Favoritii Premiului Nobel pentru Pace 2013. Lista lui Harpviken

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 18:13
2523 citiri
Favoritii Premiului Nobel pentru Pace 2013. Lista lui Harpviken
Foto: Jol Press

Ca in fiecare an, Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului International de Cercetare pentru Pace din Oslo (PRIO), a facut publica lista sa de favoriti ai Premiul Nobel pentru Pace 2013, care va fi decernat vineri.

Directorul PRIO, Kristian Berg Harpviken, continua astfel traditia de a face predictii cu privire la personalitatea care va castiga prestigioasa distinctie, noteaza Jol Press.

"Chiar daca le face, previziunile sale nu sunt in niciun fel confirmari sau implicit suporturi ale anumitor candidaturi", reaminteste PRIO.

PRIO nu are legaturi oficiale cu Institutul norvegian Nobel si Comitetul Premiului Nobel din Oslo, ca atare speculatiile directorului nu reflecta opinia sau alegerea lor.

Au fost validate 259 de candidaturi

Comitetul norvegian Nobel fondeaza evaluarea candidaturilor valide pe care le primeste, in fiecare an, la 1 februarie. Un anumit numar de persoane din lume, inclusiv membrii ai parlamentului au dreptul de a numi pe cineva.

De aemenea, membrii Comitetului pot sa-i prezinte pe candidati in timpul primei reuniuni care urmeaza datei limite de depunere a canditaturilor. Pe 4 martie, Institutul Nobel anuntase ca primise un numar record de candidaturi, 259, din care 50 sunt organizatii. Castigatorul va fi anuntat pe 11 octombrie.

Cei cinci favoriti ai directorului PRIO

In acest an, marele favorit al lui Kristian Berg Harpviken este Malala Yousafzai, tanara pakistaneza de 16 ani care s-a ridicat impotriva deciziei talibanilor de a interzice educatia fetelor.

Ea a devenit un simbol mondial al dreptului copiilor la educatie si securitate, mai ales dupa ce a primit un glont in cap, acum un an, ce ar fi putut sa o coste viata.

Pe a doua pozitie in lista lui Harpviken, figureaza trei rusoaice: Lyudmila Alexeyeva, Svetlana Gannuchkina si Lilya Shibanova, care lucreaza pentru organizatii de aparare a drepturilor omului.

Directorul PRIO estimeaza ca si tema dialogului religios are sansa de a primi Nobelul in acest an.

Al treilea laureat pe lista mentionata este Sister Mary Tarcisia Lokot. A luptat pentru pace si reconciliere in nordul Ugandei.

Claudia Paz y Paz este favorita ce ocupa locul patru. In calitate de procuror general al Guatemalei din 2010, Paz y Paz a luptat pentru recunoasterea masacrelor in masa si a genocidului din anii 80, comise de fostul presedinte al tarii, generalul Jose Efrain Rios Montt, condamnat in mai pentru "crime impotriva umanitatii".

Ulitmul candidat pe lista lui Harpviken este medicul ginecolog congolez Denis Mukwege, seful spitalului din Panzi, cunoscut pentru lupta impotriva violentei sexuale in randul femeilor, fenomen pe care l-a facut cunoscut lumii intregi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#premiul Nobel pentru Pace, #favoriti Nobel pace 2013, #lista director Prio , #Nobel