Ziua cand s-a semnat cel mai cunoscut testament din istorie - Documentar

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 07:55
7090 citiri
Ziua cand s-a semnat cel mai cunoscut testament din istorie - Documentar
Foto: Wikipedia

Cu un an inainte sa moara, pe 27 noiembrie 1896, inventatorul Alfred Nobel semna la Paris celebrul sau testament, prin care lasa imensa avere de 31,5 milioane de coroane suedeze (echivalent astazi cu 209 milioane de euro) pentru instituirea unui fond, din ale carui beneficii vor fi acordate anual premii pentru cele mai valoroase realizari in serviciul umanitatii, astfel:

  • Un premiu pentru fizica (stabilit sa fie decernat de catre Academia Regala de Stiinte a Suediei).

  • Un premiu pentru chimie (stabilit sa fie decernat tot de catre Academia Regala de Stiinte a Suediei).

  • Un premiu pentru psihologie sau medicina (stabilit sa fie decernat de catre Institutul Karolinska).

  • Un premiu pentru literatura, decernat de catre Academia Suedeza.

  • Premiul pentru pace, decernat de catre un comitet, pe care il nominalizeaza Parlamentul Norvegiei.

Contestarea fara succes a testamentului

Cu acordul Fundatiei Nobel, instituita intre timp pentru gestionarea fondurilor si atribuirea premiilor, in anul 1968, Banca Nationala a Suediei a mai instituit un premiu pentru economie, care, desi nu este inclus in testament, poarta numele de "Premiul Nobel pentru Economie", arata Infoniac.

La deschiderea testamentului, in ianuarie 1897, in prezenta martorilor, a notarului si a rudelor celui raposat, acestea din urma s-au aratat foarte surprinse de continut si au contestat cu vehementa documentul.

Dar testamentul era intocmit cu respectarea prevederilor legii, neprezentand vicii. De altfel, desi avea rude de gradele 2 si 3, Alfred Nobel nu fusese casatorit si nu avea copii. Avusese o relatie cu Bertha von Suttner, care ulterior s-a casatorit.

Rudele cele mai apropiate erau cei doi frati si o sora, insa acestia nu au beneficiat de imensa mostenire, in conditiile testamentului.

Premiile s-au acordat pentru prima oara in 1901. Initial, se acorda cate un premiu unei persoane, dar ulterior s-a acceptat ca premiul sa fie decernat la doua sau chiar trei personalitati, fara a influenta insa valoarea totala a premiului.

Practic, fiecare premiu de circa 880.000 de euro era impartit intre respectivii laureati.

Regulamentul n-a admis niciodata decernarea premiului anual la un grup de patru persoane sau mai multe.

Premiul in familie

Din 1901 pana in prezent, s-au bucurat de inalta distinctie un numar de 829 de personalitati, dintre care 40 de femei, 766 de barbati si 23 de organizatii, din diferite tari: SUA, Belgia, Spania, Franta, Italia, Irlanda, Israel, Suedia, Elvetia, Rusia (fosta URSS) si altele. Pintre acestia, au existat si cetateni straini de origine romana.

Cel mai tanar laureat al premiului Nobel este pakistaneza Malala Yousafzai, care la varsta de 17 ani a impartit premiul cu indianul Kailash Satyarthi (60 ani), in 2014.

Cel mai in varsta laureat a fost americanul de origine rusa Leonid Hurwicz, in varsta de 90 de ani, premiat in anul 2007.

Cinci personalitati au primit inalta distinctie de doua ori si, dintre acestia, as aminti cazurile Marie Curie (1903 si 1911) si Linus Pauling (1954 si 1962).

Poate merita amintita si situatia cand inalta distinctie a fost acordata unor membri ai aceleiasi familii: 5 cazuri tata-fiu, 4 cazuri sot-sotie, un caz mama-fiica, un caz tata-fiica, un caz unchi-nepot.

Refuzuri voluntare si refuzuri constranse

Au existat si cazuri neasteptate cand inalta distinctie a fost refuzata de cel caruia i se decerna. Acestea sunt situatii izolate, fiecare avand o explicatie oarecum bizara:

Scriitorul si filosoful francez Jean Pul Sartre a refuzat sa primeasca premiul in 1964, cu explicatia ca inaltele distinctii si onoruri n-ar trebui acordate unor persoane aflate in viata.

Politicianul vietnamez Le Duc Tho, laureat in 1973, premiat impreuna cu secretarul de Stat american Kissinger, pentru restabilirea pacii in Vietnam, a refuzat premiul pe motivul ca pacea n-a fost inca restabilita si ca pe aceasta linie mai sunt multe de facut.

Au mai fost trei cazuri de refuz, laureatii fiind in acest sens constransi de Hitler si un caz (scritorul Pasternak), cand a intervenit constrangerea guvernului sovietic.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#premiul Nobel refuz, #Fundatia Nobel Stockholm, #Premiul Nobel decernare, #Premiul Nobel laureati , #Nobel