Presa straina: Romania deschide muzeul comunismului. Cum sunt vazute ultimele clipe ale Ceausestilor

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 10:42
3293 citiri
Presa straina: Romania deschide muzeul comunismului. Cum sunt vazute ultimele clipe ale Ceausestilor
Foto: Adevarul

La mai bine de 20 de ani dupa executarea dictatorului Nicolae Ceausescu si a sotiei sale, Elena, fiind condamnati pentru genocid, Romania a inaugurat, marti, muzeul comunismului, scrie presa straina.

Acesta este dedicat ultimelor doua zile din viata sotilor Ceausescu, deschiderea memorialului avand loc in contextul dezvoltarii democratiei in Romania, relateaza ABC News.

Muzeul se afla in cladirea militara in care au avut loc procesul si executia dictatorilor, localizata in Targoviste, un oras situat la 80 de kilometri nord-vest de Bucuresti.

Locul in care au fost impuscati sotii Ceausescu devine muzeu al comunismului (Galerie foto)

Nicolae Ceausescu a condus Romania timp de aproape 25 de ani "cu un pumn de fier", scriu jurnalistii straini despre dictatorul comunist.

Dupa mai mult de doua decenii, vizitatorii muzeului pot vedea farfuriile de metal din care au mancat cei doi, paturile in care au dormit, dar si camera in care a fost improvizat un mic tribunal si in care au fost judecati de catre o instanta militara speciala.

Un obiectiv al muzeului este si zidul in care cei doi au fost impuscati mortal, in ziua de Craciun a anului 1989, in jurul orei 2:45.

Andrei Kemenci, comandantul din anul 1989 al unitatii militare de la Targoviste, a facut, marti, un tur al muzeului alaturi de jurnalisti. El a dezvaluit ca Ceausescu era nemultumit de faptul ca nu primea acolo decat paine neagra si dulciuri.

Francezii, dezgustati ca zidul unde a fost executat Ceausescu devine muzeu: Turism morbid!

Kemenci a mai spus ca liderul comunist a cerut sa isi schimbe hainele si sa imprumute bani pe care voia sa ii cheltuie la o cantina militara. Muzeul va fi deschis si pentru public in zilele urmatoare, iar biletul de acces va costa sapte lei.

In 1989, fortele romane au impuscat si ucis aproape 1.000 de persoane care manifestau impotriva comunismului, cele mai multe fiind neinarmate.

Dupa ce Armata a intors armele, fraternizand cu poporul, sotii Ceausescu au incercat sa fuga cu elicopterul pe 22 decembrie, insa, in cele din urma, au ajuns la Targoviste, unde au fost executati, reamintesc jurnalistii straini.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Muzeu comunism Romania, #muzeu comunism Targoviste, #muzeu Ceausescu, #muzeu executie soti Ceasescu , #muzee
Comentarii