Herta Muller: Orice om care gandeste altfel in Romania e perceput ca dusman

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:00
8605 citiri
Herta Muller: Orice om care gandeste altfel in Romania e perceput ca dusman

Laureata premiului Nobel pentru Literatura Herta Muller, care a fost decorata recent de statul german cu Marea Cruce de Merit cu Stea, afirma ca nu ar accepta sa fie decoarat de statul roman.

"As refuza, pentru ca nu sunt de acord cu foarte multe lucruri care se intampla astazi in Romania. Nici nu mai sunt cetatean roman, nu traiesc in Romania si lucrurile care imi dau de gandit cu privire la situatia din Romania sunt mult prea multe. Asta nu inseamna ca in Germania sunt de acord cu toate, dar, totusi, sistemul este unul mult mai democratic in privinta respectarii drepturilor omului, a statului de drept, a respectarii legilor, aspecte pe care le regasesti in viata civila. Daca cineva intrece masura, suporta consecintele, nu ramane nesanctionat. Sunt alte reguli ale jocului democratic", a declarat Herta Muller intr-un interviu acordat pentru Corso.

In opinia sa, romanii ii percep ca dusmani pe cei care gandesc altfel decat ei, ceea ce nu este firesc.

"In Romania nu este normal sa iti critici tara. Cineva care tine la tara in care traieste si vede ca lucrurile nu merg cum trebuie, e obligat, e de datoria lui sa spuna ce nu e in ordine. Restul mentalitatilor sunt ramase din dictatura. Orice om care gandeste altfel, in Romania e perceput ca dusman. Nu adversar, ci dusman!", a spus Herta Muller.

Scriitoarea critica si nepasarea romanilor fata de trecutul comunist. "CNSAS-ului, de exemplu, nu i s-a acordat importanta cuvenita, cum a fost, de exemplu, in cazul institutiei similare din Germania. In Germania, sunt sute de mii de oameni care vor sa isi vada dosarul, iar problema STASI, a politiei secrete din fosta RDG, s-a discutat peste tot, la toate nivelurile. Interesul a fost enorm si este enorm pana in ziua de azi. In Romania, multi nici nu stiu ca exista CNSAS, iar cei care stiu spun ca nu ii intereseaza. Persoanele care ar trebui sa dea exemplu, inclusiv scriitorii, spun ca nu vor sa afle ce e in dosarul lor", mai afirma aceasta.

Herta Muller spune ca s-ar mai intoarce in tara doar in anumite conditii.

"Ar trebui sa fie o Romanie mai democratizata, mai libera, in care pozitiile importante din societate sa nu fie ocupate de cei care vin din vechiul regim. O Romanie in care m-as intoarce cu bucurie ar fi una in care atunci cand intru in camera de hotel sa nu imi lase senzatia ca Securitatea mai e prezenta. Sau cum sa ma duc, de exemplu, la Universitatea din Timisoara, cand stiu ce au facut inainte de 1989 multi dintre cei care mai sunt acolo? Nu imi face nicio placere sa ii revad, pentru ca nu am chef sa ii revad", a marturisit aceasta.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...