Sfintii Bush, Gorbaciov si Papa Ioan Paul al II-lea din Biserica de la Petresti. De ce au fost pictati "groparii comunismului" in lacasul de cult ortodox FOTO

Sambata, 03 Iulie 2021, ora 03:05

   

Sfintii Bush, Gorbaciov si Papa Ioan Paul al II-lea din Biserica de la Petresti. De ce au fost pictati "groparii comunismului" in lacasul de cult ortodox FOTO
Biserica "Schimbarea la Fata" din localitatea Petresti, judetul Alba, ii reprezinta in pictura, in rol de sfinti, pe "demolatorii comunismului". Este probabil singura biserica ortodoxa din Romania a carei picturi cuprinde si personalitati ale bisericilor catolice si greco-catolice.

Cei trei demolatori ai comunismului sunt, in opinia fostului preot Alexandru Coman, Papa Ioan Paul al II-lea, fostul presedinte american George Bush si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Preotul paroh a decedat in 2014, dar a lasat in urma o veritabila atractie, mai ales pentru turisti straini.

Sub pictura care ii reprezinta pe cei trei lideri este scris textul: "Cand omul striga: "Opriti planeta vreau sa cobor", Dumnezeu prin acesti oameni providentiali a schimbat mersul lumii". Prima parte a textului provine din dramaturgia americana. Originalitatea picturii este prezenta in tot lacasul de cult.


Bush, Papa Ioan Paul al II-lea si Gorbaciov, demolatorii comunismuluiAstfel, pe peretele din stanga intrarii au fost pictati, tot pentru prima data intr-o biserica ortodoxa, cei trei mari poeti ai Ardealului: George Cosbuc, Lucian Blaga si Octavian Goga, insotiti de tExtul: "Poeti care au plans durerile Ardealului si au invesnicit taranul si satul romanesc-transilvan".


Biserica monumentala de la Petresti

Pe un perete din pridvor sunt pictati cei doi mari filosofi greci, Platon si Aristotel. Scena Nasterii Domnului ii cuprinde, in loc de cei trei magi de la rasarit, pe trei dintre marii domnitori romani: Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu. In plus, langa fostu Patriarh Teoctist este pictat Episcopul Greco-Catolic Inochentie Micu Klein, iar langa fostul Arhiepiscop de Alba Iulia, Andrei Andreicut, in prezent Mitropolit al Clujului, este reprezentat Episcopul Evanghelic Albert Klein.


Poetii Ardealului

Pictura executata de pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj este considerata ca o pledoarie pentru unitatea lumii crestine, a celor trei mari biserici, ortodoxa, catolica si protestanta. Pictura vine oarecum in contradictie cu picturile din celelalte biserici ortodoxe din Romania, fiind un act de curaj al preotului paroh, a carui figura se regaseste, de asemenea, pe un perete ale lacasului de cult.

S-a dorit reprezentarea celor trei personalitati si pentru a raspunde oprelistilor din vremea comunismului, concretizate prin opozitia sistemului fata de construirea noii biserici de la Petresti. Lacasul de cult a fost ridicat sub pretextul modernizarii bisericii vechi. Astfel, in timp ce se ridica noua biserica in jurul celei vechi, aceasta din urma era demolata.


Preotul Alexandru Coman (1946 - 2014)

Satul Petresti a avut, inainte de 1989, doar o micuta biserica ortodoxa, care purta hramul "Sfintei Fecioare Maria". Dupa evenimentele din 1989, cu ajutorul fostului episcopul ortodox de Alba Iulia, Emilian Birdas, preotul paroh din Petresti, Alexandru Coman s-a apucat de constructia unei noi si impunatoare biserici, terminata abia in 2001. Biserica noua aduce mai mult cu o catedrala decat cu o biserica parohiala. De altfel, biserica a costat enorm, numai un metru patrat de pictura valorand 24 de dolari SUA.In curtea bisericii este un monument impresionant inchinat eroilor din Petresti, care au murit in cele doua razboaie mondiale. De asemenenea, intr-o cladire anexa este amenajat un muzeu al traditiilor populare. Se pot vedea aici obiecte foarte vechi, cum ar fi un razboi de tesut, o tiparnita de plicuri, icoane pe sticla, haine populare, fotografii document si obiecte arheologice foarte vechi, din cultura Petresti, descoperite in zona localitatii.

