Scandal la Opera: Artistii intra in greva japoneza. Alina Cojocaru si Johan Kobborg, acuzati de santaj

Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 21:36
6133 citiri
Scandal la Opera: Artistii intra in greva japoneza. Alina Cojocaru si Johan Kobborg, acuzati de santaj
Foto: Facebook/Opera Nationala Bucuresti

Reprezentatia programata pentru duminica seara la Opera Nationala Bucuresti - un spectacol care comemoreaza 400 de ani de la moartea lui Shakespeare - va avea loc, dar artistii vor urca pe scena purtand banderole albe.

Totodata, spectatorilor le vor fi aduse la cunostinta motivele protestului, printre care o verificare a activitatii economice a Operei din ultimii trei ani si numirea unui coordonator al baletului, altul decat Johan Kobborg, informeaza News.ro.

Circul de la Opera alunga spectatorii. Johan Kobborg: Romania, accepti asta? Europa, accepti asta? (Video)

Spectacolul de duminica seara, un concert cu muzica de opera, de balet si de film inspirat din piesele lui William Shakespeare: "Hamlet", "Henric al IV-lea", "Iulius Cezar", "Macbeth", "Nevestele vesele din Windsor", "Othello", "Romeo si Julieta", "Visul unei nopti de vara", va fi jucat, dupa ce trei alte spectacole au fost anterior anulate.

Pe site-ul Operei a aparut un manifest, semnat de Tiberiu Soare, care spune: "Consider ca fiind ofensatoare si de neacceptat imixtiunea cuplului Johan Kobborg-Alina Cojocaru in deciziile luate la nivel ministerial in privinta numirilor si revocarilor succesive ale directorilor generali interimari din ultimele doua saptamani.

Sub amenintarea periclitarii imaginii culturii romanesti in ochii opiniei publice internationale, cei doi invitati ai Operei Nationale Bucuresti au recurs la un santaj menit sa discrediteze autoritatea unui membru al Guvernului Romaniei, mai precis domnul Ministru al Culturii Vlad Alexandrescu".

Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii

De asemenea, solicitarile, formulate de Tiberiu Soare si asumate de protestatari, vizeaza prezenta lui Johan Kobborg la coordonarea baletului de la ONB. Protestatarii cer ca in fruntea baletului sa fie numita o personalitate de talie internationala, "indiferent de culoarea pasaportului", cu exceptia danezului.

Unii angajati ai Operei Nationale Bucuresti (ONB) nu au urcat pe scena nici sambata seara, nemultumiti ca Ministerul Culturii nu a raspuns memoriului pe care i l-au adresat, in care isi exprima revendicarile, printre care aceea de renumire a dirijorului Tiberiu Soare la conducerea institutiei.

Mai mult, balerinii care ar fi trebuit sa joace in spectacolul de sambata seara, cei mai multi dintre ei straini, au urcat pe scena, dar nu au fost lasati sa sustina spectacolul, pentru ca artistii romani au boicotat reprezentatia.

Dupa ce balerinii aflati pe scena au inteles ca nu vor putea performa, dirijorul Tiberiu Soare s-a adresat publicului, spunand ca cei de pe scena nu sunt reprezentativi pentru baletul ONB.

Opera isi cere scuze pentru circ

Pe site-ul Operei Nationale Bucuresti a fost publicat, sambata seara, un mesaj de scuze adresat publicului care nu a putut sa urmareasca reprezentatiile anulate ca urmare a protestelor care au paralizat in ultimele zile activitatea institutiei. Totodata, mesajul anunta "impredictibilitatea" tuturor spectacolelor si evenimentelor Operei.

Opera Nationala Bucuresti isi cere scuze

Opera Nationala Bucuresti se afla in centrul unui scandal de cateva saptamani in care sunt implicati dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare (care reprezinta noua conducere) si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet.

Un balerin huiduit la Opera din Bucuresti: Cand ma duc la marile competitii si castig medalii, reprezint Romania!

Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama. Acesta a fost inceputul scandalului, care pare ca nu se mai termina.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#spectacol ONB duminica, #scandal ONB, #scandal Opera Bucuresti , #Opera Romana