Scandalul de la Opera continua: Angajatii anunta noi proteste

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 14:45
3465 citiri
Scandalul de la Opera continua: Angajatii anunta noi proteste
Foto: Ziare.com

In vreme ce ministrul Culturii vorbeste despre o solutie "agreata" de toti cei implicati, iar Johan Kobborg isi anunta revenirea la Opera, unii angajati ai institutiei s-au coalizat in jurul sopranei Irina Iordachescu, care i-a chemat la un protest.

"Ministrul Vlad Alexandrescu a transmis printr-un comunicat oficial pe pagina dumnealui de Facebook, faptul ca maine (miercuri, n.red.) va veni sa instiinteze angajatii ONB solutia agreata de toate partile implicate, fara sa fi avut in prealabil o sesiune de dialoguri cu angajatii ONB. Noi nu dorim sa ni se impuna directori!", se arata in mesajul publicat pe Facebook de cativa angajati ai Operei Nationale Bucuresti.

Mesajul este semnat si de soprana Irina Iordachescu.

Artistii semnatari anunta un protest, miercuri, la ora 14.30, dupa ce ministrul Culturii a scris pe Facebook ca vrea sa se intalneasca in aceeasi zi cu angajatii Operei pentru "pentru a prezenta solutia agreata la care s-a ajuns in urma discutiilor recente".

Ei spun ca numirea unui director strain la Opera ar incalca articolul 16 din Constitutie si cer respectarea acestuia.

"Nu suntem de acord cu nerespectarea art. 16 din Constitutia Romaniei, in care o persoana care nu are cetatenia romana sa poata ocupa un post de director general intr-o institutie de stat. Nu sustinem atitudinile xenofobe, ci doar respectarea art. 16 din Constitutia Romaniei", este argumentul pe care il aduc angajatii Operei.

Scandalul de la Opera: Angajatii romani, catre balerinii straini: Afara din tara!

Articolul 16 din Constitutia Romaniei stipuleaza ca "functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara" si ca, "in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".

Soprana Irina Iordachescu s-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de artisti si este una dintre cele mai apreciate soliste de opera ale generatiei sale.

A cantat roluri principale in productii de opera si concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia si SUA. In anul 2005 a revenit pe scena Operei Nationale Bucuresti (dupa debutul din 2001, in rolul Paminei din "Flautul fermecat" de W.A.Mozart).

Johan Kobborg a publicat, marti seara, pe contul personal de Facebook un mesaj prin care anunta incetarea disputelor de la Opera Nationala Bucuresti si revenirea lui in institutie, precizand ca se va concentra pe reconstructie si pe repararea "raului deja facut". Anuntul balerinului vine in contextul in care ministrul Culturii a anuntat identificarea unei solutii pentru conflictul care a afectat activitatea ONB,in ultimele aproape trei saptamani.

Scandalul de la Opera, la final. Johan Kobborg: Sunt din nou aici, m-am intors

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a companiei de balet. Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era trecut ca director al corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti. Marti seara, la protestul organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara". Unii angajati ai Operei au denuntat, la un protest organizat miercuri, faptul ca "strainii" sunt mai bine remunerati decat "romanii".

Pe fondul acestei situatii, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat, in trei mesaje publicate pe contul de Twitter, ingrijorarea fata de situatia de la Opera Nationala, in contextul in care "tinere talente britanice au ales sa isi faca o cariera la Bucuresti".

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj public prim-minstrului Dacian Ciolos, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei, la "ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra". In acelasi mesaj, balerina ii multumeste prim-ministrului pentru timpul acordat, precum si pentru "zambet" si spune ca accepta, alaturi de Johan Kobborg, invitatia la un "pahar cu suc". O zi dupa, joi, prim-ministrul Ciolos i-a raspuns, pe contul de Facebook, asigurand-o ca "performanta este apreciata, indiferent de unde ".

Intre timp, doua mari productii puse in scena la Opera Nationala Bucuresti, "Giselle" si "La Fille mal gardee", au fost anulate, iar alte patru risca sa nu mai aiba reprezentatii, deoarece erau montate si negociate de Johan Kobborg, a declarat pentru News.ro Tiberiu Soare, director adjunct al institutiei.

Aceste doua spectacole se adauga Galei Internationale a Dansului, care ar fi trebuit sa aiba loc in 28 aprilie, anulata la randul ei. La aceasta gala, invitat era balerinul de reputatie internationala Ivan Vasiliev, asa cum a confirmat chiar dansatorul, luni, pentru News.ro.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#protest Opera angajati , #Opera Romana