Scandalul de la Opera: Se anuleaza inca un spectacol

Joi, 05 Mai 2016, ora 21:20
2821 citiri
Scandalul de la Opera: Se anuleaza inca un spectacol
Foto: ONB

"La Fille mal gardee", unul dintre marile spectacole din repertoriul baletului Royal Opera House, pus in scena de coregraful Sir Frederick Ashton la Opera Nationala Bucuresti, programat pentru data de 15 mai, va fi anulat, din cauza incertitudinilor privind drepturile de reprezentare, dupa ce Johan Kobborg nu a mai fost la coordonarea trupei de balet.

Este al doilea spectacol, dupa "Giselle", pentru care au fost retrase drepturile de reprezentare la Bucuresti, informeaza News.ro.

Spectacolul va fi inlocuit cu show-ul "Don Quijote", "balet in patru acte de Ludwig Minkus, coregrafia de Marius Petipa si Alexandr Gorski, unul dintre titlurile de baza ale companiilor de balet din intreaga lume", anunta un comunicat publicat pe site-ul institutiei si neasumat.

Noul ministru al Culturii, despre scandalul de la Opera si banii de la Cannes

Modificarea este justificata "ca urmare a semnalarii de catre departamentele de specialitate din cadrul Operei Nationale Bucuresti a incertitudinilor privind drepturile de reprezentare a spectacolului 'La Fille mal gardee' in conditiile actuale, dar si a semnalarii de catre acestea a faptului ca spectacolul, neprogramat in ultimele luni, necesita un numar mare de repetitii care sa asigure desfasurarea sa in conditii adecvate, aspect imposibil de dus la indeplinire in lipsa domnului Johan Kobborg, care avea si rolul de maestru de balet pentru acest titlu".

Scandalul de la Opera nu se domoleste: mesajul transmis de Johan Kobborg

Ca atare, se mai arata in document, conform Notei interne emise de catre departamentele de specialitate, desfasurarea spectacolului "La Fille mal gardee" din data de 15 mai nu mai este posibila.

Spectatorii care au achizitionat bilete pentru spectacolul "La Fille mal gardee" de la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sunt asteptati la sediu incepand de joi, 5 mai 2016, pentru a recupera contravaloarea acestora, iar spectatorilor care au achizitionat biletele online le va fi restituita integral contravaloarea in contul din care a fost facuta plata.

De altfel, Johan Kobborg anuntase, pe contul de Twitter, imposibilitatea montarii acestui spectacol in absenta lui de la ONB, inca din data de 10 aprilie, dar Opera Bucuresti a anulat reprezentatia abia joi, 5 mai.

"La Fille mal gardee" este unul dintre cele mai vechi balete din repertoriul clasic, care a avut de-a lungul timpului numeroase interpretari coregrafice. Dintre acestea se remarca si cea care va avea premiera in aceasta stagiune la Opera Nationala Bucuresti si care poarta semnatura celebrului coregraf Sir Frederick Ashton, cel care a ramas un nume de referinta in baletul mondial, se arata chiar in prezentarea Operei Nationale Bucuresti. Frederick Ashton imprumuta elemente de dans folcloric, ceea ce a facut din acest balet cea mai iubita creatie coregrafica din repertoriul baletului Royal Opera House.

Saptamana trecuta, ONB a anuntat anularea reprezentatiilor din zilele de 6 si 8 mai ale spectacolului "Giselle", desi, potrivit unei note obtinute de News.ro, drepturile pentru acest spectacol au fost retrase, ceea ce inseamna ca nici celelalte reprezentatii programate nu vor putea fi puse in secna la Bucuresti.

Alte doua reprezentatii ale baletului "Giselle" sunt programate spre finalul lunii mai, in zilele de 18 si 28 mai.

In cazul spectacolului "Giselle", drepturile de reprezentare au fost retrase, fiind conditionate contractual de prezenta lui Joahn Kobborg. "Decizia de a suspenda drepturile de punere in scena a spectacolului 'Giselle' apartine coregrafului Ethan Stiefel, care i-a trimis inca din 11 aprilie o scrisoare lui Vlad Conta", a scris coregraful Johan Kobborg pe contul sau de Facebook.

"Managementul ONB a fost anuntat ca nu mai are drepturile pentru 'Giselle', decat daca repetitiile sunt supervizate de mine, o conditie impusa de detinatorii drepturilor de autor ca o garantie a calitatii spectacolului, care este ceva obisnuit in lumea artistica", a explicat Johan Kobborg.

Ignorand acest anunt, spune Johan Kobborg, conducerea Operei Nationala Bucuresti a decis sa ii interzica accesul in institutie, printr-un act datat 25 aprilie, "fiindu-mi imposibil sa repet cu baletul ONB". "Intr-adevar, am demisionat pe 12 aprilie, dar am fost rugat, de prim-ministru si de ministrul Culturii, sa reflectez asupra acestei decizii si sa raman in Romania si la ONB", a mai notat Kobborg.

"Regret ca s-a ajuns la aceasta situatie si pentru faptul ca publicul roman are de suferit din cauza celor ce se petrec la ONB", mai transmite Johan Kobborg, precizand ca spera ca situatia institutiei sa revina la normal cat de curand.

Dupa plecarea lui Johan Kobborg, al carui statut este inca incert, Opera Nationala Bucuresti a anulat si Gala Internationala a Dansului, programata pentru 28 aprilie, si unde a fost invitat sa danseze chiar elebrul balerin Ivan Vasiliev.

In urma unei solicitari oficiale a agentiei News.ro, Opera Nationala Bucuresti nu a comunicat pierderile financiare cauzate de anularile repetate.

Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere numita de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducand la un vid de putere la ONB, fara conducere, astazi, si la demisia ministrului Culturii, criticat de presedintele Klaus Iohannis pentru felul in care a gestionat criza de la Opera.

Ciolos explica pe Facebook de ce l-a demis pe Alexandrescu: Regret modul in care a inteles sa-si incheie mandatul

Noul ministru al Culturii, Corina Suteu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca prefera sa nu se grabeasca in cazul situatiei de la Opera Nationala Bucuresti (ONB) si ca Johan Kobborg va ramane in institutia de spectacole.

In opinia ministrului Culturii, "este firesc" ca Johan Kobborg sa ramana in institutie, iar despre numele vehiculate pentru conducerea interimara a Operei, Corina Suteu a afirmat ca regizoarea Beatrice Rancea, angajata Operei din Iasi, este luata in considerare pentru aceasta functie.

Scandalul de la Opera: Beatrice Rancea, noul director?

Pe de alta parte, tot joi, 50 de balerini ai Operei Nationale Bucuresti (ONB50 de balerini dintre cei aproximativ 110, incluzand si divertismentul, au scris un mesaj prin care spuneau ca revenirea coregrafului Johan Kobborg la conducerea Compartimentului Balet al Operei este "indezirabila".

In comunicatul redactat de grupul de angajati acestia isi exprima deschiderea de a colabora cu orice personalitate din lumea baletului, "daca acesta va respecta legile tarii, cultura romaneasca si pe noi ca artisti".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#scandal opera spectacole anulate, #recuperare bani spectacole anulate ONB, #spectacol anulat ONB, #La Fille mal gardee ONB , #Opera Romana