Expertii explica de ce Muzeul Holocaustului nu are ce cauta in curtea lui Antipa (Document)

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 14:10
9088 citiri
Expertii explica de ce Muzeul Holocaustului nu are ce cauta in curtea lui Antipa (Document)
Foto: Arhiva Facebook/Muzeul Antipa

Guvernul pare sa mearga inainte cu planul de a permite construirea Muzeului Holocaustului pe terenul Muzeului Antipa, Ministerul Culturii sustinand ca astfel ar crea un "complex muzeal".

Astfel, institutia condusa de social-democratul Daniel Breaz pune laolalta Muzeul Taranului Roman, Antipa, cel al Satului si pe cel al Holocaustului.

Conducerea Muzeului Antipa a cerut punctul de vedere al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, care a luat parte la elaborarea planului urbanistic zonal si a planului de reglementari al zonei respective, care, legal, e declarata protejata.

Intr-un raspuns semnat de prof. dr. arh. Dan Marin, sef de proiect pentru PUZ Zone construite protejate din Bucuresti, se arata ca nici arhitectural, nici urbanistic si in niciun caz legal Muzeul Holocaustului nu poate fi construit in zona dorita de Guvern.

"Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul de Geologie, Muzeul Taranului Roman sunt legate nu numai de proximitatea si de misiunea lor culturala, ci si de o alta caracteristica comuna: au fost construite urmand un acelasi model de factura romantica, ca edificii amplasate in interiorul unor mari spatii plantate.

Impreuna, ele fac parte din scenariul urbanistic mai amplu al zonei de parcuri din nordul Bucurestiului, care s-a constituit in timp, incepand cu amenajarea in anii 1840 a Soselei si Gradinii Kiseleff, continuand cu trasarea Soselei Jianu (astazi Bulevardul Aviatorilor) si terminand cu amenajarea Parcului National si a Muzeului Satului in primele decenii ale secolului XX.

Din aceste motive, intreaga zona construita protejata a fost caracterizata in regulament drept un 'parc istoric semnificativ; martor al structurii si imaginii Bucurestiului'", arata expertul.

El insista pe faptul ca, prin statutul dobandit, zona trebuie prezervata, iar orice interventie permisa acolo trebuie facuta pentru a proteja si potenta in special spatiul verde, in niciun caz a-l distruge prin constructia unei alte cladiri.

In plus, chiar si extinderea Muzeului Antipa se poate face doar inspre Bd. Ion Mihalache, in niciun caz inspre Soseaua Kiseleff, unde vrea Guvernul sa fie amplasat Muzeul Holocaustului.

"Restrangand discutia la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, monument istoric de grupa A, spatiul din vecinatatea sa imediata a fost conceput ca o gradina a muzeului, asa cum apare si in planul Bucurestiului din 1911. Ca martor al viziunii initiale de amenajare urbanistica si pesiagistica a zonei, acest spatiu este parte integranta a substantei monumentului si a semnificatiei sale istorico-culturale.

In ceea ce priveste prevederile regulamentului de urbanism, avand in vedere interventiile permise de regulamentul de urbanism aferent zonei construite protejate nr 84 Parcul Kiseleff-Delavrancea - conservarea spatiilor, constructiilor si plantatiei valoroase existente - si conditiile specifice ale parcelei Muzeului Antipa, in plansa de reglementari o posibila extindere a muzeului este amplasata spre Bd. Ion Mihalache, nu spre Soseaua Kiseleff.

Sensul acestei pozitionari si al restrangerii ocuparii terenului este cel de a proteja spatiul verde situat intre cladirea muzeului si limita de proprietate spre Muzeul Taranului Roman si de a pastra dominatia vegetatiei dense si inalte in imaginea Soselei Kiseleff si a conexiunii ei cu Piata Victoriei", se mai arata in raspunsul semnat de prof. dr. arh. Dan Marin, care a atasat si documentele pe care si-a bazat expertiza.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Muzeul Antipa punct de vedere Universitate, #Muzeu Holocaust ilegal curte Antipa , #Muzeul Antipa