Inventatorii bateriilor litiu-ion castiga Nobelul pentru Chimie. Unul are 97 de ani

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 12:58
11252 citiri
Inventatorii bateriilor litiu-ion castiga Nobelul pentru Chimie. Unul are 97 de ani
Foto: Facebook/Nobel Prize

Trei cercetatori impart anul acesta Premiul Nobel pentru Chimie. John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham si Akira Yoshino au fost premiati pentru ca cercetarile lor au dus la crearea bateriilor litiu-ion.

John B. Goodenough s-a nascut in Germania in 1922 si devine astfel cel mai batran laureat din istoria Premiului Nobel.

Bateriile litiu-ion sunt folosite in intreaga lume, alimentand dispozitivele electronice portabile pe care le folosim cu totii pentru a comunica, lucra, studia sau cand ascultam muzica sau cautam informatii. Tot ele stau la baza masinilor electrice si la crearea depozitelor de energie regenerabila, precum cea solara sau eoliana.

Temelia bateriei pe baza de litiu-ion a fost pusa in timpul crizei petrolului din anii '70. Stanley Whittingham a lucrat la dezvoltarea unor metode care ar putea duce la tehnologii energetice fara combustibil fosil. A inceput sa cerceteze superconductorii si a descoperit un material extrem de bogat in energie, pe care l-a folosit pentru a crea un catod revolutionar pe care l-a introdus intr-o baterie din litiu. Acesta a fost realizata din disulfura de titan care, la nivel molecular, are spatii care pot intercala ioni de litiu.

Anodul bateriei a fost realizat partial din litiu metalic, care are o actiune puternica in eliberarea electronilor. Aceasta a dus la o baterie care literalmente avea o putere mare, putin peste 2 volti. Cu toate acestea, litiul metalic este reactiv, iar bateria se incingea prea tare, cu riscul de a lua foc, pentru a fi viabila din punct de vedere comercial.

John Goodenough a prevazut ca acest tip de catod ar avea un potential si mai mare daca ar fi realizat dintr-un oxid de metal in locul unei sulfuri de metal. In 1980, dupa cercetari indelungate, el a demonstrat ca oxidul de cobalt intercalat cu ioni de litiu poate produce pana la patru volti. Aceasta a fost o descoperire importanta care a dus la baterii mult mai puternice.

Cu catodul lui Goodenough ca baza, Akira Yoshino a dezvoltat prima baterie litiu-ion care a fost comercializata incepand cu 1985. In loc sa foloseasca litiu reactiv in anod, a folosit cocs petrolier, un material din carbon care, la fel ca oxidul de cobalt al catodului, poate intercala ioni de litiu.

Rezultatul a fost o baterie usoara, rezistenta, care putea fi incarcata de sute de ori inainte ca performantele sale sa scada. Avantajul bateriilor litiu-ion este ca nu se bazeaza pe reactii chimice care descompun electrozii, ci pe ionii de litiu care se deplaseaza inainte si inapoi intre anod si catod.

Bateriile cu ioni de litiu ne-au schimbat viata de cand au intrat pe piata pentru prima data in 1991. Au pus bazele unei societati fara fire, fara combustibil fosil si sunt cel mai mare beneficiu pentru omenire.

Anul trecut, Nobelul pentru Chimie a fost castigat de cercetatorii Frances H. Arnold, George P. Smith si Gregory P. Winter, pentru descoperirile care ajuta la neutralizarea toxinelor si la vindecarea metastazelor.

Afla mai multe despre descoperirile premiate in domeniul Chimiei in 2019

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nobel Chimie 2019, #Nobel Chimie 2019 baterii litiu ion , #Nobel