A fost restaurata una dintre cele mai frumoase cladiri baroce transilvanene

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 22:40
8111 citiri
A fost restaurata una dintre cele mai frumoase cladiri baroce transilvanene
Foto: Wikipedia

Palatul Toldalagi, primul palat nobiliar ridicat in Targu Mures dupa instalarea in oras a Tablei Regesti (forul judecatoresc suprem al Transilvaniei), in secolul al XVIII-lea, a fost restaurat complet dupa 8 ani de cercetari si lucrari de reabilitare.

Directorul Muzeului Judetean Mures, Zoltan Soos, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Palatul Toldalagi, care adaposteste Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Targu Mures, va fi inaugurat oficial la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul evenimentului "Palatul Toldalagi - Fereastra inspre Patrimoniu Cultural Transilvan".

Potrivit lui Soos, lucrarile de restaurare au inceput din anul 2008, ocazie cu care s-a incercat remedierea unor greseli facute in anii '80, cand se practicau interventiile moderniste asupra cladirilor de patrimoniu.

"Ce s-a putut, am inlaturat, am redeschis camere care au fost zidite intre timp, am refacut sala mare, care avea o insemnatate mare in acea perioada - proprietarul era contele Laszlo Toldalagi, asesorul Tablei Regesti.

S-au facut reparatii la acoperisul cladirii, la subsol, au fost executate lucrari de drenaj, lucrari pentru a incerca sa scoatem igrasia din pereti si sa acoperim curtea interioara.

Practic a fost renovata toata infrastructura cladirii, iar in urma lucrarilor depozitele au inceput sa se usuce. Singura problema este acum spatiul relativ mic pentru colectia noastra bogata; nu avem atata spatiu cate lucruri valoroase detinem.

Acum avem toate salile de expozitie restaurate, s-au pastrat stucaturile originale baroce, avem Sala Contelui, unde exista printre putinele seminee din stucaturi pastrate in Romania - inclusiv cu urmele de trasare, decorurile, se vad desenele originale facute cu creion pe tencuiala de atunci", a spus Soos.

Acesta a aratat ca prin amplele lucrari de restaurare, care au costat peste 1,5 milioane de lei, bani proveniti de la Consiliul Judetean Mures, s-a reusit redarea aspectului de odinioara a cladirii, mai putin partea cromatica interioara.

Ministrul Culturii i-a propus lui Iohannis un pact national pentru patrimoniu - nu a primit raspuns

"Din pacate, in anii '80 foarte multe tencuieli erau inlaturate, nu prea am reusit sa redam cromatica salilor, dar cat, unde s-a putut, am facut-o. O ultima interventie va fi modernizarea mansardei mari, care va fi folosita pentru depozite.

Intrucat investitia a fost acoperita de CJ Mures, in valoare peste 1,5 milioane de lei, lucrarile s-au facut etapizat - renovare si cercetare. Neavand graba care este la proiectele europene, am reusit sa restauram detaliile complexe. Am avut timp sa facem o cercetare detaliata si sa redam aspectul original al cladirii", a sustinut directorul Muzeului Judetean Mures.

In acest context, muzeul a reusit achizitionarea mobilierului din Palatul Teleki din Targu Mures, care va servi la amenajarea unei camere aristocratice, pentru a prezenta o parte din viata aristocratilor din oras. Aceasta sala aristocrata de secol XVIII va functiona alaturi de celelalte 9 sali de expozitii ale Muzeului de Etnografie si Arta Populara din Targu Mures.

Soos a precizat ca acest palat este una dintre cele mai elegante cladiri construite in stilul baroc-rococo din Targu Mures si din Romania. Initial au fost trei cladiri mai vechi pe locul acestui palat, iar parti din vechile cladiri au fost inglobate in noua constructie.

Constructia Palatului Toldalagi a inceput in anul 1759 si s-a derulat in mai multe etape pana in 1772, cand a fost terminata in intregime si aripa din spate, fiind conceput de arhitectul Schmidt Pal, dupa planurile arhitectului francez Jean Luidor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#palat Toldalagi restaurat, #palat Toldalagi Targu Mures, #cladiri stil baroc Romania, #cladiri vechi patrimoniu Transilvania , #patrimoniu