Mandru ca sunt roman: Scrinul cu arta si istorie (Galerie foto & video)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23

   

Mandru ca sunt roman: Scrinul cu arta si istorie (Galerie foto & video)
Galatiul, mare cetate strajuita de trei ape: Dunare, Siret si Prut. Conditiile naturale au fost favorabile inchegarii comunitatilor umane in zona geografica a orasului inca din stravechi timpuri. Existenta asezarii este atestata in neolitic.

Apoi, centru al civilizatiei romane in Moldova. Mai tarziu, artera de legatura cu factoriile bizantine din sudul Dunarii, in arealul vestic al Marii Negre. In timpul domniei primilor Musatini devine un important nod comercial. Dupa 1484, in vremea Imperiului Otoman, Galatiul ramane singurul si cel mai distinct port romanesc liber de pe Dunare.

Desele razboaie purtate de turci cu polonezii, romanii si rusii, vecinatatea nomazilor tatari si imposibilitatea construirii de ziduri si fortificatii l-au expus distrugerilor si parjolului. De fiecare data, orasul a renascut in vatra sa, atingand rapid cote de inflorire si prosperitate.

Perioada de apogeu a Galatilor incepe cu adevarat dupa slabirea dominatiei otomane (Tratatul Kuciuk Kainargi - 1774 si pacea de la Adrianopol - 1829), cand se liberalizeaza comertul, dar, mai ales, prin introducerea regimului de porto-franco pentru intregul targ (1837).

Concurenta marilor puteri pentru stapanirea comerciala a bazinului Dunarii de Jos incepea pe piata galateana. Infiintarea Comisiei Europene a Dunarii de Jos, cu sediul la Galati, a insemnat un imens pas inainte pentru dezvoltarea orasului, aflat in atentia diplomatiei continentale pentru urmatoarele 9 decenii. O poarta a romanilor spre lume si un urias receptor al valorilor civilizatiei europene.De Galati sunt legate nume de referinta ale Romaniei: Grigore Ghica, Gavril Callimachi, Costache Negri, Alexandru Moruzzi, Franz Liszt, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Conta, Mihail Kogalniceanu, Anton Negroponte, Mihail Sturdza. Insusi Carol I a vizitat orasul, pentru ca in 1906 sa asiste la inaugurarea lucrarilor catedralei patriarhale altetele princiare Ferdinand si Maria.

Au participat la intruniri publice sau electorale: I.C. Bratianu, Nicolae Iorga, Carol Davilla, Th. Rosetti, Take Ionescu, Octavian Goga. Din randul galatenilor s-au ridicat personalitati de frunte ale vietii politico-sociale romanesti: N. Gamulea, Lascar Catargiu, Camil Ressu, C. Robescu, Virgil Poenaru, Gr. Trancu-Iasi etc.

Marturii

Cu aceasta schita a profilului cetatii de la mila 80 a batranului fluviu, se pot vizita centrele de reper care definesc cu limpezime Galatiul. Anume, Muzeul de Istorie, Muzeul Casa Cuza Voda si Casa Colectiilor.

Prestigioasele institutii de "aducere aminte" gazduiesc exponate de valori inestimabile. Printre ele: vas atropomorf egiptean (sec.II-III d.Hr), colectii de arme si uniforme militare, apartinand epocilor istorice medievala, moderna si contemporana.

