Controverse pe tema Castelului Bran. Este sau nu de vanzare?

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 22:41
4009 citiri
Controverse pe tema Castelului Bran. Este sau nu de vanzare?
Foto: Facebook/Alexandru Hegyi

Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din judetul Brasov, nu este de vanzare si nu se va inchide, in niciun caz, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa desfasurata la Castelul Bran, Bogdana Balmus, manager de PR al monumentului istoric.

"In nici un caz Castelul Bran nu se vinde. Aceasta informatie revine ciclic mai ales in presa din strainatate. A fost o informatie falsa in momentul preluarii de catre actuala administratie, care revine in actualitate din cand in cand.

Castelul Bran nu este de vanzare si Castelul Bran nu se va inchide in niciun caz. El va ramane deschis sa-si spuna pe mai departe povestile frumoase pe care le are de spus" a afirmat sursa citata.

Muzeul Bran nu se inchide in august, cum era prevazut

Referitor la problemele aparute pe unul din zidurile Castelului, cel de pe latura estica, unde a cazut tencuiala si se vede caramida din secolul al XVII-lea, Bogdana Balmus a precizat ca inca de la preluarea Castelului, in luna mai 2009, de catre noua administratie, grija pentru conservarea monumentului a fost maxima. In plus, a mai spus ea, administratia monumentului istoric a colaborat totdeauna cu arhitecti, restauratori, au fost facute planuri de renovare si de restaurare a castelului.

"Nu trebuie uitat ca in momentul preluarii Castelului Bran, in anul 2009, ploua in interiorul acestuia, ca a fost golit tot ceea ce continea la acea vreme, asa ca eforturile actualilor proprietari au fost foarte mari pentru a-l putea reda circuitului turistic. Zidul nu este in pericol, fiind o zona in care vizitatorilor Castelului Bran sau celor care circula pe langa zid nu le este pusa viata in pericol. Desigur ca zidul necesita reparatii, dar suntem in curs de avizare si de primire a autorizatiilor pentru refacerea acelui zid", a explicat Bogdana Balmus.

Cat s-a investit pana acum

Ea a amintit investitiile pe care proprietarii Castelului Bran le-au facut de-a lungul timpului, care se ridica la sume foarte mari. Astfel, investitia pentru reparatii si lucrari de conservare a fost de 4.356.000 de lei, iar cea alocata punerii in valoare a monumentului si pregatirea personalului care deserveste castelul a fost de un milion de lei. De asemenea, lucrarile de reabilitare a Casei de Ceai a Reginei Maria, care va fi deschisa pentru public la 1 iunie 2016, se ridica la suma de peste un milion de euro.

O alta investitie care se afla in procedura de avizare este montarea unui lift cu pereti de sticla care sa faca legatura intre curtea interioara a Castelului Bran si curtea Parcului Regal, cu trecere printr-un tunel, investitie unica in Europa si prin care se doreste atragerea unui numar si mai mare de turisti.

Intrebata daca Castelul Bran ar putea pune la dispozitie cateva incaperi in care sa fie expuse o parte dintre piesele aflate in incinta Muzeului National Bran gazduit de cladirea Vamii Medievale, muzeu care s-ar putea inchide la sfarsitul acestui an, Balmus a spus ca administratia Castelului Bran a declinat aceasta oferta.

"In prezent, Castelul Bran ofera tot ce se poate despre povestea Reginei Maria pe care o spune atat de frumos, despre epoca medievala, despre perioada in care era Cetate Medievala, despre legenda Contelui Dracula", a mai punctat managerul de PR.

Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 630.206 turisti, in crestere cu 14,39% fata de anul 2014, 56% dintre vizitatori fiind turisti straini.

In 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat castelul Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, in 1938, castelul a fost mostenit de catre principesa Ileana, casatorita cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. Dupa 1948, Castelul Bran a fost nationalizat si a intrat in proprietatea statului roman. La 18 mai 2006, castelul este retrocedat legal mostenitorilor din familia de Habsburg, fiind administrat tranzitoriu pentru inca trei ani de catre statul roman, prin Ministerul Culturii.

Din iunie 2009, castelul a intrat pe deplin in posesia mostenitorilor principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen si arhiducesa Elisabeta Sandhofer.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Castel Bran vanzare, #castel Bran inchide, #castel Bran pret vanzare , #muzee
Comentarii
Poza 3195
3195
rank 5
Actele de donatie,au fost fiscalizate ? Daca nu,atunci castelul....