Nobelul pentru Pace, acordat unei supravietuitoare a Statului Islamic si unui medic congolez: Violenta sexuala e arma de razboi

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 12:40
10289 citiri
Nobelul pentru Pace, acordat unei supravietuitoare a Statului Islamic si unui medic congolez: Violenta sexuala e arma de razboi
Foto: Arhiva Facebook/Nobel Prize

Laureatii premiului Nobel pentru Pace de anul acesta sunt Denis Mukwege si Nadia Murad, recunoscuti pentru "eforturile lor de a pune capat violentei sexuale, folosita drept arma in razboaiele si confictele de pe glob".

"Ambii laureati au avut o contributie cruciala in a atrage atentia asupra acestor crime de razboi si a le combate. Mukwege si-a dedicat viata sa apere victimele violentelor sexuale, Murad este martorul care a adus constientizare povestind ce i s-a intamplat ei personal si altora asemenea ei. Ambii, fiecare in felul sau, a ajutat ca acest flagel sa nu mai fie ignorat si ca agresorii sa fie trasi la raspundere", arata Comitetul Nobel.

Ororile razboiului civil din Congo

Denis Mukwege este medic ginecolog si si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ajutand victimele violentelor sexuale din Congo. De la deschiderea Spitalului Panzi in Bukavu, in 2008, Mukwege si echipa sa au tratat mii de femei care au cazut victime in lungul razboi civil in care au fost ucisi peste 6 milioane de congolezi.

Mukwege este considerat un simbol al luptei impotriva violentelor sexuale pe timp de razboi. Principiul dupa care se ghideaza este ca "justitia ne priveste pe toti". Barbati si femei, ofiteri si soldati, autoritati locale, nationale si internationale, cu totii au responsabilitatea de a identifica si stopa asemenea crime de razboi.

Mukwege a adus aceste fapte in lumina si a condamnat continuu guvernul congolez si liderii altor tari ca nu iau pozitie fata de asemenea atrocitati.

Mii de femei, sclave sexuale pentru jihadistii Statului Islamic

Murad este ea insasi o victime a crimelor de razboi, insa a refuzat tiparele sociale care le faceau pe femei nu doar sa pastreze tacerea in legatura cu ce li s-a intamplat, dar sa se simta si rusinate pentru tot restul vietii. Cu curaj si determinare, ea a vorbit public despre traumele sale.

Murad este membra a minoritatii yazidi. Ea a trait intr-un sat rupt de lume, Kocho, in nordul Iracului. In august 2014, Statul Islamic a lansat un atac brutal asupra satelor din districtul Sinjar, incercand sa extermine populatia yazidi. In satul lui Murad, sute de oameni au fost ucisi. Femeile tinere, inclusiv minore, au fost rapite si transformate in sclave sexuale. Printre ele, si Murad.

In timpul captivitatii, ea a fost supusa repetat violurilor si altor abuzuri sexuale. Agresorii sai au amenintat-o ca daca nu se supune si nu se converteste la versiunea lor a islamului o vor executa.

Murad este doar una dintre cele 3.000 de femei yazidi care au cazut victimele jihadistilor Statului Islamic. Dupa un cosmar de 3 luni, a reusit sa evadeze si a vorbit lumii intregi despre ororile la care sunt supuse mii de femei.

In 2016, la varsta de 23 de ani, a fost desemnata ambasador ONU pentru Demnitatea Supravietuitorilor Traficului Uman.

Pace in lume doar prin recunoasterea si protejarea drepturilor fundamentale ale femeilor

Anul acesta se implinesc 10 ani de cand Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezolutia 1820 care statueaza ca violenta sexuala este folosita ca arma in razboaie si conflicte armate si este considerata crima de razboi si o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale.

Aceste lucruri sunt incluse si in Conventia de la Roma din 1998, prin care este reglementata activitatea Tribunalului Penal International. Conventia spune ca violenta sexuala in razboaie este o grava incalcare a dreptului international. Pacea in lume poate fi atinsa daca sunt recunoscute si protejate drepturile fundamentale si securitatea femeilor.

"Premiul Nobel pentru Pace de anul se incadreaza cu succes in criteriile stabilite in testamentul lui Alfred Nobel. Mukwege si Murad si-au riscat vietile combatand cu curaj

crimele de razboi si cerand dreptate pentru victime. Astfel ei au promovat unitatea dintre natiuni prin aplicarea principiilor dreptului international", mai arata Comitetul Nobel.

Nobelul pentru Literatura nu se acorda din cauza scandalurilor sexuale

La inceputul lunii mai, Academia Suedeza a anuntat ca premiul Nobel pentru Literatura va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit in sanul sectiei ce decerneaza prestigioasa distinctie.

"Credem ca este necesar sa treaca un timp pentru a recastiga increderea publicului in academie, inainte ca urmatorul laureat sa fie anuntat", a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al institutiei.

Acesta a mai spus ca Academia Suedeza a actionat astfel "din respect pentru precedentii si viitorii laureati ai premiilor pentru literatura, pentru Fundatia Nobel si public in general".

"Premiul Nobel pentru literatura pe 2018 va fi acordat si anuntat in acelasi timp cu cel pe 2019", se mai arata in comunicat.

Astfel, mai urmeaza sa aflam doar cui ii este acordat Nobelul pentru Economie. Anuntul va fi facut luni, 8 octombrie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec in valoare de noua milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Vezi cine sunt laureatii Nobel de anul acesta:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nobel Pace 2018 laureati, #Nobel Pace 2018 violenta sexuala razboi , #Nobel