Ziare.com

Premiul Nobel pentru Pace, castigat de trei femei - afla povestile lor

de Madalina Mitan
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 12:07

   

Premiul Nobel pentru Pace, castigat de trei femei - afla povestile lor
Trei femei au castigat, vineri, premiul Nobel pentru Pace.

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman sunt cele trei detinatoare ale premiului Nobel pentru Pace, in 2011, a anuntat Academia, citata de The Guardian.

Nobelul le-a fost acordat pentru "lupta lor nonviolenta pentru siguranta femeilor si pentru dreptul femeilor de a participa deplin la faurirea pacii", a anuntat Academia.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Pace a fost decernat dizidentului chinez Liu Xiaobo, iar cu un an inainte, in 2009, acesta a revenit presedintelui american Barack Obama.

Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasa in mod democratic presedinte in Africa, supranumita "Doamna de fier" a acestui continent, a trecut prin exil si arestari pana ce a adus democratia in Liberia.

De la investirea sa in functie, in 2006, ea a contribuit la asigurarea pacii in Liberia si la promovarea dezvoltarii economice si sociale, precum si la consolidarea pozitiei femeilor, a afirmat Comitetul Nobel de la Oslo.

Leymah Roberta Gbowee, recompensata si ea cu Nobelul pentru Pace 2011, a organizat o miscare pentru pace in Africa ce a dus la incheierea celui de al doilea razboi civil din Liberia in 2003.

Incheierea razboiului a condus la alegerea lui Ellen Johnson Sirleaf ca presedinte al Liberiei, prima femeie presedinte din Africa.

Leymah Gbowee este directorul Retelei femeilor pentru Pace si Securitate din Africa, cu baza in Accra. De asemenea, a fost comisar desemnat pentru Comisia Adevar si Reconciliere pentru Liberia.

Tawakkul Karman este politician yemenit, activista a drepturilor omului care conduce grupul "Jurnalistele fara lanturi" si a organizat proteste cu mult inaintea "primaverii arabe".

In cursul protestelor din primavara lui 2011, Karman a organizat mitinguri ale studentilor in Sanaa pentru a protesta fata de presedintele Saleh si guvernul sau. A fost arestata o data, dupa ce sotul ei se plansese ca nu stie unde se afla aceasta, dar a fost eliberata pe cautiune la 24 ianuarie.

Apoi a condus un alt protest la 29 ianuarie, cand a chemat la o "zi a furiei" la 3 februarie, ca cea din revolutia din Egipt. La 17 martie, a fost din nou arestata, in cursul protestelor.

Ea a spus ca dedica Nobelul "tinerilor revolutionari din Yemen si poporului yemenit".

Ea a infiintat acest grup in 2005 pentru promovarea drepturilor omului, "mai ales libertatea de opinie si expresie si drepturile omului".
Citeste mai multe despre Nobel pace 2011 Premiu Nobel Pace
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4669 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Anul viitor sa i-l dea lu' Roberta Anastase!

Sau, mai bine, lu' EBA!

 

... bursa zvonurilor se confirma in cazul acestui Nobel

cele trei laureate Nobel pt pace 2011, se aflau in topul celor 10 carora li se putea decerna prestigiosul premiul.
Presedintele Liberiei favorit nr. 1 in top.
Daca in cazul stiintelor zvonurile nu s-au confirmat de aceasta data in cazul premiului pt pace se confirma

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor