Monede dacice recuperate din SUA, expuse la Muzeul National de Istorie

Luni, 01 Iulie 2013, ora 21:20
1808 citiri
Monede dacice recuperate din SUA, expuse la Muzeul National de Istorie

Aproape 50 de monede dacice recuperate recent din SUA au fost expuse in premiera, luni, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Potrivit Politiei Romane, lotul de 49 de monede Koson, reprezentand o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint sustras de un grup infractional in 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal si pus in urmarire internationala prin Biroul National Interpol din cadrul CCPI - IGPR, a fost recuperat prin cerere de asistenta judiciara internationala adresata autoritatilor competente din Chicago, SUA.

Readucerea in tara a celor 49 de monede de argint reprezinta incununarea cu succes a aproape doi ani de munca la care au participat politistii din cadrul Directiei de Investigatii Criminale din IGPR impreuna cu cei de la inspectoratele de politie ale judetelor Hunedoara si Alba, magistrati ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologii lor din SUA.

Operatiunea desfasurata in conformitate cu Tratatul de asistenta judiciara in materie penala dintre Romania si Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezinta o premiera absoluta, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal si expuse pentru valorificare pe piata numismatica americana.

Conform expertilor, "monedele fac parte din singura emisiune dacica de argint, purtand pe revers o legenda scrisa cu litere grecesti, mentionand numele suveranului care a ordonat baterea lor - Koson. Ele au fost batute in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 i. Hr".

Cum au fost recuperate monedele

Tezaurul a format obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificat in anul 2011 la o casa de licitatii din Chicago si indisponibilizat de catre autoritatile judiciare americane, la solicitarea autoritatilor romane, mai informeaza IGPR.

"Activitatea noastra nu s-a finalizat prin recuperarea monedelor de tip Koson, ci ea continua, urmand a fi desfasurate activitati esentiale atat in vederea prinderii si tragerii la raspundere penala a celor vinovati de savarsirea infractiunilor de sustragere sau exportare ilegala a bunurilor din patrimoniu, cat si in vederea recuperarii altor piese din patrimoniul cultural national", a spus procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.

Potrivit acestuia, criminalitatea contra regimului de protectie a patrimoniului cultural national e una aparte, care conduce la obtinerea unor sume mari de bani.

"In acest context, e necesara si vom avea in vedere o pregatire specifica si accentuata atat a procurorilor, cat si a politistilor implicati in combaterea acestor infractiuni", a adaugat Nitu.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a precizat ca in perioada 2003-2006 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost sustras un tezaur de 2.300 de monede din argint, care a fost vandut pe transe de cate 600 de monede in Germania.

"De acolo a fost cumparata o transa de catre un dealer american din Chicago, iar acesta in final a cooperat cu autoritatile judiciare romane pentru a face posibila recuperarea. El a prezentat o factura, aratand de la cine a cumparat din Germania si am putut reconstitui traseul spre Romania. In acest moment avem foarte clare detaliile itinerariului infractional", a spus Lazar.

El a mentionat ca din acest tezaur alte 202 de monede au fost recuperate in urma cu trei ani.

Augustin Lazar e de parere ca e nevoie de procurori specializati, de ofiteri ai Politiei judiciare care sa fie profilati pe domeniu si sa fie constituiti intr-o unitate specializata in combaterea unor astfel de infractiuni.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#expozitie monede dacice muzeu, #monede dacice recuperate SUA, #monede koson SUA , #muzee