda homosexuala, care doreste sa se impuna ca normalitate in opinia publica".

"In exercitiul de propaganda sunt implicate ambasade, institute culturale si fundatii straine care doresc impunerea unor valori straine de cele crestine, traditionale. Adica exact ceea ce contine si sustine muzeul pe care il conduceti", se arata document.

Semnatarii sustineau totusi ca nu doresc o "stigmatizare a homosexualilor".

A.I.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com