Toate cele 13 bratari dacice de aur, expuse in premiera in acelasi loc - vezi unde

Vineri, 13 Mai 2011, ora 07:13
3924 citiri
Toate cele 13 bratari dacice de aur, expuse in premiera in acelasi loc - vezi unde

Cele 13 bratari dacice de aur recuperate pana in prezent de statul roman vor fi expuse toate, in premiera nationala, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, de 'Noaptea Muzeelor', alaturi de alte artefacte, a anuntat purtatorul de cuvant al institutiei, Liviu Zgarciu.

Astfel, dupa ce in anii trecuti, locuitorii din Alba Iulia au putut admira, in diverse expozitii, 12 dintre bratarile dacice recuperate in mai multe etape de statul roman, de aceasta data, la doar cateva zile dupa aducerea in tara a celei de-a 13-a, vor fi expuse in acelasi loc toate piesele de aur.

Nu vor lipsi nici restul artefactelor recuperate, saptamana trecuta, din Germania de autoritatile romane, respectiv cele 229 de monede antice din aur si argint si perechea de scuturi din fier, mai exact umbo-uri de scut realizate din tabla de fier prin prelucrare in tehnica au repousse, prin batere la cald, avand fiecare o greutate de circa 1,5 kilograme.

Spectaculoase sunt si reprezentarile de pe ele, pe unul dintre acestea fiind infatisat un zimbru, iar pe cealalta un grifon, fiind vorba despre raritati din repertoriul armamentului dacic, a subliniat Liviu Zgarciu.

Prezentarea tezaurului dacic va fi facuta chiar de un dac, intruchipat de arheologul George Bounegru, care va completa ineditul evenimentului intitulat sugestiv "Noaptea Muzeelor. Noaptea in care istoria prinde viata".

Initial, s-a crezut ca a existat un singur tezaur descoperit si traficat pe piata neagra internationala, constituit din 15 bratari spiralice de aur, pe care braconierii le-au sustras, intre 1998 si 2001, de la Sarmizegetusa Regia.

Ulterior, pe masura ce statul roman a reusit sa identifice si sa recupereze 12 bratari dacice, expertii au ajuns la concluzia ca exista cel putin cinci astfel de tezaure, iar numarul total al spiralelor este de 24.

Primul tezaur este format din zece spirale, al doilea format din cinci bratari, iar al treilea contine doua spirale si monede. Un alt tezaur este constituit numai din monede de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#expozitie bratari dacice, #bratari dacice noaptea muzeelor, #bratari dacice Alba Iulia , #muzee