Petrestiul este sat component al municipiului Sebes si are aproximativ 4.500 de locuitori.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
marin123
rank 5
Bush, Gorbaciov si Papa Ioan Paul al 2-lea au fost pictati la
biserica din Petresti, jud. Alba, fiind considerati sfinti! Este un lucru bun pentru prelatii din aceasta comuna, care isi aduc aminte de acei oameni care au schimbat soarta omenirii. Este o rusine pentru politicienii lumii, inclusiv pentru cei din Rusia, care l-au uitat pe Mihail Gorbaciov, cel care a oprit "Razboiul Rece", si a avut curajul sa destrame URSS. Pe 2 martie, fostul mare conducator sovietic a implinit frumoasa varsta de 90 de ani. Ii dorim o viata lunga si sanatate. Shalom
GODLIFE
rank 1
Prostia la rang de arta. :(
Pana si pe Sfinta Biserica apare pictata o tampenie.
vioslove
rank 1
Cum este posibil
asa o nerozie intr o biserica ortodoxa?
Bush un extrem de inflacarat slijitor al negrisorului, gorbaciov este asa cum este, iar Papa este ok. El este un slujitor al Domnului si a Maicii Lui.
In totul se intorc valorile cu anuselul in sus...
Doamne nu ne lasa!
TheEconomist
rank 2
O oroare strigatoare la cer
Papa care e catolic, ce sa caute intr-o biserica Ortodoxa ?
Si mai ales Ioan Paul al II-lea, care vreme de 25 de ani a transmis mesajul relativist, ca toate religiile sunt la fel, au acelasi Dumnezeu (de la teosofii marca Annie Besant si Helena Blavatsky), si deci, ce sens mai are crestinismul daca celelalte duc in acelasi loc ? In opozitie perfecta cu Hristos "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine".

Ce sa caute satana aia de George Bush, ala care ne-a spus pe fata "Cand vom fi invingatori, si vom fi invingatori, avem o sansa la o Noua Ordine Mondiala", un luciferian initiat din Skull & Bones care in toata activitatea politica a promovat constituirea Statului Paralel american care sta cu cizma pe gatul Republicii. Desigur ca nu a explicat ce trebuia sa fie Noua Ordine Mondiala, dar ne-am dat seama intre timp...

Si in cele din urma tradatorul Uniunii Sovietice, Gorbaciov. Nu s-a putut face praf URSS pana n-au adus la putere unul cu scoala. Cata vreme secretarii generali erau oameni de partid fara scoli inalte, s-au tinut sus. Au pus unul cu scoala si i-a terminat. Pentru ca desigur, Rusia trebuia sa pice in ghearele dusmanilor nostri, globalistii. Si se reusise plenar cu Boris Eltin. Dupa care ce sa vezi, a venit Vladimir Putin si a oprit decaderea.

aceasta oribilitate aflata intr-o biserica ortodoxa este ceva de neimaginat. Este "uraciunea pustiirii in locul cel sfant", o biserica inchinata Satanei.
niciun crestin normal la cap nu ar trebui sa treaca pragul sau Doamne fereste, sa se si inchine la o asemenea grozavie parca desprinsa din viziunea Sf. Ioan de Kronstadt.
nu stiu cum de i-a suportat Hristos sa faca o asemenea uraciune, dar cine a comandat asa ceva ajunge sigur intr-un loc cu multa caldura, dupa! Cat despre cine liturghiseste sau participa la liturghie intr-un asemenea templu al satanei, am dubii si despre ei!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor