Incepe sezonul Nobelurilor: Cine sunt favoritii la Pace si Literatura?

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 09:32
1837 citiri
Incepe sezonul Nobelurilor: Cine sunt favoritii la Pace si Literatura?
Foto: The Guardian

Incepe saptamana premiilor Nobel 2013, luni fiind programat anuntul pentru laureatul premiului pentru medicina. Marti va fi anuntat Nobelul pentru fizica dar suspansul cel mai mare este la premiile pentru literatura si pentru pace.

Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm va anunta castigatorul sau castigatorii premiului Nobel pentru literatura joi, iar cel pentru pace va fi decernat vineri. Miercuri va fi anuntat premiul pentru chimie, iar luni, 14 octombrie, va fi anuntat Nobelul pentru economie.

Printre candidatii cu sanse mari la Premiul Nobel pentru Pace se afla medicul congolez Denis Mukwege, pentru ajutorul sau oferit femeilor violate, activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannuskina si Lilia Sibanova, ONG-ul Memorial si militantul belarus Ales Beliatski, aflat in prezent in inchisoare.

Favorita ramane insa Malala Yousafzai (foto), adolescenta pakistaneza care a fost tinta unui atentat al talibanilor in 2012. Daca va castiga, Malala va deveni cea mai tanara laureata din istoria premiilor Nobel, scrie The Guardian.

Nobelul pentru Literatura

La premiul pentru literatura, potrivit site-ului de pariuri Ladbrokers, cantaretul Bob Dylan se afla printre favoritii.

Dylan este in top trei favoriti, cu o cota de 11/1. Cel mai bine clasat pe acest site de pariuri este scriitorul Haruki Murakami, cu o cota de 4/1. Romanul Mircea Cartarescu este cotat cu 100/1 sanse sa castige in acest an Premiul Nobel pentru Literatura.

Printre candidati se mai afla belarusa Svetlana Alexievitch, care a fost "uitata" de site-urile de pariuri online.

Printre numele care mai sunt vehiculate se regasesc cel al scriitoarei canadiene de proza scurta Alice Munro, adepta unui gen literar care nu a fost niciodata premiat cu Nobel, cel al autoarei algeriene Assia Djebar, cel al romancierului american Philip Roth, dar si cel al poetului coreean Ko Un.

Suma care insoteste premiul Nobel a fost fixata in 2012 la 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 euro).

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1986.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#premii Nobel 2013, #favoriti Nobel 2013, #Nobel Pace 2013, #Nobel Literatura 2013 , #Nobel