Premiile Nobel se micsoreaza, sub presiunea crizei - cat vor mai lua laureatii

Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:46

   

Premiile Nobel se micsoreaza, sub presiunea crizei - cat vor mai lua laureatii
Premiul in bani acordat laureatilor premiilor Nobel se va reduce cu o cincime, a anuntat Fundatia luni.

Fundatia Nobel a precizat ca banii pentru premiile acordate pentru excelenta in domeniul stiintei, literaturii si pacii se vor reduce la 8 milioane de coroane suedeze, aproximativ 1,12 milioane de dolari, scrie Reuters.

Capitalul care formeaza baza premiilor a fost donat prin testamentul inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, si este gestionat de Fundatie, instituita in 1900.

Fundatia a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa, ca dobanzile au fost mai mici decat costurile in ultimul deceniu, asa ca este necesara reducerea premiului, de la 10 milioane de coroane la doar opt.

Fundatia a mai precizat ca a inceput sa taie costurile si cheltuielile legate de ceremoniile de decernare a premiilor, care au loc in fiecare an, in decembrie, la Stockholm si Oslo. Premiile reduse vor incepe sa fie acordate incepand cu anul 2012.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Bine ca nu este Emil Boc presedintele Comitetului Nobel
caci i-ar fi pus pe laureati sa restituie banii cu care au fost premiati pana acum.
Giurgiu
rank 4
Dar USL-ul?
Ce facea?Privatizau Fundatia Nobel sau spalau bani sau o falimentau.In cel mai bun caz la premiere cercetatorii primeau cate un ou de la Bombonel, un mic de la Marean care este pe persoana fizica, iar de la Mazare doua kg de faina(cum da el in Constanta si primeste votul!).
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor