Conducerea Muzeului Antipa se opune instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei, ceruta de SGG

Luni, 24 Iunie 2019, ora 20:47
7501 citiri
Conducerea Muzeului Antipa se opune instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei, ceruta de SGG
Foto: site SGG

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a inaintat luni un raspuns catre Ministerul Culturii, prin care isi manifesta opozitia fata de ideea instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei.

Potrivit unui comunicat al Muzeului "Antipa", institutia muzeala a primit, din partea autoritatii finantatoare - Ministerul Culturii si Identitatii Nationale -, solicitarea de a raspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri patrati din parcul muzeului in vederea realizarii unei alte constructii.

Secretarul general al Guvernului este Toni Grebla (foto).

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul 'Antipa' il are in administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat si pe care nu o doreste.

Muzeul isi manifesta regretul pentru aceasta situatie de confuzie, de care nu se face vinovat, si isi reafirma intentia pastrarii integritatii parcului istoric", precizeaza sursa citata.

Argumentele care indreptatesc refuzul institutiei muzeale sunt legate de: calitatea de monument istoric a muzeului, in integralitatea sa, apartenenta la o zona construita protejata; importanta spatiului verde din incinta institutiei, nevoia de spatiu pentru activitatile muzeului.

Potrivit sursei citate, "datorita dezvoltarii patrimoniului si diversificarii activitatilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colectiile in continua crestere, de un spatiu adecvat pentru organizarea de expozitii temporare de anvergura, dar si de spatii noi de expunere".

"In perioada recenta, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017, este prevazuta extinderea muzeului printr-o constructie subterana care sa pastreze intact spatiul verde si care sa ofere spatiile suplimentare de care muzeul are nevoie", se arata in comunicat.

In opinia conducerii institutiei, extinderea muzeului va asigura depozitarea colectiilor in conditii optime de climat si securitate; dezvoltarea colectiilor in spatiile nou construite, inclusiv oferirea de spatiu temporar sau permanent pentru colectii aflate in dificultate la oricare alte muzee de profil din tara; organizarea optima a programelor cultural-educationale si de valorificare a patrimoniului (expozitii temporare etc.); cresterea substantiala a numarului de vizitatori, prin folosirea spatiilor expozitionale nou create, ceea ce ar creste sustenabilitatea financiara a muzeului, si dezvoltarea activitatii curatoriale si de cercetare a patrimoniului in spatiile eliberate in vechea cladire a muzeului.

Aceasta spune ca pastrarea intacta a suprafatei de teren ce apartine muzeului este de o importanta capitala, fiind practic garantul existentei si dezvoltarii Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

In context, institutia isi manifesta increderea ca Guvernul va lua in considerare "necesitatea pastrarii parcului actual si a extinderii spatiilor Muzeului, fara afectarea spatiului verde".

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare si un numar de vizitatori de 311.639 in anul 2018, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucuresti si din tara.

Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Eurodeputata Diana Șoșoacă a cerut în primul său discurs din plenul Parlamentului European sistarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Șefa PE a fost nevoită să îi ceară să lase liber...
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat miercuri, 17 iulie, la ora 15:00, o şedinţă cu toţi producătorii de energie din România. Potrivit reprezentanţilor ministerului, temele...
#terenuri Muzeu Antipa Guvern , #Muzeul Antipa
  1. Și-a luat viața chiar în arestul Poliției. Cum l-au găsit oamenii legii pe un bărbat din Pitești
  2. Angajații de la Beko au primit un mic spor la salarii după greva spontană. Condițiile de lucru rămân la fel: "Muncă multă, bani puțini" VIDEO
  3. Titularizare 2024. Cum s-au descurcat profesorii la probele scrise. „Dacă nu aș ști complementul, cum să predau?/ Ar trebui să existe doar inspecție”
  4. Risipă de apă în centrul Clujului în timp ce ARA cere românilor "să economisească fiecare picătură"
  5. Un cetățean străin a fost escortat de polițiști la aeroport și dat afară din UE
  6. De câte voturi are nevoie Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "Va fi la limită", cred experții
  7. Porturi din UE, căi ferate și rute maritime, modernizate cu sisteme inteligente. Investiția se ridică la câteva miliarde de euro
  8. Noi reguli pentru șoferi. Greșelile pentru care primeau doar avertisment vor fi sancționate cu amenzi
  9. Trump îi cere candidatului independent Robert Kennedy Jr să-l sprijine în cursa pentru Casa Albă. "Suntem cu mult înaintea individului"
  10. Vindeau brânză și lactate expirate. Au primit amenzi de peste 3 milioane de lei și le-au fost sechestrate tone întregi de produse