Herta Muller: Pastior este cel mai scrupulos om pe care il cunosc

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 22:48
1964 citiri
Herta Muller: Pastior este cel mai scrupulos om pe care il cunosc

Herta Muller a declarat ca, dupa ce a aflat de statutul de informator al lui Oskar Pastior, a avut initial o reactie de spaima, pe care a descris-o ca "o palma si o furie" , apoi de compasiune, care s-a transformat ulterior in tristete.

Declaratiile in care Muller neaga ca ar fi fost informator al lui Pastior au fost facute intr-un interviu recent acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si preluat de Mediafax .

Poetul Oskar Pastior, a carui detentie de cinci ani intr-un lagar sovietic din anii '50 constituie subiectul celui mai recent roman al lui Muller, a fost informator al Securitatii intre 1961 si 1968, anul in care a cerut azil politic in Republica Federala Germana, arata o dezvaluire din presa germana.

Dupa cum rezulta din dosarul cercetat recent la CNSAS, la intoarcerea sa din lagar, Pastior a fost pus sub urmarire de Securitate si, fiind amenintat cu inchisoarea pentru homosexualitate si pentru "poezii antisovietice", a ajuns sa semneze un angajament ca informator, sub numele "Otto Stein". Cu toate acestea, deocamdata cel putin, in dosar, in afara angajamentului, nu s-a gasit nici o nota informativa semnata de poetul german nascut in Romania.

"Dosarul e un tablou sumbru al anilor '50 si '60. Inchisorile erau ticsite. Reintors din lagar, Pastior muncea intr-o fabrica de lazi, acolo fusese salahor, acum putea in sfarsit sa urmeze facultatea la Bucuresti. Voia sa se reintoarca la normalitate, sa-si ia - cu o indaratnicie istovita, de neclintit - viata in propriile maini.

Dar din nou viata i-a fost confiscata. Dosarul arata cum il pandeau de pretutindeni. Mai multi profesori de la facultate il iscodesc si ei. Stradaniile principalului sau urmaritor vor culmina cu un denunt. Rapoartele acestuia sunt atat de infame ca te-nfiori. Era homosexual, ca Pastior. Te-ntrebi daca nu cumva e vorba de o razbunare din motive personale", a declarat scriitoarea.

"A doua mea reactie la informatorul Pastior a fost de compasiune. Si cu cat sucesc mai mult detaliile pe-o parte si pe alta, cu-atat mai mult ea se transforma in tristete", a marturisit laureata Premiului Nobel.

De asemenea, scriitoarea spune ca Pastior nu i-a spus niciodata ca ar fi colaborat cu Securitatea, nici macar in timpul lucrului impreuna pentru cartea "Leaganul respiratiei", ultima carte a scriitoarei.

De asemenea, Herta Muller spune ca Pastior nu era, din punctul sau de vedere, "un turnator zelos", fiind omul "cel mai scrupulos" pe care il cunoaste. "Nu mi-l pot inchipui pe Pastior ca pe un turnator zelos - pentru el asta era calvar curat. Este omul cel mai scrupulos pe care-l cunosc. Era prea scrupulos sa spuna ca vinovatia lui era moderata si avea prea putine motive sa spuna ca era grea. Asta explica poate si tacerea lui", spune Muller.

Scriitoarea Herta Muller va veni la Bucuresti pe 27 si 28 septembrie, cand Humanitas va lansa o serie de autor care ii este dedicata, in cadrul unei ample campanii ce marcheaza 20 de ani de la fondarea editurii.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...