Muzeul Bran nu se inchide in august, cum era prevazut

Joi, 31 Martie 2016, ora 11:14
2226 citiri
Muzeul Bran nu se inchide in august, cum era prevazut
Foto: Facebook/Muzeul National Bran

Muzeul National Bran va ramane deschis pana la sfarsitul anului, au decis reprezentantii Ministerului Culturii, in urma unor discutii cu autoritatile locale.

Initial se intentionase ca muzeul sa fie inchis in luna august, in conditiile in care Vama Medievala va intra in posesia familiei de Habsburg, care a preluat deja castelul, iar terenul pe care se afla Sectia Etnografica este retrocedat.

Reprezentanti ai Ministerului Culturii s-au intalnit, miercuri, cu autoritatile locale din Brasov si cu directorul Muzeului de Istorie Brasov, pentru a discuta despre situatia Muzeului National Bran, informeaza News.ro.

La intalnire, care a avut loc la Bran, au participat Mihai Ghyka, secretar de stat la Ministerul Culturii, Dragos Neamu, consilierul ministrului Culturii, Adrian Gabor, vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, si Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brasov.

Ei au decis, in urma discutiilor, ca Muzeul National Bran sa ramana deschis pana la sfarsitul anului, urmand sa se gaseasca solutii pentru salvarea patrimoniului institutiei.

Solutii de salvare a muzeului

"Decizia de prelungire a termenului din august pana la sfarsitul anului este una inteleapta, deoarece nu exista timp pentru a inventaria patrimoniul si pentru a muta toate piesele. Sunt mai multe propuneri pentru salvarea acestui muzeu. Ideal ar fi, cel putin in opinia mea, construirea unei cladiri noi la Bran, care sa aiba toate dotarile necesare unui muzeu de la sali de expozitii pana la spatii pentru restaurare. Exista posibilitatea accesarii de fonduri europene in acest sens.

O alta propunere ar fi mutatea muzeului in cladirea fostului spital, dar nu mi se pare o solutie buna. O propunere viabila ar fi amenajarea muzeului in cladirea actuala a primariei. Branul are doua tezaure, cel medieval si cel al Reginei Maria, si am putea aduce acolo si expozitii din afara", a declarat, joi, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brasov.

El a mai spus ca in curand se va intruni si Comisia Nationala a Muzeelor, "care aduce cei mai buni specialisti si probabil vor veni si de acolo propuneri bune".

"O certitudine este insa preluarea Sectiei Etnografice de catre Consiliul Judetean. Cu aceasta propunere toate partile au fost de acord si nu vad de ce Ministerul Culturii nu ar aproba. Pentru restul ideilor nu s-a semnat niciun protocol, ramane de vazut ce decizii se vor lua", a precizat Nicolae Pepene.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca decizia de a reorganiza Muzeul National Bran este un demers prin care se urmareste asigurarea conditiilor de prezervare si de valorificare a patrimoniului muzeal si nu reprezinta o desfiintare a acestuia.

Ministrul preciza ca institutia pe care o conduce a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea in regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Resedintei regale de la Bran, cu respectarea stricta a conditiilor de conservare, restaurare, administrare, intretinere si punere in valoare, ceea ce implica angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi).

Astfel, patrimoniul sectiei Vama Medievala Bran din cadrul Muzeului National Bran va trece in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Brasov, prin Muzeul Judetean de Istorie Brasov.

Muzeul National din Bran a fost infiintat in 1957 si pana in 1991 a fost adminstrat de autoritatile locale judetene din Brasov, dupa care a fost preluat de Ministerul Culturii.

Muzeul National din Bran are trei sectii: Sectia Castel, care functioneaza in Castelul Bran, Sectia Etnografica, un muzeu al satului branean, si Vama Medievala.

Sectia Castel a fost inchisa in 2009, cand Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg, toate piesele din castel detinute de statul roman fiind mutate in Vama Medievala.

Din luna august 2016, cladirea Vamii Medievale intra in posesia familiei de Habsburg care are si castelul. In plus, terenul pe care se afla acum Sectia Etnografica a muzeului este retrocedat. Muzeul National Bran are 10.000 de obiecte de patrimoniu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Muzeul Bran inchis 2016 , #muzee