Hasotti: Desfiintarea MTR e la fel ca daramarea bisericilor de catre Ceausescu

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:30
2593 citiri
Hasotti: Desfiintarea MTR e la fel ca daramarea bisericilor de catre Ceausescu

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, fost ministru al Culturii, ii cere premierului Victor Ponta sa nu desfiinteze Muzeul Taranului Roman, el comparand o eventuala decizie in acest sens cu daramarea bisericilor de catre Nicolae Ceausescu.

"Ii cer premierului Victor Ponta sa nu desfiinteze Muzeul Taranului Roman, un obiectiv cultural definitoriu pentru patrimoniul identitar romanesc si pentru spiritualitatea romaneasca", a declarat Puiu Hasotti miercuri.

Fost ministru al Culturii in guvernul Ponta, Puiu Hasotti a mai aratat ca, "daca premierul ar decide desfiintarea MTR, atunci gestul sau ar fi comparabil cu daramarea bisericilor de catre Nicolae Ceausescu".

Liberalul Gigel Stirbu, investit, marti, in functia de ministru al Culturii, a declarat ca nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman (MTR) din Bucuresti, afirmand ca "MTR este o institutie emblematica" pentru spiritualitatea poporului roman.

Pe de alta parte, acesta a afirmat ca inca nu a preluat Ministerul Culturii, precizand ca, in acest moment, nu este "foarte la curent" cu initiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Taranului Roman. " (...) Eu maine (miercuri, n.r.) probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt in momentul de fata foarte la curent cu aceasta initiativa, numai din discutiile pe care le-am avut telefonic si foarte pe scurt cu colegii mei de la minister", a mai precizat Stirbu.

Basescu: Nu le comasati! Ponta: Comasati-le!

De asemenea, acesta a subliniat ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, la juramant, l-a intrebat daca este de acord cu aceasta initiativa. " (...) domnia sa a inteles ca eu sunt de acord. Fereasca Dumnezeu, cum puteam sa fiu de acord cu asa ceva nefiind inca ministru. (...) Nu voi fi de acord cu trecerea cladirii Muzeului Taranului Roman la Ministerul Mediului si, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o insemnatate inestimabila pentru tot ceea ce inseamna spiritualitatea si traditia poporului roman", a mai precizat acesta.

"Comasati-le!", a fost replica lui Victor Ponta catre noul ministru al Culturii.

Totodata, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, marti, ca "a fost o discutie" privind preluarea Muzeului Antipa de catre institutia pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie.

Basescu i-a cerut lui Stirbu sa nu comaseze Muzeul Satului cu MTR. Ponta: Comasati-le!

Directorul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, Virgil Nitulescu, a aratat intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta ca a fost "informat cu privire la existenta unui proiect de hotarare a Guvernului care ar face ca, intr-o prima etapa, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si imobilul din Soseaua Kiseleff nr. 3, care adaposteste Muzeul National al Taranului Roman, in administrarea Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa'".

Dupa ce a depus juramantul de investitura in functia de ministru, Gigel Stirbu s-a indreptat spre presedintele Basescu. Inainte de a da mana cu noul ministru, presedintele i-a spus acestuia sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Roman.

Directorul Muzeului Taranului Roman, Virgil Nitulescu, a afirmat, marti, ca prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu MTR s-ar "desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca", greseala pe care a facut-o "cu vadita intentie" numai "regimul comunist".

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: MEDIAFAX