Laureatul Nobel pentru Literatura, contestat de un artist disident: O insulta la adresa umanitatii

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 14:55
5177 citiri
Laureatul Nobel pentru Literatura, contestat de un artist disident: O insulta la adresa umanitatii

Laureatul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatura, scriitorul chinez Mo Yan, este criticat vehement de unul din cei mai importanti artisti contemporani, disidentul chinez Ai Weiwei.

Weiwei, care sufera actiunile brutale ale regimului chinez pentru ca denunta cu orice ocazie nerespectarea drepturilor omului in China, sustine ca alegerea lui Mo Yan este o "insulta adusa literaturii si umanitatii", scrie Independent.

Mo Yan a fost laudat pe indelete in presa oficiala chineza, care a salutat Premiul, afirmand ca "scriitorii chinezi au asteptat prea mult, poporul chinez a asteptat prea mult". Evident, aceste reactii nu iau in considerare Premiul Nobel pentru Literatura acordat in 2000 scriitorului chinez Gao Xingjian, intrucat acesta a emigrat si are cetatenie franceza.

Artistul Ai Weiwei a reactionat imediat la vestea premierii lui Mo Yan, declarand ca acesta "nu are nicio implicare in lupta contemporana" si ca "nu poti sa separi niciodata literatura de situatia politica actuala. China este un stat fara libertate de expresie".

Ai a amintit de laureatul chinez cu Premiul Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, care se afla in inchisoare pentru subversiune, si a aratat ca "acordarea premiului unui astfel de scriitor este o insulta la adresa umanitatii si literaturii. Este rusinos pentru comitet sa faca aceasta selectie, care nu se ridica la calitatea anterioara a literaturii premiate".

Ai Weiwei este cel mai important artist chinez contemporan, cunoscut pe plan international atat pentru instalatiile sale care atrag atentia asupra problemelor sociale ale Chinei cate si pentru atitudinea critica la adresa regimului de la Beijing, care i-au adus incarcerarea, arestul la domiciliu, o amenda uriasa pentru asa-zise fraude si nenumarate hartuieli din partea oficialilor.

Una din cele mai cunoscute lucrari a lui Ai Weiwei este "Seminte de floarea soarelui", o instalatie compusa din 100 de milioane de seminte de floarea soarelui din portelan, fiecare, unica, fiind pictata manual de 1600 de artizani chinezi. Lucrarea trebuia sa atraga atentia asupra consumului de masa, industriei chineze, foametei si muncii colective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Premiu Nobel Literatura criticat, #Ai Weiwei critica Premiu Nobel Literatura , #Nobel