Trei laureati la Nobelul pentru Fizica. Cum ne ajuta inventiile lor care au revolutionat laserul

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 13:38
5570 citiri
Trei laureati la Nobelul pentru Fizica. Cum ne ajuta inventiile lor care au revolutionat laserul

Premiul Nobel pentru Fizica a fost acordat, marti, cercetatorilor Arthur Ashkin, Gerard Mourou si Donna Strickland, pentru descoperiri revolutionare in domeniul fizicii laserului.

O jumatate din premiul ii revine lui Ashkin, care a inventat penseta cu "brate" din laser cu ajutorul carora pot fi apucate particule, atomi si molecule, dar si virusuri, bacterii si alte celule vii care sunt astfel manipulate si examinate fara a fi distruse.

"Penseta optica a lui Ashkin a creat noi oportunitati de a observa si controla structura organismelor", spun cei din Comitetul Nobel.

Arthur Ashkin este cel care a proiectat laserul de la Institutul de la Magurele, dupa cum a scris pe Facebook fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

"Bingo! Gerard Mourou, impreuna cu care am facut laserul de la Magurele, a luat Nobelul de fizica! In poza, in mai cu Gerard!", a scris Funeriu.

In ce-i priveste pe Gerard Mourou si Donna Struckland, care vor imparti cealalta jumatate a premiului, acestia "au deschis drumul catre crearea celui mai scurt si intens puls laser inventat vreodata de omenire".

Tehnica pe care au implementat-o a deschis drumul catre noi domenii de cercetare, cu implicatii in industrie si medicina. De exemplu, milioane de operatii la ochi ce sunt facute anual in lume folosesc cea mai fina raza laser.

Anul trecut, Nobelul pentru Fizica a fost impartit tot de trei oameni de stiinta.

Fizicianul german Rainer Weiss si cercetatorii americani Barry C. Barish si Kip S Thorne au fost recompensati pentru detectarea undelor gravitationale, un concept lansat de Albert Einstein in 1916, in celebra sa Teorie a Relativitatii Generale, precum si conceperea si perfectionarea detectoarelor de unde gravitationale LIGO (SUA) si VIRGO (Italia).

Luni a fost acordat premiul Nobel pentru Medicina, adjudecat de cercetatorii James P. Allison si Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor in domeniul terapiei anticancer.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec in valoare de noua milioane de coroane suedeze (870.000 de euro) . Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Anul acesta este insa unul in care nu va fi acordat premiul pentru Literatura, dupa scandalul sexual izbucnit in sanul sectiei ce decerneaza prestigioasa distinctie.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...