Locul care trebuia sa devina Pelesul Romaniei. De ce s-a razgandit regele Carol I

Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 03:15
23024 citiri
Locul care trebuia sa devina Pelesul Romaniei. De ce s-a razgandit regele Carol I
Schitul de la Poiana Marului, locul unde a vrut Carol I sa construiasca Pelesul FOTO: Facebook

Fascinat de locurile frumoase de pe Valea Ramnicului, pe care le-a vizitat de mai multe ori intre 1866 si 1869, regele Carol I a fost foarte aproape de a-si construi resedinta de vara la Poiana Marului, loc aflat la granita dintre judetele Buzau si Vrancea.

Un loc cu peisaje superbe, dar cu o infrastructura deloc fericita, in special drumurile aproape impracticabile, care necesitau un buget serios.

Faptul ca regele Carol I a vrut sa-si construiasca resedinta in acele locuri este certificat de un boier al acelor vremuri, care a publicat in anul 1933 un articol despre vizita regala, asa cum i s-a povestit de catre un fost primar din zona care a trait acele momente.

"In 1867, Regele Carol I al Romaniei a venit la Poiana Marului cu intentia de a construi Castelul Peles si Pelisorul. Eram flacaiandru... prin 1867, - pe vara, se svonise in plaiul nostru ca Domnitorul va trece prin Poiana Marului, venind din muntii Putnei. Trecusera inainte calarasi, din oras, prefect si alti inalti slujbasi... Umpluseram Jitia... Nu era lucru mare... pe atunci nu era lume multa ca astazi... Noroc ca era prin Cuptor... am dormit pe pajisti, prin curti si prin livezi... sub stelele cerului si'n cantecul greerilor... Doua zile si doua nopti - am stat asa... cu merinde aduse in dasagi... Eram lacomi de dragul sa vedem pe Domnitor...", se arata in acele insemnari ale primarului Nae Verulescu.

Arhitectii lui Carol I au fost cu totii de acord ca locul este foarte frumos, dar bugetul tarii ar ramane gol daca s-au construi infrastructura, pe langa drum fiind nevoie si de construirea a 12 poduri peste raul Ramnicu Sarat.

In loc de resedinta, un schit

O alta marturie despre planul lui Carol I este redata de preotul Costica Panaite, de la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.

"Locul acesta atat de frumos l-a fermecat si pe regele Carol I care, pe cand era inca doar principe domnitor al Romaniei, si-a propus sa-si ridice aici un castel-resedinta de vara. Lipsa unei surse de apa potabila in apropiere, ca si alte inconveniente l-au facut sa renunte si, drept urmare, si-a ridicat, la Sinaia, planuita resedinta - Castelul Peles. Totusi, ramanandu-i in inima acest loc, pe atunci cu adevarat sihastresc, principele Carol a platit, din bani personali, pictura interioara a bisericii Schitului Cetatuia, devenind, astfel, unul dintre ctitorii acestui lacas", arata preotul.

De altfel, la Poiana Marului exista si o manastire celebra, ridicata in prima jumatate a secolului al 18-lea de staretul Vasile cu cheltuiala domnitorului Constantin Voda Mavrocordat.

Acest asezamant monahal are o importanta deosebita pentru ortodoxia de pretutindeni. Ctitorul manastirii, Vasile, a fost canonizat in 1995 si se afla printre sfintii calendarului ortodox ca Sfantul Vasile de la Poiana Marului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Peles Carol Sinaia, #rege, #munte, #peisaj , #muzee