Critici pentru omul care a dezvaluit secretele Nobelului lui Obama

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 09:26
3180 citiri
Critici pentru omul care a dezvaluit secretele Nobelului lui Obama
Foto: Hepta.ro

Comitetul care acorda premiul Nobel pentru Pace l-a acuzat luni pe fostul sau secretar ca a incalcat confidentialitatea prin publicarea unei carti care dezvaluie amanunte din culisele decernarii premiilor, inclusiv cel acordat presedintelui american Barck Obama in 2009.

Cartea lui Geir Lundestad, "Secretary of Peace", descrie si personalitatile care au decis cine primeste premiul in cat timp a fost director al Institutului Nobel, in perioada 1990-2015, scrie Reuters. El a participat la comitetul cu cinci membri, insa nu a avut drept de vot.

"Lundestad a incalcat in unele puncte promisiunea de confidentialitate", a aratat comitetul cu cinci membri. In text se mai arata ca discutiile comitetului trebuie sa fie secrete 50 de ani, insa nu se mentioneaza nicio pedeapsa pentru cel care incalca acest principiu.

Mai mult, Lundestad a inclus in mod eronat "descrieri de persoane si procese" in cartea sa, in pofida unui acord de confidentialitate semnat in 2014.

Dezvaluiri din culisele Nobelului pentru Pace acordat lui Obama: O greseala, si el a fost surprins

In cartea sa, Lundestad sustine ca membrii comitetului au sperat ca respectivul premiu il va intari pe Obama, insa acest lucru nu s-a intamplat.

"Niciun premiu Nobel pentru Pace nu a provocat vreodata mai multa atentie decat cel din 2009 acordat lui Barack Obama. Chiar si multi dintre sustinatorii sai au crezut ca premiul a fost o greseala. In acest sens, comitetul nu a obtinut ceea ce sperase", a scris istoricul norvegian, in cartea sa "Secretarul pacii".

Partea intunecata a Premiului Nobel pentru Pace

In plus, acesta sustine ca pana si Barack Obama a fost surprins de premiul castigat si a luat in calcul sa nu mearga sa-si ridice premiul din capitala norvegiana Oslo.

Scandal pe Nobel: Se cere ancheta pe modul de acordare a premiilor

Castigatorul Premiului Nobel pentru Pace, editia din 2015, va fi anuntat pe 9 octombrie.

A.I.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#dezvaluiri premiu Nobel Obama, #premiu Nobel Obama acordare , #Nobel