Sase lideri europeni nu participa la decernarea premiului Nobel pentru Pace

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 14:52
2883 citiri
Sase lideri europeni nu participa la decernarea premiului Nobel pentru Pace
Foto: newsinfo.inquirer.net

Sase lideri europeni, in frunte cu prim-ministrul britanic David Cameron, au refuzat sa participe la ceremonia din luna decembrie de decernare a premiului Nobel pentru Pace, castigat de Uniunea Europeana pe 12 octombrie.

Directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, a declarat vineri pentru EU Observer ca 18 lideri ai tarilor din Uniunea Europeana vor participa la ceremonia in care cei trei lideri ai Uniunii - Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso si Martin Schulz - vor primi premiul pe data de 10 decembrie, in capitala norvegiana Oslo.

Lundestad nu a nominalizat tarile ce vor avea reprezentant la inmanarea premiului, insa a indicat ca pe aceasta lista se afla tarile "mari", precum Franta, Germania, Italia, Polonia si Spania.

Alte sase tari, printre care Marea Britanie, Suedia si Cehia, au confirmat ca nu vor participa, in timp ce liderii celorlalte trei state urmeaza sa se decida.

Decizia britanica si cea ceha vin din partea a doi eurosceptici, premierul David Cameron si presedintele Vaclav Klaus, noteaza sursa citata.

In schimb, prim-ministrul suedez Fredrik Reinfeldt a transmis ca nu poate lua parte la ceremonie deoarece este ocupat cu un eveniment paralel dedicat premiilor Nobel, care are loc in capitala suedeza Stockholm in aceeasi zi.

Lundestad a evitat sa spuna daca deciziile liderilor din Marea Britanie si Cehia se datoreaza unui boicot, apreciind doar ca "este datoria lor sa explice de ce nu pot sa vina".

Desemnarea Uniunii Europene drept castigator al premiului Nobel pentru Pace, pe 12 octombrie, a provocat dezbateri despre cat de mult merita Uniunea acest premiu.

Fosti laureati ai premiului Nobel, printre care Lech Walesa, Desmond Tutu, Mairead Maguire si Adolfo Perez Esquivel au atacat Uniunea Europeana pentru rolul jucat in conflictele din toata lumea, cerand ca premiul de 930.000 de euro sa nu fie acordat de catre comitetul norvegian, cu toate ca UE a promis sa doneze suma organizatiilor de caritate care se ocupa de copiii victime ale razboaielor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lideri europeni refuz premiu Nobel, #David Cameron refuz premiu Nobel Pace, #decernare premiu Nobel Pace, #Premiu Nobel Pace Uniunea Europeana , #Nobel