Sarcofag "mithraic"Vultur romanFibula de aurCarti si tiparituri

Fonduri de tiparituri romanesti si straine vechi, bibliofilie ce cuprinde exemplare extrem de rare: Cartea romanesca de invatatura/ Cazania lui Varlaam, Iasi, 1643, Legiuirea lui Caragea, 1818- exponat unicat- Dimitrie Cantemir, Hronicul romano- moldo- vlahilor; Letopisetul Tarii Moldovei, tom I- III, editia Mihail Kogalniceanu, Iasi, 1845; Gheorghe Sincai, Hronica Romanilor- tom I- III, Iasi, 1853; Hrisoave si Decrete domnesti (Gr. Sturdza, Gr. Alex. Ghica, Alexandu Ioan Cuza; G. Boccacio- Venetia 1545 (exemplar din biblioteca lui Costache Negri; Pecetea domneasca de la un document din epoca lui Stefan cel Mare.Numismatica si nu numai

Zestrea istorica a Galatiului este completata cu peste 6.000 de piese numismatice (monede dacice sec. III- II i. Hr, stateri macedonieni emisi de Alexandu cel Mare si Lysimach, denari romani republicani si imperiali), artefacte, vase de ceramica si sticla, medalioane, opaite, altare votive, statuete etc.

Stater sec.IV i.Hr.Medalia Comisiei Europene a Dunarii, 1906Mai sunt expuse servicii de masa si un fotoliu, toate cu monograma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sfesnice care i-au apartinut lui Mihail Kogalniceanu, o biblioteca daruita de catre Carol I aceluiasi pasoptist, precum si un gheridon facut cadou de primul rege al romanilor ministrului Gheorghe Lecca.

De dainuirea in conditii speciale a acestei comori nationale se ocupa directorul Cristian-Dragos Caldararu.

Serviciu de masa domnescFotoliul lui CuzaSfesnicele lui Mihail KogalniceanuBiblioteca daruita de Carol I lui Mihail KogalniceanuCasa CuzaMuzeul Cuza se afla in chiar casa parinteasca a domnitorului, care a fost cumparata in 1937 din fondurile stranse prin subscriptie publica, donatii, contributii ale autoritatilor locale si centrale.

Aici pot fi admirate patefoane, cutii muzicale, discuri, masini de scris. De departe, insa, "vedeta" este un automobil marca De Dion Bouton, datand de la sfarsitul veacului al XIX-lea.

AutomobilulPretioase franturi de istorie, arta si cultura, ce incanta ochiul si mangaie sufletul. De simplu si mandru roman.

Foto: Muzeul de Istorie Galati

Iata, cum arata orasul de la Dunare in 1944:

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9909 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
loralia
rank 4
Galati
a fost primul oras din Romania care a beneficiat de un sistem de apa potabila.
anaeli
rank 5
Galati -Bucuresti
A fost prima linie aeriana din Romania, iar Galatiul nu are inca aeroport. Halal politicieni!
anaeli
rank 5
Cate secole de istorie, atata frumusete!
Pacat ca nu se face mai mult pentru marile cetati ale Romaniei. Suntem mandri ptr. ce a fost aceasta tara decat pentru prezentul ei.
Finzi
rank 5
nu-ti fie teama
viitorul e asigurat de catre alti sacali, pe langa dinozaurii eterni.
Finzi
rank 5
am citit undeva ca si acest asezamant
e pe cale de de a fi evacuat, cladirea fiind revendicata. E adevarat?
anaeli
rank 5
mai bine evacuam toate canaliile
nevertebrate din politica romaneasca. Cam imposibila aceasta initiativa dar merita incercat. As incepe cu PDL-ul
urmasul
rank 5
mai stii?
poate prin evacuare ajung toate bunurile astea inestimabile la Moscova. n-ar fi o premiera.
cola98
rank 4
ce buni suntem la vanzari pe nimic
si cadouri mocca.
urmasul
rank 5
De cand asteapta nepotii bolsevicilor
sa mai adauge cateva juvaeruri langa cocoseii din tezaur.
cola98
rank 4
Nicolae Iorga
n-ar fi trebuit sa intre in politica. L-a costat viata.
Capcaunul
rank 5
parca numai pe el!!
Cine intra in jocul murdar al politicii e terminat. Ma refer la intelectualii de esenta tare.
Capcaunul
rank 5
Liszt era doar in trecere
prin Galati. Mergea spre Moscow, unde avea concert. Dar conteaza.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor