Premiul Nobel pentru Pace, decernat la Oslo celor trei femei din Africa

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:22
2678 citiri
Premiul Nobel pentru Pace, decernat la Oslo celor trei femei din Africa
Foto: CNN

Presedinta liberiana Ellen Johnson Sirleaf, compatrioata sa Leymah Gbowee si yemenita Tawakkol Karman, figura de prim rang a primaverii arabe, vor primi sambata, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace, care le-a fost decernat pentru a sublinia rolul femeilor in rezolvarea conflictelor armate.

Cele trei, alese de comitetul norvegian pentru ca "au demonstrat potentialul pe care il au femeile in instaurarea democratiei si pacii pe glob", vor participa la ceremonia in cadrul careia vor primi, de la presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, cate o medalie de aur, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (circa un milion de euro), pe care laureatele il vor imparti in trei parti egale, anunta CNN.

Prima femeie araba care primeste Premiul Nobel pentru Pace, Tawakkol Karman, ziarista de 32 de ani, a fost una din fortele motrice ale miscarii care cere de la inceputul anului plecarea presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani.

Realeasa luna trecuta, dupa ce a fost prima femeie aleasa democratic in fruntea unui stat african, in 2005, Ellen Johnson Sirleaf incearca sa vindece ranile unei tari care poarta inca urmele celor 14 ani de razboi civil (1989 - 2003), in cursul caruia si-au pierdut viata 250.000 de oameni. Imediat ce a fost realeasa, i-a incredintat compatrioatei si colegei sale de premiu Leyman Gbowee sarcina de a conduce o initiativa de reconciliere nationala.

Premiul Nobel pentru Pace, castigat de trei femei - afla povestile lor

Lucrator social devenit "luptator pentru pace", Leymah Gbowee a initiat o miscare pasnica a femeilor care, printr-o originala "greva a sexului", a contribuit la sfarsitul razboiului civil, in 2003.

Printre nominalizatii premiului Nobel pentru pace, anuntati la 7 octombrie, s-au mai aflat si fondatorul Wikileaks, Julian Assange, si lidera opozitiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, eliberata de junta militara din tara sa dupa 7 ani de inchisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Premiul Nobel Pace, #ceremonie decernare Nobel, #femei Nobel pace , #Nobel