Ziare.com

Premiul Nobel pentru Medicina, acordat pionierului fertilizarii in vitro

de Alina Bardas
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:51

   

Premiul Nobel pentru Medicina, acordat pionierului fertilizarii in vitro
Premiul Nobel pentru Medicina i-a fost decernat biologului birtanic Robert J. Edwards, a anuntat, luni, Comitetul Nobel din Stockholm.

Specialistul, in varsta de 85 de ani, este considerat pionerul fecundarii in vitro, potrivit Le Monde.

Cotidianul suedez Svenska Dagbladet scria, luni dimineata, ca el a fost cel mai serios candidat pentru premiul in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,5 milioane de dolari).

Robert J. Edwards si colegul sau, Patrick Strepto, care a murit in 1988, au fost cei care au facut posibila nasterea lui Louise Brown, in 1978, primul copil din lume conceput in vitro. De atunci, aproape trei milioane de copii se nasc la nivel mondial prin reproducere asistata.

Povestea unui geniu

Robert G. Edwards s-a nascut in 1925 in Manchester, Anglia. Dupa ce a efectuat serviciul militar in Al Doilea Razboi Mondial, a studiat biologia la Universitatea din Wales, Bangor, si la Universitatea din Edinburgh, Scotia, unde a primit, in 1955, titlul de doctor cu o teza asupra dezvoltarii embrionare la soareci.

A devenit un om de stiinta in cadrul Institutului National de Cercetari Medicale din Londra in 1958 si a initiat cercetarea asupra procesului de fertilizare umana, potrivit sciencecentric.com.

Din 1963, Edwards a lucrat la Cambridge si mai tarziu la Clinica Bourn Hall, unde a fondat primul centru de fertilizare in vitro din lume, impreuna cu Patrick Steptoe.

Edwards a fost director de cercetare pentru mai multi ani si a fost, de asemenea, editor al mai multor reviste stiintifice de renume in domeniul de fertilizarii. Robert Edwards este in prezent profesor emerit la Universitatea Cambridge.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2802 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nobel Nobil

Iată ce spunea părintele cuanticii, fizicianul german Max Planck, in cuvantarea rostită la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru fizică (1918):

“Ca un om care si-a dedicat intreaga viată stiintei exacte – studiului materiei - vă pot spune, ca rezultat al cercetărilor mele in legătura cu atomii, doar atat: nu există materie ca atare. Tot ceea ce numim 'materie' isi are originea si există doar in virtutea unei forte care face să vibreze particulele unui atom si care mentine integritatea acestui minuscul sistem solar al atomului. Suntem obligati să presupunem că in spatele acestei forte există minte constientă si inteligentă. Aceasta minte este matricea intregii creatii."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor