Noaptea Muzeelor 2015: Ce poti vizita in Bucuresti

Sambata, 16 Mai 2015, ora 09:31
10576 citiri
Noaptea Muzeelor 2015: Ce poti vizita in Bucuresti

Noaptea Muzeelor 2015, la Bucuresti: 30 de muzee si 20 de organizatii culturale, deschise; Muzeul BNR, participant in premiera

Aproape 30 de muzee, printre care, in premiera, Muzeul BNR, si 20 de organizatii culturale vor fi deschise, in Noaptea Muzeelor 2015, la Bucuresti, in seara de 16 mai, propunand publicului un program divers de evenimente.

Editia din acest an va fi una speciala fiind marcata de un protest initiat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), organizatorul Noptii Muzeelor.

Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colectie, care, in seara evenimentului, va fi acoperit cu o panza neagra, pentru a-i atentiona pe vizitatori ca este foarte probabil ca, in curand, acel obiect sa nu mai poata fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedari, muzeele si colectiile muzeale in Romania.

"Peste 110 muzee, din 77 de localitati si 60 de organizatii culturale, din 45 de localitati sunt gata retrocedate sau aflate in curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate inca solutii alternative de functionare, situatie unica in Europa si poate chiar in lume", a declarat, la conferinta de presa dedicata anuntarii evenimentului, Dragos Neamu, directorul executiv al RNMR. El a spus ca, desi nu se impotriveste retrocedarilor, va sesiza situatia la Bruxelles.

In cadrul evenimentului, sub genericul "Priveste arta, arta te priveste", Muzeul National de Arta al Romaniei propune spre vizitare, la sediul central, pe langa Galeria Nationala si "Galeria de ne (uitat) ". Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate in ultimul timp de institutie. De asemenea, la Muzeul Colectiilor de Arta, va putea fi admirata expozitia "Comori de arta din colectia prof. I. Chiricuta".

Muzeul National de Istorie a Romaniei propune doua programe de vizitare, unul de zi, cu plata, si un altul de noapte, gratuit, intre orele 16,00 si 02,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educatie muzeala, parada costumelor de epoca, ghidaje tematice in expozitiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium - Copia Columnei lui Traian si in expozitiile temporare, spectacole de muzica si dans. Si aici va fi expusa, ambalata, o piesa de exceptie din colectiile institutiei.

Muzeul National al Literaturii Romane va avea deschisa Casa Memoriala "Tudor Arghezi", in timp ce Muzeul Municipiului Bucuresti va oferi spre vizitare, in premiera, opt sedii muzeale.

In cadrul Muzeului National al Taranului Roman, vor fi deschise expunerea permanenta si expozitiile temporare, in curtea muzeului noctambulii fiind asteptati la o serie de proiectii in aer liber.

"Armenia in cartografia veche" este expozitia deschisa la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia in Romania, Hamlet Gasparian, in timp ce, la Centrul National al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic si contemporan.

Muzeul BNR, participant in premiera

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei va prezenta, in intervalul 19,00 - 23,00, o mini-expozitie inedita, intitulata "Aur din Tezaur", care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedeta, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

La Muzeul National "George Enescu", oaspetii sunt asteptati la Aeroportul ONIRIA, locul in care evenimentele artistice programate ofera vizitatorilor posibilitatea de a calatori pe teritoriul imaginatiei prin muzica, arta vizuala si performance art.

Muzeul de Arta Veche Apuseana propune spre vizitare o mostenire care cuprinde si 35 de obiecte clasate in categoria Tezaur a patrimoniului national, in timp ce, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", oaspetii sunt asteptati la "Dupa-amiaza muzeelor", publicul fiind invitat la spectacole de muzica si dans popular romanesc, un targ al mesterilor populari, ateliere de creatie.

Centrul National Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, care va ramane deschis pana la ora 24,00, va prezenta trei expozitii temporare si un program de muzica klezmer sustinut de actrita Maia Morgenstern. Intre orele 18 - 24 va fi asigurat transport tur-retur de la statia de metrou Piata Victoriei, cu autobuze care pleaca din 30 in 30 de minute.

Noaptea Muzeelor 2015 este sarbatorita de un numar mare de muzee din toata tara, orasele Iasi si Galati alaturandu-se Bucurestiului in organizarea unor evenimente culturale nocturne.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Noaptea Muzeelor, #noaptea muzeelor 2015, #protest noaptea muzeelor , #muzee
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"