Ziare.com

Peste 50 de personalitati academice si ale societatii civile sustin Muzeul Antipa, al carui teren Guvernul vrea sa-l dea Muzeului Holocaustului

Sambata, 06 Iulie 2019, ora 12:22

   

Peste 50 de personalitati academice si ale societatii civile sustin Muzeul Antipa, al carui teren Guvernul vrea sa-l dea Muzeului Holocaustului
Mai mult de 50 de personalitati ale lumii academice si societatii civile semneaza o scrisoare adresata prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului Culturii si Identitatii Nationale, Valer-Daniel Breaz, in care isi exprima sprijinul fata de Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" in controversa creata de posibila alocare a 45% din parcul sau pentru construirea altui muzeu.

Semnatarii scrisorii spun ca au luat act "cu surprindere de aparitia in spatiul public a unor informatii privind o posibila instrainare a unei suprafete de 5.300 de metri patrati din parcul muzeului in vederea realizarii unei alte constructii, respectiv a Muzeului National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania".

Iata ce transmit semnatarii scrisorii:

"Consideram ca orice discutie privind instrainarea unei parti din parcul Muzeului Antipa este complet neavenita in contextul nevoii imperioase de extindere si dezvoltare a Muzeului Antipa. Ne exprimam, totodata, sustinerea deplina pentru pozitia exprimata deja de conducerea institutiei potrivit careia pastrarea intacta a suprafatei de teren ce apartine muzeului este de o importanta majora, fiind garantul existentei si dezvoltarii Muzeului Antipa si unica sa posibilitate de extindere.

Dezvoltarea patrimoniului si diversificarea activitatilor muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spatiu. Muzeul Antipa se confrunta cu o nevoie imperioasa de suplimentare a spatiului de depozitare pentru colectiile sale in continua crestere, de un spatiu adecvat pentru organizarea de expozitii temporare de anvergura, dar si de spatii noi de expunere. Toata aceasta dezvoltare nu poate fi sustinuta in lipsa posibilitatii de extindere a Muzeului.

Consideram ca, in situatia in care ar exista o solutie pentru realizarea unei constructii in curtea Muzeului Antipa, respectand restrictiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicata cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa.

Sustinem pe deplin realizarea unui Muzeu de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania dar ne exprimam increderea ca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Guvernul Romaniei vor gasi o modalitate de a oferi un spatiu potrivit acestei noii institutii culturale fara a pune in pericol integritatea Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', monument istoric de importanta nationala.

Subliniem faptul ca Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii muzeale din Romania, decorat cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, fiind primul muzeu asumat si construit de Statul Roman in forma in care exista astazi.

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare si un numar de vizitatori de 311.639 in anul 2018, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite si vizitate muzee din Bucuresti si din tara"
, se arata in scrisoare.

Scrisoarea este semnata de academicieni si membri corespondenti ai Academiei Romane, de profesori universitari, cercetatori si reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentale.Amintim ca, pe 24 iunie, conducerea Muzeului Antipa a inaintat un raspuns catre Ministerul Culturii, prin care isi manifesta opozitia fata de ideea instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei.

Ulterior, au fost programate audieri in Parlament, pe tema intentiei Guvernului de a ceda terenul Muzeului Antipa pentru construirea Muzeului Holocaustului. La audieri urmau sa vina ministrul Culturii, Daniel Breaz, si managerul Muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

Audieril, care urmau sa aiba loc in aceasta saptamana, au fost amanate pentru ca ministrul Breaz nu s-a prezentat.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1855 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O atitudine corect!a

Daca intelectualii nu se solidarizeaza in frunte cu cei mai valorosi dintre ei, macar atunci cand sunt atinsi direct, analfabetii functionali care au ajuns sa decida soarta tarii o fac praf! Chiar ar trebui sa se implice mai des, in toate problemele.
Dar si cei care au facut propunerea au dovedit mult egoism. Stiau ca un muzeu are nevoie de mult spatiu si sa nu incerce sa profite ca suntem guvernati de niste natafleti. Nu au fost incorecti, mai ales pentru niste reprezintanti ai memoriei unor victime.

 

Deci ne distrugem din istoria neamului nostru ca sa facem

propaganda istoriei unui alt neam. Le facem si lor, daca vor, dar fara sa ne distrugem istoria neamului nostru.

Erata

Stiau ca un muzeu are nevoie de mult spatiu si sa nu TREBUIA SA incerce sa profite DE FAPTUL ca suntem guvernati de niste natafleti. Nu au fost (in)corecti, mai ales pentru niste reprezE(i)ntanti ai memoriei unor victime.

PS N-am nicio scuza, poate de nervi, de indignare. Prea ne cred toti prosti...

 

Inca o mag.rie menita a antagoniza societatea romana cu lumea evreia

-sca; a si gaselnita cu mutarea ambasadei la Ierusalim .

Cineva doreste cu fervoare a ne pune intr-o lumina proasta.

Se pot gasi n'spe locatii construite sau nu unde bogata

lume evreiasca sa investeasca pentru realizarea muzeului.

Romania are nenumarati martiri pentru neatarnare si

democratie ,si ,NU se considera necesara realizarea unui

astfel de muzeu .

 

pai daca este sa fim corecti pana la capat, sa se faca si un

muzeu al genocidului comunist si sa imparta aceeasi cladire cu muzeul holocaustului

Traiannn :))) Desigur, aveti dreptate. Dar istoria recenta ne

arata ca au fost victime israeliene pe langa Antipa :))) Au fost 4, batuti si gazati, pe 10 august 2018 :))) Desi erau intr-un taxi, deci imposibil de dovedit ca voiau sa ia cu asalt Casa Rosie din Piata Victoriei :)))
Inseamna ca veorica isi aminteste, dar nu are toate ideile aranjate in sertarul cel mai potrivit.

Eu propun sa se fac un muzeu al Holywood-ului!

Si sa nu mai auzim de impostorul Elie Wiesel!

sa le dea palatul kiseleff care este peste drum de ambasada rusiei

sau cladirea de pe str. Gutenberg nr.3 * sau cladirea de langa Muzeul Antipa, unde a fost muzeul/arhiva pcr * cine a avut ideea stupida sa faca acolo, in buricul targului, "muzeul tzaranului roman"?

 

Jdanii sa-si faca la ei acasa muzeul holocaustului, nu la noi ...

si nici in Palestina !!!
O idee si mai credibila ar fi un muzeu al smecheriilor si tepelor, fapte pe deplin probate de Elani, Ilani si teodorovici !

 

O sugestie pentru vasilica: da palatul din Kiseleff :))) Oricum nu

mai aveti cu ce sa platiti chiria :))) Si il angajati pe dan sova muzeograf, ca el a mai fost trimis de dr viorel la New York, sa vada cum e treaba cu Hocaustu'. Da' pe Bibi l-ai intrebat ce parere are? Poate mai da si el un miliard, ceva acolo... ca aveti fomica mare...

 

unde,in ce galerie ii prezentam

pe, Brucan,Pauker,Valter Roman,Nikolski...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor