Dupa ce Ministerul Culturii a spus pas, liderii locali vor sa cumpere Castelului Pogany

Luni, 11 Mai 2015, ora 17:50
9885 citiri
Dupa ce Ministerul Culturii a spus pas, liderii locali vor sa cumpere Castelului Pogany
Foto: Artmark

Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara a inaintat o socilitare pentru informatii suplimentare privind Castelul Pogany din Hateg, fiind interesat de inceperea negocierilor de cumparare.

"Interesul (pentru cladirile scoase la vanzare, n.r.) este destul de divers, ceea ce demonstreaza pretabilitatea imobilelor istorice la diverse utilizari: pentru domenii mari, cu istorie, aflate intr-un cadru natural deosebit (interes business turism si evenimente), pentru castele si conace aflate in proximitatea oraselor mari: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi s.a. (pentru resedinta imobile mai mici - pana in 400 si 500 mp sau pentru business turism, organizare evenimente, centre sociale si medicale - imobile mari, peste 500 mp), pentru imobile de patrimoniu in centrele istorice ale oraselor mari: Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi s.a., dar si pentru conace pana in 4-500 mp construiti, cu terenuri pana in circa 3.000 mp, in stare relativ buna si pana in 100.000 si 150.000 de euro", a declarat Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate.

Statul, neinteresat de o bijuterie arhitecturala: Renunta la Castelul Pogany din Retezat

Potrivit lui Constantin Prisecaru, pentru Casa Memoriala Ion Mihalache din Dobresti, Arges, exista doua oferte inregistrate, iar pentru Castelul Pogany din Hateg exista o oferta inregistrata, iar Consiliul Judetean Hunedoara a inaintat o solicitare prin care cere informatii suplimentare, fiind interesat privind inceperea negocierilor de cumparare.

"Ne bucura aceasta initiativa, fiind prima de acest fel manifestata de o autoritate de stat, in conditiile in care pentru celelalte imobile de patrimoniu, atat Ministerul Culturii, cat si autoritatile locale si-au declinat interesul de achizitionare in baza dreptului de preemtiune", a declarat Constantin Prisecaru.

Statul refuza inca o cladire istorica: Nu vrea sa dea 50.000 euro pe casa lui Ion Mihalache

De asemenea, a fost inregistrata o oferta privata pentru Castelul Teleki din Dumbravioara, Mures, nefiind clar raspunsul autoritatilor locale (CJ Mures) privind exercitarea sau nu a dreptului de preemtiune.

Pe de alta parte, pentru Cula si Conacul Greceanu, de la Maldaresti, Valcea, exista "o intentie clara, dar inca nu s-a facut oferta scrisa, suntem in due diligence (verificare prealabila, n.r.) ".

Un alt imobil care prezinta interes este vila fostului dictator Nicole Ceausescu din Predeal, care a inregistrat doua oferte, una fiind sub pretul de pornire de 300.000 euro. "Mai asteptam in iunie o vizita din strainatate a unui vechi client Artmark, caruia i-am transmis intreaga documentatie a imobilului si este foarte interesat sa o vada", a spus Prisecaru.

Potrivit directorului diviziei Artmark Historical Estate, cea mai mare oferta se situeaza in jurul sumei de 800.000 de euro. El a afirmat ca momentan nu s-a incheiat nicio tranzactie, avand in vedere ca a trebuit asteptat un raspuns din partea Ministerului Culturii si a autoritatilor locale in privinta folosirii dreptului de preemtiune.

" (...) inca mai asteptam clarificari sau raspunsuri de la acestea in cazul catorva imobile din portofoliu. In iunie, speram sa finalizam prima tranzactie", a declarat Prisecaru.

Ministerul Culturii (MC) si-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemtiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Maldaresti si Castelul Teleki din Dumbravioara, clasate in grupa A a Patrimoniului National, Castelul Pogany din Retezat, clasat in grupa A a Patrimoniului National, unul dintre putinele edificii baroce din Transilvania aflate inca in buna stare de conservare si functionare, si Casa memoriala "Ion Mihalache" din Arges, clasat in grupa B a Patrimoniului Naiional, oferta respinsa avand valoarea de 50.000 de euro.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Castel Pogany cumparat Consiliu Judetean, #Artmark Castel Pogany , #patrimoniu